Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Neuděláš nic. Mě tohle udělala kamarádka to samé. Prostě to přejde. Taky mě to trápilo. Bohužel to byla taky moje nejlepší kamarádka od malička. Najdi si jinou kamarádku a zapomeneš na to ![]()
Já to nechápu… Jak „přistoupila na školu kam jsem s ní dřív chodila“?
Zkus trošku zapracovat na svém sebevědomí, lidé nedělají věci proto, aby tě ranili. Ona žije svůj život a prostě začala chodit na novou školu a tam se jí líbí. Nehledej za tím nic víc.
Kamarádka nemůže za to, že tě na té škole šikanovali. Přestoupila na školu, která jí vyhovuje.
Jestli tě to, tolik tíží, navštívit psychologa.
Taky to s těma školama nechápu. Jak na bývalou školu, kam jsem s ní dřív chodila? Podle mě prostě žárlíš no.. vykašli se na to a najdi si jinou kamarádku. Cesty se holt rozcházejí. ![]()
Mozna by stalo za to si uvedomit, ze se vse netoci kolem Tebe ![]()
Ja taky nebudu svuj zivot podrizovat jinym a ziju si ho tak, jak chci ja..
Jestli se uz ted nevidate tolik nebo dokonce vubec, tak Te asi kamaradka moc nemusi a duvodu pro to muze byt hodne.. napada me treba Tvoje zavislost na ni vzhledem k tomu, jak moc to resis ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všichni!Asi cca před 3 měsíci přistoupila kamarádka na bývalou školu.. Hrozně mi to vadilo, protože jsem jí opravdu měla ráda a znali jsme se od malička, nejhorší na tom bylo, že přistoupila na školu, kam jsem dřív s ní chodila a mě tam šikanovali. Teď furt někam dává ( na soc. sítě) jak je jí s nimi dobře a atd.. Já jí to přeju ale nejhorší co mohla udělat je to, že tam napsala že to bylo nejlepší rozhodnutí přestoupit tam, a mě se to hrozně dotklo… Nevíte co mám udělat aby mě to přešlo? Přijde mi, že mé chování je hrozné.
citujme
Asi nebudeš nejlepší kamarádka, když si myslíš, že kamarádka je tvůj majetek. A že si vůbec dovolila napsat, že je na té škole spokojena.
Ona tě nesikanovala. Takže si na ni svůj komplex nevylivej.
A začni se sebou něco dělat, už teď máš problém.
Takovou jsem měla kamarádku, která je stejný psycho jako ty. Jelikož ji na ZŠ taky sikanovali a ona nechce po 30 letech dát svého syna na stejnou školu. Jelikož ji tam sikanovali.
Raději bude své dítě zbytečně posílat několik kilometrů dal. ![]()
Myslím že pomalu každý zažil nějakou šikanu na škole. A důležité je se nad tím zamyslet a poučit se z toho. Ne fňukat celý život.
To si o tu šikanu říkáš i nadále. ![]()
Je to její věc. Zapracuj na svém sebevědomí a vezmi jako fakt, že svět se netočí kolem tebe.
Hele me zas kdysi jedna odřízl a par měsíců na to psala novoroční bilanci jak se ji ulevilo, ze se zbavila toxických lidi. Máme plno společných známých a přátel - Resp nás odrizla skoro všechny, takže mám dobrý pocit, ze to evidentně nebylo ve me. První rok me to mrzelo, druhy jsem si občas vzpomnela a po 3-4 letech už je mi to úplně fuk ![]()
@hospodki píše:
Hele me zas kdysi jedna odřízl a par měsíců na to psala novoroční bilanci jak se ji ulevilo, ze se zbavila toxických lidi. Máme plno společných známých a přátel - Resp nás odrizla skoro všechny, takže mám dobrý pocit, ze to evidentně nebylo ve me. První rok me to mrzelo, druhy jsem si občas vzpomnela a po 3-4 letech už je mi to úplně fuk
To znám taky nás takhle celou partu jeden kamarád vyškrtl. Jediný důvod, který nás napadl, že ho asi namíchlo když už nikdo po víc jak roce nechtěl poslouchat jeho nadávání na ex. No a na nový rok též napsal bilanci jak je šťastný, že se zbavil všech “toxic peaple” co ho sráželi k zemi…
Tehdy nás to taky mrzelo. Ale stává se no.
@Anonymní píše:
Ahoj všichni!Asi cca před 3 měsíci přistoupila kamarádka na bývalou školu.. Hrozně mi to vadilo, protože jsem jí opravdu měla ráda a znali jsme se od malička, nejhorší na tom bylo, že přistoupila na školu, kam jsem dřív s ní chodila a mě tam šikanovali. Teď furt někam dává ( na soc. sítě) jak je jí s nimi dobře a atd.. Já jí to přeju ale nejhorší co mohla udělat je to, že tam napsala že to bylo nejlepší rozhodnutí přestoupit tam, a mě se to hrozně dotklo… Nevíte co mám udělat aby mě to přešlo? Přijde mi, že mé chování je hrozné.
Ano, tvé chování není v pořádku. Tvoje kamarádka neudělala nic špatného. Uvědom si, že tebe nešikanovala ta škola, ale konkrétní jedinci v ní a ta škola za to fakt nemůže. Jestliže je tam spokojená, bylo by od tebe jako od kamarádky milé, kdybys jí to nezáviděla.
@Anonymní píše:
Musíš to začít vnímat pozitivně : kamarádce tam lidi očividně neubližují…
Tak jí to přej ![]()
To je o tobě a tvé nespokojenosti s konkrétními jedinci ve škole, objektivně nemáš právo jí vyčítat, že je tam spokojená. Ale pocity někdy bývají hůř pochopitelné. Tak se sama sebe zeptej, CO přesně ti na tom vadí? Až najdeš odpověď, uchop ji a zeptej se, proč ti tohle vadí a na tu odpověď si zase polož otázku, proč ti tohle vadí… A tak pořád dokola, zkus si na to odpovědět 10× a třeba se dopídíš nějaké informace, se kterou budeš lépe pracovat.
Schválně dám jiný příklad, abych tě nenaváděla. Např. já bývám nazlobená, když ráno děti zdržují a místo oblékání bundy dělají blbiny. Jsem nazlobená na ně. A potom si řeknu, proč jsem nazlobená? Protože přijdeme pozdě. Jasně, ale proč mi to vadí? Protože budeme mít problém. A proč mi to vadí? No protože budu já za neschopného rodiče. A proč mi tohle vadí? Protože chci působit jako schopný rodič. Aha, proč? Protože mi záleží na tom, co si o mě druzí myslí. A proč mi záleží na tom, co si druzí myslí, proč se kvůli tomu zlobím?… Atd. Až uvidím, že ty děti se svým zdržováním nejsou viníkem za moji zlobu, oni jednají bez úmyslu mě rozčílit. To já mám v sobě sled důvodů a hluboko uvnitř je ta klíčová frustrace, za kterou oni nemůžou. Když si tohle zkusíš a zeptat se fakt hodněkrát, nespokojit se s druhou odpovědí, můžeš zjistit, co je spouštěčem tvé závistivé bolesti a třeba přestaneš kamarádku vnímat jako „zrádkyni“.
Hele, já tě chápu. Já to čtu tak, že jste měly na původní základce zlé, nebo agresorem snadno ovlivnitelné děti, tak jste spolu přestoupili na jinou školu, abyste měli klid, kamarádce se po chvíli přestup nepozdával, tak přešla na původní školu, kde už je spokojená. Je to tak? Taky by mě to mrzelo, kdyby se moje kamarádka v tomto věku bavila s dětma, které mě nemusí a šikanují. Je možné, že se situace vyřešila zásahem dospěláků, nebo že se nebaví přímo s tím iniciátorem šikany, ale s tím středním proudem děcek, které tě šikanovaly, aby nebyly vyloučeny z kolektivu. Prostě faleš a kam vítr, tam plášť. Takoví holt lidi jsou, i dospěláci. Dřív např. skoro všichni přímo podporovali komunisty a dnes se ti pamětníci od komoušů distancují a berou je jako nějaké mocnosti, které přilítli z snad vesmíru a s jejich existencí se museli smířit. Přitom komouši byli oni sami
.
Ahoj všichni!
Asi cca před 3 měsíci přistoupila kamarádka na bývalou školu.. Hrozně mi to vadilo, protože jsem jí opravdu měla ráda a znali jsme se od malička, nejhorší na tom bylo, že přistoupila na školu, kam jsem dřív s ní chodila a mě tam šikanovali. Teď furt někam dává ( na soc. sítě) jak je jí s nimi dobře a atd.. Já jí to přeju ale nejhorší co mohla udělat je to, že tam napsala že to bylo nejlepší rozhodnutí přestoupit tam, a mě se to hrozně dotklo… Nevíte co mám udělat aby mě to přešlo? Přijde mi, že mé chování je hrozné.