Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Normálně bych ji ze školy odvezla na psychiatrii..aby ji diagnostikovali na mě jít někdo s nožem v ruce aby páčil dceře tak už sedí u doktora..moc se s ní mažete normální to rozhodně není..u nás prostě otec zavelel a my poslouchali nepíšeš jak se k tomu staví manžel ale zakročit by jste měli muže to byt začátek nějakého OCD nebo čehokoli jiného..
Zkus dotaz položit v Poradne dětského psychologa ![]()
Taky bych řekla, že žárlí, venujes se jí dostatečně? Nemohla něco v noci od vás slyšet, nějaké zvuky atd? A věděla by, co děláte? Nebo má představy, že ti třeba manžel ubližuje?
Co se týká toho řvaní, tam bude asi chyba ve výchově, respektu, kam až může zajít, jak tohle třeba řešíte?
U nás občas na nas vybíhá mladší dcera, když vidí, že si jen tak ležíme na sobě v posteli, ve dne, oblečení, skočí na nás a „vynadá“ s úsměvem tátovi, ať mě nechá na pokoji, ale je jí 7, spíš je to úsměvné. Starší bude 11, tu nic netankuje, ta je ráda, když nás vidí spolu a usmívá se. Ale aby nás v noci někdo slyšel, na to si sakra dáváme pozor a to máme ložnici vedle pokojíku.
@Anonymní píše: Více
Víš, ne vždy je problém v dítěti, často nevhodné chování dítěte pramení z nevhodného přístupu rodičů k dětem. A tady mám pocit, že to tak bude. 12 let je období na prahu puberty a vy s dítětem neumíte pracovat, rozumět mu, pochopit, že dítě neví, proč se chová, tak jak se chová. A místo pochopení, co děláte špatně, máte pocit, že dítě je porouchané, mají vám ho odborníci opravit a vy máte vztek, že se to nedaří.
Vzala nůž a páčila dveře? To bych teda nenechala být.
Nicméně tipuju, že se začala zajímat o sex, možná někde viděla i nějaké nevhodné video a proto tohle chování. Já bych jí nastavila jasná a důrazná pravidla - žádné spaní na gauči, žádný budík (klidně bych jí telefon vzala a z toho gauče jí rázně odvelela do postele) a zároveň bych jí věnovala víc času. Třeba před spaním si k ní na hodinku lehni a povídejte si. Nějak úplně postrádám informaci, že by ses s ní bavila a snažila se zjistit, co se děje.
Tohle rozhodně není normální a měla bys to dost radikálně řešit.
Dcera má evidentně nějaký ne úplně banální problém ale taky Vám pěkně přerůstá přes hlavu. Jako jak nastěhovala nám do ložnice mladší dceru ![]()
Ve 12ti letech už s ní můžeš o spoustě věcí včetně sexu mluvit úplně otevřené a tím bych začala. A dat ji jasně najevo že mě její problémy zajímají vždy tu pro ni budu a chci jí pomoct a věci řešit ale terorizovat nás prostě nebude
Nebojí se něčeho? Nema zlé sny? Šikana ve škole? Ptali jste se ji na důvod chování?
@sahrazad1 píše: Více
Ještěže existuje ta mantra „šikana ve škole“, která se hodí, i když třeba dítě sežere pes.
Páčila dveře nožem v ruce? To normální rozhodně není.
Nastavit pravidla, tohle slušný děckoteror. Ale na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že někdy jsou rodiče (neříkám, že je to váš případ, protože o tomhle nepíšeš, snad by tě to napadlo jako první) pěkně bezohlední. Pokud vás slyšela při sexu v noci, musí to být pro ni hrozně nepříjemné a dostala se z toho až do neovladatelné úzkosti. Myslím, že by neuškodilo si s ní večer lehnout do postele a povídat, počkat, až usne, a pak se teprve věnovat manželovi. Je jí sice 12, ale v podstatě je to v jádru ještě malý dítě.
A zkoušel vzít manžel na večeři ji? Děláte něco všichni společně? Zkoušeli jste si udělat nějaký den pravidelně třeba filmový večer s popcornem? Chápu, že je to divné, ale úplně z toho cítím, jak se ta holka zoufale snaží mít vás pro sebe. Možná nechce za odborníkem, možná chce vyslechnout od tebe. Nabídla jsi jí, že může kdykoliv přijít kdyby něco potřebovala? Děláte si nějaké holčičí chvilky? Nemusí kvůli tomu na vás chodit s nožem. A časem přidat, že jste tu pro ně, ale máte taky právo bych chvíli sami. A pokud má potřebu něco vám sdělovat uprostřed noci, fakt to nemusí být s budíkem a nožem, že by taky pro ni mohla přijet policie. Že klidně může přijít za vámi jen tak. ![]()
Tak jí řekni, že jak vás bude v noci otravovat, bude celý den bez mobilu. Že máte právo se v klidu vyspat.
Ja si pamatuju, že mi taky vadilo, když jsem věděla, že by mohli mít rodiče sex…je mi skoro 35 let a dodneška si to pamatuju. A opravdu nevím, proč mi to vadilo. Možná, co si tak vzpomínám, když jsem ještě ani nechodila do školy prechodne jsme bydleli u babi v jednom pokoji a spali v jedné posteli a rodiče měli sex, to si taky do dneška pamatuju. Tak jestli vás třeba taky nevidela v nějaké nevhodné situaci ![]()
Jinak já taky rodiče chodila porad kontrolovat, když mě nechali v pokoji, tak jsem dělala brecici scény, apod…ale přešlo to samo s věkem.
@Anonymní píše: Více
Ty jo, tak to je hustý. Aby takhle dítě šikanovalo rodiče není normální. Páčila nožem dveře? Promluvila bych s ní, řekla jí že s tím okamžitě přestane. Jestli ne, tak tohle už je na psychiatra. To bych jí řekla taky. Docela se divím že jste jí tam ještě nevzali.
@Al35 píše: Více
to jsem zvědavá, kde toho psychiatra takhle hned najde, když se čeká měsíce i pro děti, co se pokusily o sebevraždu
radu nemám, jen mluvit, mluvit, mluvit a ještě jednou o tom mluvit, co se děje, a proč to dělá
Ahojky
Nejprve nám nahnala do ložnice mladší dceru a teď když dcera odešla spát do své postele, tak nám začala spát na sedačce v obýváku, která je hned u dveří do ložnice. Nesmíme se zavírat pokud zavřeme tak tam neustále chodí až do doby než usneme, ale i potom tak ještě několikrát za noc přijde (nastavila si i budík) jednou jsem už chytla nervy a zamkla jsem tak vzala nůž a začala dveře páčit
Nebo když mě manžel pozval na večeři k narozeninám po 12 letech že bychom byli sami, tak začala úplně nepritecne řvát, že chceme jít bez ní. Když někomu píšu tak hned zjišťuje komu. Je to šílené
Nějakou dobu chodí do poradny, ale nemá to žádný efekt
a to ani nechci vědět co tam říká. Když se s ní snažíme o tom mluvit, tak si mele jen to svoje vůbec nás neposlouchá, nebo začne na nás řvát. Taky nám tvrdí, že neví proč to dělá. Když jí řeknu, že zajdeme za jiným odborníkem, že to je třeba řešit, tak mi řekne že ho potřebují já, že ona nikam nejde. Už jsem na zhroucení 
jsem už zoufalá, tak si jdu pro radu. Máme 12letou dceru a ta se rozhodla, že nás bude hlídat hlavně v noci. Trvá to už nějakou dobu, ale říkali jsme si, že jí to po nějaké době přejde, ale opak je pravdou