Toxoplazmoza u tchyně?

323
16.5.24 01:41

Toxoplazmoza u tchyně?

Včera jsme byli u tchyně po dlouhé době na návštěvě, nemáme dobré vztahy. Neměla jsem tam vůbec chodit, jsem v 10 tt.
Má tam snad 10 koček, některé z nich i vyloženě divoké co se tam natáhly z okolí.
Malá 19měsícní se tam samozřejmě hrabala v hlíně a pak jedla chleba. Obcas jsem ho taky od ní kousek ujedla. Jednou mi zaskřípala hlína mezi zuby. Pak jsem si uvědomila tohle obrovské riziko. Musela jsem to tam chytit, má tam špínu. Teď se hrozne bojím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1375
16.5.24 03:32

Ne toxoplazmoza se dá chytit pouze u kotěte, neboj kdysi jsem to hodně studovala stačí si to vygooglit..pokud má dospělé kočky tak toto riziko nehrozí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20897
16.5.24 05:41
@Helena1886 píše: Více

Doporučuji dítě učit, že když si hraje v hlíně a pak má těma rukama jíst, tak se normálně ty ruce umývají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
16.5.24 06:23
@Cenarius píše: Více

Já jsem jí umývala samozřejmě, ale seděli jsme venku a ona občas odběhla, pak zas popadla chlebik a pojedla atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
16.5.24 06:31

Většina žen toxoplazmózu prodělala ještě před těhotenstvím, třeba z nedostatečně umyté zeleniny. Stejně tak drtivá většina dospělých koček nákazou prošla v kotěcím věku a teď jsou imunní. To riziko nákazy je fakt mizivé. To bys nesměla ani s dcerou někde ven na pískoviště nebo sázet kytky na zahradě, tam se taky můžeš nakazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
16.5.24 07:28

@Rimonsiley sazet kytky by mela v tehotenstvi zena s rukavicema.

@Helena1886 vic nez toxo bych se bala listeriozy, ktera je i vic nebezpecna. Priste si z takovyho jidla nekousej, je to pouceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
16.5.24 07:42
@DandátkoP píše: Více

Ono by se toho mělo… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
16.5.24 07:43
@Rimonsiley píše: Více

Jo melo. Kdyz o dite prijdes, tak to pak uz dodrzujes. Ono se 100× nic nestane a pak jednou jo. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85368
16.5.24 08:00

@Helena1886 to tam uz chodite dlouho, ne? Tak jsi ji uz treba taky prodelala. V CR se to netestuje nazacatku tehotenstvi, protilatky? Mne bylo receno, ze jsem ji neprodelalama at se vyhybam kontaktu s kockami, hlinou, piskem na hristi atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
16.5.24 09:01
@blumen píše: Více

V čr to standart neni testovat bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
16.5.24 10:10

Hele já to chápu, ale neznám asi nikoho, kdo by dodržoval fakt úplně všechno, co by se skutečně mělo a nemělo. Protože to bys pak skoro ani nemohla vyjít ven a živit se jen doma upečeným chlebem a převařenou vodou. Gro mého komentáře bylo v tom, že riziko nákazy je v tomhle případě naprosto minimální a stejné ji hrozí třeba i na zahradě nebo na pískovišti, kam třeba chodí se starší dcerou. Jen se ji snažím uklidnit. Nejhorší smrt je z vyděšení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
16.5.24 10:32

@Rimonsiley tak ja se hlasim, ze fakt dodrzuju vse. Ale my za sebou to umrtí uz mame, takze strach je vetsi. :mavam:

A stojim si za tim, ze jist chleba na kterym je hlina neni bezpecny a nezlehcovala bych to. Proste priste se tomu vyvarovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
16.5.24 11:42

Dobře, tak jsi první, všechna čest! A zároveň mě moc mrzí, co sis prožila, a přeju, ať už jde všechno bez problémů. Já toho taky dodržovala dost, ani kafe jsem si radši nedala, ale už jenom to, že má zakladatelka starší dítko, je s přísným režimem prakticky neslučitelné. To by ho nemohla ani zvednout.

Jinak já si zas stojím za tím, že riziko nákazy zrovna toxoplazmózou je v popsaném případě naprosto zanedbatelné a pokud kdy zakladatelka přišla do styku s koťaty nebo se hrabala v hlíně, nejspíš už je imunní. Nezlehčuju to, je to jen můj názor a vůbec netrvám na tom, že ho musí sdílet všichni okolo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
16.5.24 12:01

Děkuji všem moc za zkušenosti a podporu, snad to bude dobré. Naše mimina jsou vymodlená. Mám velkou zahradu a dělám dost zeleniny, vůbec jsem si toto vlastně neuvědomila, budu trochu opatrnější. I když mi do ní nic neleze, ale i tak. Všem prima den :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42100
16.5.24 12:04
@Helena1886 píše: Více

Jak víš, že do ní nic neleze? V noci běhá po zahradě takových zvířat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí