Tradiční versus netradiční jména

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20
19.11.16 19:02

Tradiční versus netradiční jména

Holky,
vybíráte jména pro miminko podle kalendáře nebo pátráte po netradičních jménech (ať už hledáte inspiraci na internetu nebo v knize Jak se bude vaše dítě jmenovat?) Nám se líbí netradiční jména a proto jsme naší dceři dali jméno :srdce: Anabel :srdce:

Příspěvek upraven 19.11.16 v 19:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4315
19.11.16 19:07

V kalendáři jsme jméno nemohli vybrat, je jich tam málo. A žádná, která by se nám líbila. Takže jsme jeli podle knížky Knappové. Tradiční jména se nám nelíbí, po rodičích a v rodině také být nesmí. Dcera je Izabela (paradoxně v kalendáři je). Pokud druhé bude holka, tak jsme v koncích. Ze srandy jsem manželovi navrhla Anabelu :mrgreen: Kluk Zachariáš, Jonáš, Eliáš, Albert.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
19.11.16 19:08

Kazdemu se libi neco.. nas napadlo jako prvni Thea, takze mame Theodoru, druhou dceru jsme teda chteli taky s „th“ takze mame Edith a do tretice Mathyáše :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1827
19.11.16 19:13

Vybírali jsme jména podle toho, co nás napadlo. Nikde jsme nic nehledali. Pokud by se narodil kluk, měli jsme jasno, chtěla jsem aby se jmenoval po otci. A tak se jmenuje Filip. No žádná kreativita to není. Pro holčičku jsme váhali jestli Hana nebo Nella, ale ta se nenarodila. Osobně se mi moc líbí tradiční i netradiční jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.11.16 19:21

My nechtěli jméno které je v rodině ať už blízké či vzdálené a ani takové které mají děti našich přátel a proto jsme zvolili Jáchyma - v kalendáři je a jsem ráda :-) Pokud bude jednou druhá holčička ráda bych Elen nebo Justýnu a pokud bude druhý chlapeček tak nevím libo se mi Patrik, ale to nechce manžel, ale to je ještě ve hvězdách :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12854
19.11.16 19:27

Otázka je, co je netradiční. My jsme vybírali jména, která jsou ve výskytech hodně vzadu.
Konkrétně v roce 2015 je holek s tímto jménem asi 2500 a kluků asi 6600.
Holčičích jmen mi přijde víc, takže tam jsou četnosti obecně menší ale třeba jméno Kateřina má přes 100 tisíc lidí a Jan má přes 200 tisíc lidí. Pro další holku máme vybráno dokonce jméno s četností 1600.
Ale vše jsou jména česká a zahraniční bych nikdy nedala, pokud by jeden z rodičů neměl přímé kořeny v zahraničí.
Přijde mi to trošku jako urážka hrdosti a sebevědomí národa jako takového. Ta poslední věta není argument ale pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kattynka000
19.11.16 19:30

My projížděli všechno možné, kombinace různých jmen, která pro nás mají nějaké spojení, nechtěli jsme jméno, které je slyšet z každého hřiště apod.. Zároveň jsme nechtěli jméno, které nosí člověk, který je nějak negativně pojen s minulostí, aby nám neevokovalo nějakého pro nás nepříjemného člověka.. A aby ho nemělo každé druhé dítko.. U prvního dítka Jsme měli na výběr Leontýnku/Abigail/českou Karolínu a Kristiána/Matyáše/ českého Honzu.. Leontýnku proto, že jsem při tomhle jménu prostě viděla tu krásnou rozkošnou princeznu z pohádky, Abigail je naše oblíbená seriálová postava a Karolínu hrozně chtěl manžel.. Kristiána jsme nakonec zavrhli kvůli pobláznění 50 odstíny a nakonec jsme zvolili Matyáše.. Teď u druhé jsme měly pracovní jméno Ella a vybírali z úplně jiných jmen. Manžel stále chtěl Karolínu, já zase Karlu po babičce, tak jsme hledali kompromis až jsme našli Klárku.. :-) A perfektně se k naší princezně hodí.. Ella byla zavržená proto, že jsme kousek od dětského hřiště a odtama se pořád ozývá, jak maminky volají na dítka buď Ello, Emo, Nello apod.. Byla jsem teda unešená z holčičky, na kterou maminka volala Nono, nakonec se ukázalo, že se jmenuje Noemi, byla naprosto kouzelná :) Jinak vždy jsme měly pracovní jméno a o definitivním jménu jsme rozhodovali až když jsme ho měly zapsat do papírů před nástupem do porodnice :-) U dalšího pokud bude kluk jsem musela odkývat Honzíka, jmenovali se tak naši dědečkové a manžel by ho strašně chtěl.. A holčičku si hodlám prosadit Romanu :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
6499
19.11.16 19:30

