Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A co konkrétně na těch testech není dobré? Pokud se jedná o nějaké protilátky tak to může být způsobeno předchozí transfuzí.
@Janli píše:
Nemůže. Tvoje krev se už několikrát vyměnila.
může. Ale záleží jaké krevní testy.
Mě to přijde jako hodně dlouhá doba, aby to mělo nějaký vliv.
Dostala jsem transfuzi krve ve 24 letech, 2 roky na to jsem rodila a celé těhotenství naprosto bez problémové a normální.
Příspěvek upraven 29.05.19 v 13:02
Muže. Měla jsem transfuzi v pubertě a v těhotenství kvůli tomu dělaly nějaké odběry navíc. Dopadly OK, tak jsem to dále nezkoumala
@tezi @Janli Holky, když tomu nerozumíte, tak to sem nepište.
Jde o imunologickou záležitost. Je to jako s nemocema virovými, bakteriálními. S některými se člověk potká jednou a tělo ( rexpektive jeho imunitní systém) si to pamatuje až do smrti, protitlátky zůstávají na vždy…
Zakladatelka nepíše, o jaké výsledky se jedná.
Připadají v úvahu dvě možnosti - infekce přenesená transfůzí, to je velmi nepravděpodobné.
Druhá možnost je to, co jsem psala - imunitní. Do těla se dostanou transfuzí krvinky s cizím antigenem, tělo vytvoří protilátky ( stejně jako proti bakteriím) a jakmile se s ním setkají v budoucnosti znovu, mohou vést k zániku krvinek s tímto antigenem.
Takže pokud dojde k tomu, že ženě je transfundovaná krvinka s nějakým znakem, který ona nemá, imunitní systém nezná, vyrobí protiátku, zapamatuje si tennto znak. Pak žena otěhotní s mužem, který má stejný znak, plod ho zdědí po otci. Matka proti němu vytváří protilátku. Pokud proniká přes placentu, může vést k poškození krvinek plodu.
@Lama Lama vidíš, já otěhotněla dva roky po transfuzi a všichni mi tvrdili, že na testy v těhotenství to nemá vliv.
@Janli píše:
@Lama Lama vidíš, já otěhotněla dva roky po transfuzi a všichni mi tvrdili, že na testy v těhotenství to nemá vliv.
Tak záleží, jaké myslí. Na UZ, screeningy VVV… nemá.
Ono to není jen o transfuzi, s těmi cizími antigeny se můžeš setkat kromě transfuze třeba při předchozím potratu, porodu…
@Lama Lama máš pravdu, že o tom nic nevím.
Jenom jsem napsala zkušenost, že u mě to v těhotenství žádný vliv nemělo a nejsem si vědoma, že by někdo vůbec řešil, že jsem měla transfuzi.
@tezi píše:
@Lama Lama máš pravdu, že o tom nic nevím.
Jenom jsem napsala zkušenost, že u mě to v těhotenství žádný vliv nemělo a nejsem si vědoma, že by někdo vůbec řešil, že jsem měla transfuzi.
No, neřešil proto, že se postup nemění - bez ohledu na to, z da jsi transfuzi v minulosti dostala nebo ne se dělá min. 2× za těhotenství screening protilátek a v případě jejich odhlalení se provádí další testy, sledování… Je to právě proto, že k tvorbě protilátek může dojít i u ženn, které transfuzi nedostali - ale třeba po potratu, porodu, občas i během těhotenství.
Takže u tebe je jen vyšší šance, že jsou vytvořené, ale základní vyšetření jsou stejné.
No, zakladatelka se nevyjádřila o jaké testy se jedná a co je vlastně špatně, takže je to stejně k ničemu.
@Janli píše:
No, zakladatelka se nevyjádřila o jaké testy se jedná a co je vlastně špatně, takže je to stejně k ničemu.
To máš pravdu. Ale není pravda, že nuže. Může.
Bez ohledu na to, kolikrát se jí krev od té doby vymenila
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Je tu některá, u které za život proběhla transfuze krve? Já ji měla ve 14 letech, nyní je mi 28 let a jsem těhotná v 16tt ale bohužel krevní testy nejsou dobre máte stím některa zkušenost, může to nějak ovlintit ta transfuze? Předem děkuji
Ahoj, já u první dcery
já jsem teda chudokrevná a u 1. Dcery jsem hodně pobývala před porodem v nemocnici měla jsem problémy už v 7. Měsíci mi hrozil předčasný porod a taky tam zjistili že jsou moje krevní testy špatné - v těhotenství jsem zažila pád který to vše rozjel tak doktor řekl že jsem asi více krve ztratila při tom pádu… A tehdy mi v nemocnici podali transfúzi krve byla jsem asi ve 32. Tt. A těhotenství to podle mě nijak neovlivnilo ani zdraví dítěte… Dcera je ted skoro tříletá zdravá holčička ![]()
Ahoj holky. Je tu některá, u které za život proběhla transfuze krve? Já ji měla ve 14 letech, nyní je mi 28 let a jsem těhotná v 16tt ale bohužel krevní testy nejsou dobre máte stím některa zkušenost, může to nějak ovlintit ta transfuze? Předem děkuji