Těžké období s dětmi

12
6.4.25 19:33

Těžké období s dětmi

Milé maminky, úvodem chci napsat, že tato diskuze vzniká z jakési mojí osobní zvědavosti, touze po spojení, vyslyšení. Držme prosím jakožto ženy při sobě a neurážejme se zde. Nyní k samotnému tématu. Zajímá mě, jestli jste někdy ve svém životě prošli spolu se svými dětmi hodně náročným obdobím, např. vzdorování, silných emocí, křiku, řevu, pláče, hysterie, až třeba odporu k mateřství, odporu k sobě sama nebo k dítěti, ale věděli jste, že i tak byste neměnili a že svůj život a děti milujete. Já si teď se synem (2,5 roku) něčím takovým procházím a jsem z toho na sebe akorát naštvaná. Přijde mi, že ho nezvládám, že po sobě akorát křičíme, že na všechno říká ne, já pak zakazuji jemu a každou chvílí padají doma věty typu,,To je opravdu na blázinec'' a,,Dej mi už pokoj, takhle se nedá žít''. Chci to změnit, chci, aby měl ke mně syn důvěru a blízkost, mám strach, že nejsem a nedělám dost. Přitom v nitru duše cítím, že šance na změnu našich chování je. Proto mě zajímají vaše zkušenosti a taky kde jste hledali podporu, případně jak k takovým životním zkouškám nejlépe přistupovat. Děkuji za komentáře. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3685
6.4.25 19:47

To v tech uvozovkach ti vycita tvuj 2,5lety syn? To tedy gratuluji, mas doma neskutecne dite, vaz si toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3045
6.4.25 19:50

Jo, nejhorší bylo asi kombinace období vzdoru prvního - byl presne ve veku tveho ditete- a k tomu druhé tehotenstvi okorenene tehotenskou insomnii, neskutečnou únavou, rozjetím migrén a manzelem pracujícím 4 dny v týdnu mimo domov. Padala jsem na hubu neustále, měla jsem chuť se prostě zbalit a odjet někam nevim, hlavně pryč. Fakt jsem měla stavy, že jsem všechny nesnášela. Pomoc jsem naštěstí našla v okolí, u kamarádek, ale i u odborníků (hlavně co se týče prvního syna, který jak se později ukázalo není úplně neurotypicky a já netušila, co s ním, běžné chytré rady často nefungovaly, dlouho nemluvil, což ty záchvaty vzteku zhoršovalo, protože mi prostě nedokázal vysvětlit, co chce). Vlastně to trvalo ještě I chvíli po narození druhatka, naštěstí jsem měla velice chápáno doktorku, která mě vyslala i k psycholozce, stačilo pár sezení a nejak se to postupně zlepšilo. Ale je to furt ve vývoji, obě děti jsou už ve škole a za ty roky byly lepší i horší období…ale časem jsem fakt pochopila, že se musím starat především sama o sebe, když se chci postarat o ostatní. Protože ta horší období nevyhnutne přicházejí, když já nejsem v pohodě, naberu si toho hodne, jsem unavená atd…to pak stačí málo, běžná viroza, dítě, které vstane zadkem nahoru, nějaká složitější situace a už to litá. Takže se snažím si „ordinovat“ věci, které mě drží v jakž takž psychické pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5893
6.4.25 19:58
@Fee-bee píše: Více

Jistě chlap, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31001
6.4.25 20:23

S nejstarsi dcerou jsem mela solidni ponorku, nastesti jsem brzy mela druhe a rozmelnilo se to. Ona non-stop rvala, nikdo nezjistil proc. Pak bylo dost narocne obdobi 4r a 2r starsich deti, to jsem do nich lila EYEQ po litrech a doufala v zazrak, a pak dva roky domoskoly s detma tak nejak okolo 8,6,3r deti za covidu, dalsi mnamkozni obdobi, ale tak za to ty deti nemohly. Ted jsem pro zmenu logisticky prehlcana a vyhlizim pubertu :mrgreen:, to mas porad neco :hug: :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76756
6.4.25 20:41
@Sandra277 píše: Více

tak jestli se tam vyskytuje chlap, který pronáší ironické poznámky, tak by místo toho měl s dítětem pomáhat a nechat zakladatelku, aby si mohla odpočinout bez dítěte
@nemamtuseni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.25 21:08

Mám také 2,5 letého chlapečka, navíc jsem těhotná. Jako je to fakt mazec, co si budeme. Tak dvakrát za týden chytnu solidní záchvat, že už nemůžu. A to se manžel po práci stará ukázkově. Je to prostě náročné no, ale děti jsem chtěla a je to stejně nejvíc. ❤️ Pro mě je náročné těhotenství, po porodu to bude určitě lepší, měla jsem to tak i s prvním. Ale jako nečekala jsem že to mateřství bude tak vysilující.

• Citovat
  • Upravit
6381
6.4.25 21:40

U obou to bylo ve vêku od 3-4, pak už dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
7.4.25 07:02

Jestli tyhle řeči vede tvůj chlap, tak je problém primárně v něm a JEHO přístupu k rodičovství.
Taky jsme prošli naprosto pekelným obdobím vzdoru a o to to bylo těžší, že jsem k tomu měla doma ještě malinké miminko. Hysterie, pláč, řev, vztek, odpor (dítěte) na denním pořádku. Kdybych tehdy nekojila, tak se snad uchlastám :lol: :lol: Pomáhalo mi silně vědomí, že je to jen období (a fakt bylo) a taky manžel, který se k tomu dokázal postavit mnohem lépe než kritikou mé osoby :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2753
7.4.25 07:07
@Sandra277 píše: Více

V tom případě se může zavřít s knížkou a vínem do ložnice a ať si děcko vyřeší on :nevim: jako kde by byl tedy problém? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28882
7.4.25 07:13

Za mě bylo nejnáročnější období se starším synem do jeho 3,5 roku. Řval, řval, hodiny denně řval, mlátil hlavou do zdi, nabíhal na zdi, mlátil sebe i nás, nedalo se s ním nic dělat, ani jít na hřiště, že bych si sedla a čučela do zdi. Neuměl říct, co chce, nerozuměl. Chlap byl věčně v práci nebo v hospodě, já bez hlídání. Kluk nezvládal ani jesle, byl věčně nemocný, jen kolem něj něco prolítlo. Zpětně už samozřejmě víme, čím to bylo, ale nic horšího jsem nezažila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
7.4.25 11:19

U nás to nastává teď - dvojčata slečny 11 let -nastupující puberta. Všechny ty období dětského vzdoru jsem, tak nějak chápala a tolerovala, ale na tu nastupující pubertu se nějak nemůžu naladit. Vím, že částečně za to nemohou, ale nejde mi si v hlavě přednastavit, že to nesmím brát osobně a že to je jen další období. Během vteřiny mě dokáží vytočit do ruda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
119
9.4.25 21:55

@Margery a čím to bylo??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28882
9.4.25 22:31
@Sienim píše: Více

Dětský autismus ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
10.4.25 20:35

Ano, přijde mi, že špatné období mám s dcerou a teď už i synem tak od 2,5 roku dcery.. ale každé další období mě vrátí na zem, že to ještě nebylo tak hrozný a TEĎ je ten mazec. Což mě přivádí k tomu, že platí rčení „malé děti, malé starosti, velké/větší děti, velké starosti“. Některé období se ve výchově podle mě musí zkrátka přežít a přečkat a je třeba si to přiznat. Výchova dětí není nic, co si člověk převážně užívá, z většiny je to nevděčná, úmorná dřina…aspoň u nás :(

Je třeba na sebe nezapomínat, pravidelně vypadnout z domu, pokud to jde, sytit svoje potřeby aspoň častečně.. já to neudělala a už jsem opravdu zralá na blázinec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí