Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky,
vybíráte jména pro miminko podle kalendáře nebo pátráte po netradičních jménech (ať už hledáte inspiraci na internetu nebo v knize Jak se bude vaše dítě jmenovat?) Nám se líbí netradiční jména a proto jsme naší dceři dali jméno
Anabel ![]()
Příspěvek upraven 19.11.16 v 19:10
V kalendáři jsme jméno nemohli vybrat, je jich tam málo. A žádná, která by se nám líbila. Takže jsme jeli podle knížky Knappové. Tradiční jména se nám nelíbí, po rodičích a v rodině také být nesmí. Dcera je Izabela (paradoxně v kalendáři je). Pokud druhé bude holka, tak jsme v koncích. Ze srandy jsem manželovi navrhla Anabelu
Kluk Zachariáš, Jonáš, Eliáš, Albert.
Kazdemu se libi neco.. nas napadlo jako prvni Thea, takze mame Theodoru, druhou dceru jsme teda chteli taky s „th“ takze mame Edith a do tretice Mathyáše ![]()
Vybírali jsme jména podle toho, co nás napadlo. Nikde jsme nic nehledali. Pokud by se narodil kluk, měli jsme jasno, chtěla jsem aby se jmenoval po otci. A tak se jmenuje Filip. No žádná kreativita to není. Pro holčičku jsme váhali jestli Hana nebo Nella, ale ta se nenarodila. Osobně se mi moc líbí tradiční i netradiční jména.
My nechtěli jméno které je v rodině ať už blízké či vzdálené a ani takové které mají děti našich přátel a proto jsme zvolili Jáchyma - v kalendáři je a jsem ráda
Pokud bude jednou druhá holčička ráda bych Elen nebo Justýnu a pokud bude druhý chlapeček tak nevím libo se mi Patrik, ale to nechce manžel, ale to je ještě ve hvězdách ![]()
Otázka je, co je netradiční. My jsme vybírali jména, která jsou ve výskytech hodně vzadu.
Konkrétně v roce 2015 je holek s tímto jménem asi 2500 a kluků asi 6600.
Holčičích jmen mi přijde víc, takže tam jsou četnosti obecně menší ale třeba jméno Kateřina má přes 100 tisíc lidí a Jan má přes 200 tisíc lidí. Pro další holku máme vybráno dokonce jméno s četností 1600.
Ale vše jsou jména česká a zahraniční bych nikdy nedala, pokud by jeden z rodičů neměl přímé kořeny v zahraničí.
Přijde mi to trošku jako urážka hrdosti a sebevědomí národa jako takového. Ta poslední věta není argument ale pocit.
My projížděli všechno možné, kombinace různých jmen, která pro nás mají nějaké spojení, nechtěli jsme jméno, které je slyšet z každého hřiště apod.. Zároveň jsme nechtěli jméno, které nosí člověk, který je nějak negativně pojen s minulostí, aby nám neevokovalo nějakého pro nás nepříjemného člověka.. A aby ho nemělo každé druhé dítko.. U prvního dítka Jsme měli na výběr Leontýnku/Abigail/českou Karolínu a Kristiána/Matyáše/ českého Honzu.. Leontýnku proto, že jsem při tomhle jménu prostě viděla tu krásnou rozkošnou princeznu z pohádky, Abigail je naše oblíbená seriálová postava a Karolínu hrozně chtěl manžel.. Kristiána jsme nakonec zavrhli kvůli pobláznění 50 odstíny a nakonec jsme zvolili Matyáše.. Teď u druhé jsme měly pracovní jméno Ella a vybírali z úplně jiných jmen. Manžel stále chtěl Karolínu, já zase Karlu po babičce, tak jsme hledali kompromis až jsme našli Klárku..
A perfektně se k naší princezně hodí.. Ella byla zavržená proto, že jsme kousek od dětského hřiště a odtama se pořád ozývá, jak maminky volají na dítka buď Ello, Emo, Nello apod.. Byla jsem teda unešená z holčičky, na kterou maminka volala Nono, nakonec se ukázalo, že se jmenuje Noemi, byla naprosto kouzelná
Jinak vždy jsme měly pracovní jméno a o definitivním jménu jsme rozhodovali až když jsme ho měly zapsat do papírů před nástupem do porodnice
U dalšího pokud bude kluk jsem musela odkývat Honzíka, jmenovali se tak naši dědečkové a manžel by ho strašně chtěl.. A holčičku si hodlám prosadit Romanu ![]()
Starší dcera má ne úplně časté jméno (je jich v ČR 1367). Mladší dcera má jméno stejné, jako více než 32 tis. žen u nás. Takže jména jsme vybírali podle toho, jak jsme to k přicházejícímu miminku cítili, určitě ne podle četnosti nebo originality.
Já nechtěla jména, která jsou v první dvacítce oblíbenosti. Takže jsem vybrala jméno a koukla na četnost a význam
Máme Izabellu a Gabriela Jiřího, druhý jméno po tatínkovi a dědečkovi a pradědečkovi. Na poslední chvíli mi Gabíska povolil
Pro případnou druhou holčičku jsem chtěla Gabrielu, ale neprošla, přítel chtěl Elišku, ta je první
Tak jsme se pak dohodli na Elisse.
U nás říkáme že si dcera vybrala sama, zdálo se mi jak se má jmenovat a do té doby jsem neměla potuchy že to jméno existuje. Jeho četnost u nás je pod 20. Jinak mě osobně přijde mnohem lepší cizí jméno než příjmení bez koncovky -ová, ale to už by byla diskuze o něčem jiném.
Nikde jsme nehledali. Řekli jsme si pár jmen, které se nám líbili a pak vybrali favorita pro holčičku a pro chlapečka.
Osobně jsme alergická na to, že dají rodiče netradiční nečeská jména a pak je počešťují jako třeba Mia - Mienka, Ema - Emulka. A úplně nejvíc mě irituje když dají jméno Izabella a pak jí říkají jen Bello ![]()
@Kikuška90 píše:
Nikde jsme nehledali. Řekli jsme si pár jmen, které se nám líbili a pak vybrali favorita pro holčičku a pro chlapečka.
Osobně jsme alergická na to, že dají rodiče netradiční nečeská jména a pak je počešťují jako třeba Mia - Mienka, Ema - Emulka. A úplně nejvíc mě irituje když dají jméno Izabella a pak jí říkají jen Bello
Tak my neříkáme Bello, ale Izí, Izunko, Izuško
Vlastně jsem volila Izabellu, protože se mi líbila zkratka Izí, ze seriálu Chirurgové ![]()
Netradiční se nám líbí víc, to že to jmeno nedá každý a není všude slyšet.
Tradičních v našem kalendáři se mi osobně skoro nic nelíbí, nedokázala bych si v našem kalendáři vybrat.
Nebo líbí na druhých dětech, ale pro svoje bych takove usedlé nechtěla.
@PapeJ píše:
Tak my neříkáme Bello, ale Izí, Izunko, IzuškoVlastně jsem volila Izabellu, protože se mi líbila zkratka Izí, ze seriálu Chirurgové
Tak vám palec nahoru
.. Protože každá okolo mě holčička Izabella je prostě Bella ![]()