Starší dcera má ne úplně časté jméno (je jich v ČR 1367). Mladší dcera má jméno stejné, jako více než 32 tis. žen u nás. Takže jména jsme vybírali podle toho, jak jsme to k přicházejícímu miminku cítili, určitě ne podle četnosti nebo originality.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4214
19.11.16 19:42

Já nechtěla jména, která jsou v první dvacítce oblíbenosti. Takže jsem vybrala jméno a koukla na četnost a význam :mrgreen: Máme Izabellu a Gabriela Jiřího, druhý jméno po tatínkovi a dědečkovi a pradědečkovi. Na poslední chvíli mi Gabíska povolil :mrgreen: Pro případnou druhou holčičku jsem chtěla Gabrielu, ale neprošla, přítel chtěl Elišku, ta je první :mrgreen: Tak jsme se pak dohodli na Elisse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.11.16 19:45

U nás říkáme že si dcera vybrala sama, zdálo se mi jak se má jmenovat a do té doby jsem neměla potuchy že to jméno existuje. Jeho četnost u nás je pod 20. Jinak mě osobně přijde mnohem lepší cizí jméno než příjmení bez koncovky -ová, ale to už by byla diskuze o něčem jiném.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19198
19.11.16 20:01

Nikde jsme nehledali. Řekli jsme si pár jmen, které se nám líbili a pak vybrali favorita pro holčičku a pro chlapečka.
Osobně jsme alergická na to, že dají rodiče netradiční nečeská jména a pak je počešťují jako třeba Mia - Mienka, Ema - Emulka. A úplně nejvíc mě irituje když dají jméno Izabella a pak jí říkají jen Bello :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4214
19.11.16 20:07
@Kikuška90 píše:
Nikde jsme nehledali. Řekli jsme si pár jmen, které se nám líbili a pak vybrali favorita pro holčičku a pro chlapečka.
Osobně jsme alergická na to, že dají rodiče netradiční nečeská jména a pak je počešťují jako třeba Mia - Mienka, Ema - Emulka. A úplně nejvíc mě irituje když dají jméno Izabella a pak jí říkají jen Bello :mrgreen:

Tak my neříkáme Bello, ale Izí, Izunko, Izuško :mrgreen: Vlastně jsem volila Izabellu, protože se mi líbila zkratka Izí, ze seriálu Chirurgové :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
19.11.16 20:08

Netradiční se nám líbí víc, to že to jmeno nedá každý a není všude slyšet.
Tradičních v našem kalendáři se mi osobně skoro nic nelíbí, nedokázala bych si v našem kalendáři vybrat.
Nebo líbí na druhých dětech, ale pro svoje bych takove usedlé nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19198
19.11.16 20:13
@PapeJ píše:
Tak my neříkáme Bello, ale Izí, Izunko, Izuško :mrgreen: Vlastně jsem volila Izabellu, protože se mi líbila zkratka Izí, ze seriálu Chirurgové :mrgreen:

Tak vám palec nahoru :palec: :).. Protože každá okolo mě holčička Izabella je prostě Bella :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
19.11.16 20:15

Z kalendáře ;) ale ne úplně častá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie