Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, k diskuzi/zamyšlení mě vedl jeden fakt. Opakovaně jsem narazila u své známé, že její 8minketa dcera se běžně maluje - rtěnka, stíny, řasenka (nevím, nepoznám, jestli i make up, ale asi ne), poprvé mě to překvapilo a známe jsem se na to ptala a odpovědí mi by:”Jo, má rtěnku atd.” A třeba u další, ale to je neznámá paní, pouze vodí dceru do kroužku, té holce může být tak 6-7 a je opravdu velmi silně namalovaná (řasy, pusa, a tedy oproti dcery té známé to jde hodně poznat), nutno podotknout, že tedy i její maminka nedá bez komplet silného namalování a silného make-upu ani ránu.
Jak to máte vy? Mám tedy trochu mladší dcery, ale můj názor, že je to docela brzy, řekla bych ve 14-15ti je optimální věk, kdy muže začít (stejně jako v sexu
)
Už tady taková diskuse byla a není to úplně dlouho. Tak si ji najdi. Stejně se budou názory opakovat.
Jen k těm rtěnkám. Některý lesk na rty umí barvit. I průhledný udělá efekt, že pak rty vypadají barvené. Přitom nevinný lesk a ne rtěnka. Starší dcera se maluje asi od 13, mladší krapet dřív asi od 11,5-12. Ani jedna to nikdy nepřehnala. Obvykle používají řasenku a jemné, pastelové stíny. Nic výrazného, nic do očí bijícího. Obě mají brýle. Takže řasenka jen vytvaruje a prodlouží řasy. Neřeším. Pokud by to některá přehnala, tak je usměrním. Ale zatím nebylo třeba. Možná je to tím, že nemají zakázané ovoce. A nemusí si tajně kupovat nekvalitní šminky.
Že by to byl nějaký trend, to mi zase nepřipadá. Ve školce holčičky namalované nevídám, snad občas některá s „nalakovanými“ nehty nebo jsem si aspoň nevšimla a na hřišti nebo v herničkách taky ne. Ale obecně asi ano, holky dneska začínají dřív. Neteř už někdy v 11 letech chtěla k Vánocům sadu kosmetiky, ale ne té na hraní pro děti. Opravdovou. To my jsme ještě oblíkaly Barbíny. Já teda s dcerou tyhle problémy nemusela řešit. Ona byla totiž dost líná na to ráno se malovat a večer odličovat
, takže maximálně nějaká rtěnka a lak na nehty. Ty holky chápu, chtějí si hrát na dospělé, ale nefandím tomu, spíš mi to přijde směšné, když do školy chodí zmalované jak do šantánu. A u těch školkových, no to je spíš vizitka rodičů, že jim to dovolí nebo je sami takto „zkrášlí“.
@Kelsey1 píše: Více
přesně - také jsem chtěla napsat, že tahle diskuse tu byla docela nedávno, nevím, co lidi vede k tomu zakládat pořád dokola stejná témata ![]()
Mě spíš než malování vadí umělý nehty u takhle mladých holek. Včera v drogerii přede mnou stála slečna a nemohla ani vyndat peníze z peněženky a jen jsme zaschlechla, jak prodavačka říká, že je to peklo tyhle nechty…Jinak si myslím, že matky dcer to opravdu někdy přehání. Moje dcera víc než šminky řeší vlasy ![]()
@ibis píše: Více
já jsem se nikdy nemalovala, tudíž doma ani šminky nemám,
a dcera se od 5 let snaží malovat a lakovat nehty tajně u babičky, která tohle všechno používá - u mě to neobkoukala
@Kelsey1
@stinga Co k tomu lidi vede? Když jsem zadala toto téma do diskuze, napsala mi to Takové téma ještě nemáme, chcete založit diskuzi? Tak jsem následovala instrukce. Každopádně děkuji za rady a prosím o odkaz na tu diskuzi. Právě teď jsem našla pouze 12ti letá se chce malovat (z roku 2017, nyní je 2025, což je dááávno), děkuji a hezký den.
Jedna sestřenice se maluje už od 8 let, druhé je 15 a kromě korektoru na akné nepoužívá nic, max lak na nehty. Je to asi individuální…
Každopádně to jako trend v okolí taky nevnímám. I moje holky si od pěti jen lakují občas nehty do školky nebo si dávají labelo na rty. Ale mají to spíš jako hru, hlavně když u nás mají kamarádky třeba. ![]()
@ibis jo, přesně. Ditě s nehty, co si nezvládne zavázat tkanicky
Nějaké decentí malování mě netankuje, to složení kosmetiky umí být šetrné a pokud není dítě jak od kolotočářů, tak proč ne.
A já si naopak myslím, že je to - samozřejmě v mezích, docela dobře. Když vidím kolem sebe některé dnešní mladé holky s rozpuštěnými mastnými vlasy, tak si někdy říkám, k čemu je mámy vedou. Celkově bych řekla, že se o sebe ženy daleko méně starají, než dříve. Jinak třeba i obyčejný balzám na rty, který jsem dceři nedávno koupila, barví lehce do červena. Absolutně jsem to netušila, ale nevyhodím ho přece kvůli tomu
Na druhou stranu. Asi jsem ráda, že naše holky se cítí být holky, slečny. A nějakým způsobem to dávají znát. Už není dneska samozřejmostí, že se narodí holka a bude opravdu holka. Může být třeba kluk v těle děvčete. Už ztrácím přehled, kolik vlastně máme různých variant pohlaví.
@Kelsey1 píše: Více
přesně…moje 12letá se mě včera zeptala na moji skincare
nejdřív jsem koukala, ale proč ne…zatím ji tedy drží černé oblečení spíše chlapecké, ale doma už si začala čistit obličej, občas přidá masku, nějaké to sérum a přemázne si rty leskem. Navíc jsme o víkendu koupili i deo a jemnou holčičí vonavku, tak jsem spokojená…uf…ještě to trochu víc holčičí oblékaní a budu nejspokojenější ![]()
Byla jsem minulý týden s dcerou na zápisu do ZŠ. Holčičky, které byly s námi ve skupince, měly stíny a řasenku. Nechápu absolutně. Dceři je pět, používá jen balzám na rty, někdy i můj obarvený. Občas ji přetřu tváře bronzerem, když se zrovna maluju do práce a ona přicmrndává. Pokud je to takhle malinko, tak mi to asi nevadí, ale nechci, aby z toho měla každodenní záležitost. Já se sice maluju téměř denně, ale používám jen pudr, bronzer a tužku na obočí, tak snad si ode mě vezme k srdci minimalismus.
Strašně se mi nelíbí malování malých dětí na taneční vystoupení, hlavně u standartních a latinskoamerických tanců nebo u mažoretek je to úplně šílené.
5,5letá má občas nalakované nehty, řasenku a lesk na pusu na soutěže…rtěnku už asi taky měla někam na návštěvu, ne běžně…doma je schopna zmalovat všechny ![]()
@Keyllah u nás bylo taky období „černého kuklení“. Ještě v osmé třídě. Pak se začla zajímat o kluky. Chtěla se líbit a najednou si koupila tu barevné šaty a barevné triko atd. Už nešla jen po černém. Kuklení ji postupně opustilo. Ale dva roky trvalo určitě. Mladší se kuklí. Ale mnohem míň to prožívá.