Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lucii H.
Obě naše děti se takhle (hlava + ruce) zatřásly, když čůraly. Těsně před spaním se jim párkrát zatřesou ručičky.
@robínek Fakt jo?
no to by mi spadl kámen ze srdce, kdyby to bylo jenom čůrání
ale zvláštní je, že to dělá jenom před spaním a u prsa…spíš se bojím, aby to nebylo něco vážnějšího…jak dlouho to asi trvalo, já jsem to ještě nepočítala na vteřina, ale odhadem asi tak 10…a stalo se nám to i 2× po sobě na chvilinku
Natoč ho na video, stačí mobilom, a zober k dr. Každý má inú predstavu určitých pojmov ako je tras, cukanie, skubanie…
@Lucii H. Kamarádka přesně před měsícem řešila stejný problém, jak popisuješ. Lítala s malým po všech možných neuro vyšetřeních a nic malému nenašli. Prý to může být způsobeno tím, jak dítě rychle roste a nervová soustava to ještě všechno nestíhá. Prý to časem odezní. Také to dle doktorů mohla způsobit hexa. Každopádně doporučuji oběhat doktory, ať se vyloučí onemocnění, ale buď v klidu. Já když jsem to viděla u toho malého natočené na mobil, tak jsem se vyděsila jak hrom a naprosto tě chápu, protože to vypadá hrozně. Oběhej doktory a uvidíš, každopádně nedělá to jen tvé miminko ![]()
@lucka.be píše:
Natoč ho na video, stačí mobilom, a zober k dr. Každý má inú predstavu určitých pojmov ako je tras, cukanie, skubanie…
Jo, určitě natočit, ať to někdo zkontroluje, lepší než něco zanedbat.
Já jsem z toho u první dcery taky byla nervózní, ona se vždycky jakoby otřepala zimou, taky mě hned napadla epilepsie, ale pak jsem si všimla, že prostě v tu chvíli čůrá. A mladší to dělá taky.
@klenice moc děkuji za zprávu. Jak staré má kamarádka dítko? Ve čtvrtek jdeme na neuro - jsem tedy zvědavá, jak mi malý usne, ale pokusíme se. Jinak primářka neura ho už vyšetřila(zatím bez eeg), konstatovala, že je naprosto v pořádku. Já ale pro jistotu trvám i na eeg - což jí tedy hlava nebere, prý je v pořádku.
nechci být za hysterku, ale dle mého názoru bez eeg nemůže 100% vyloučit jinou příčinu(což tedy ani s eeg - co jsem slyšela), ale je to spíš o mé uklidnění a když ta možnost je? Jinak jak každý píše natočit…no to je docela problém, jelikož se nám to stalo asi 3× a trvá to pár vteřin a u kojení…je to dost těžké, to asi neklapne. Další věc - malý usínal u prsa, nyní ho uspáváme tím, že se nahamá a jde rovnou do postýlky, takže od té doby už třesy nevidím(nebo je nemá)…
@Lucii H. Tomu jejímu synovi se to poprvé projevilo kolem 5. měsíce. Buď klidně za hysterku, abys byla v klidu, že máš zdravé dítě! Ty doktory fakt miluju. Ať vám to vyšetření dobře dopadne. Dej potom vědět, budu malému držet pěsti.
Chtěla bych obnovit diskuzi a zeptat se maminek, co měli u miminek třes, jestli náhodou nebyli po očkování. Dcera 6 měsíců měla teď druhou dávku hexy a první třes měla 5hod. po očkování, teď po týdnu měla druhý už i s hlavičkou, oba dva trvali tak půl minuty a byli při dopoledním kojení, kdy jsem ji uspávala, dost mě to vylekalo, ale po prvním mě sesadil manžel, že dělám z komára velblouda, teď po druhé ale budu volat pediatra, protože mi to normální nepřijde, myslím si, že je to špatná reakce na očkování. Pročetla jsem celou diskuzi a jen jedna tady píše o možné reakci po hexe, zajímalo by mě, jestli vy ostatní si vzpomenete, jestli vám to nezačalo mimi dělat někdy po očko?
@Ivass ahojky v současné době je malá týden po očkování a též poslední asi 3 dny se u nás objevil třes hlavičky, vždy jen na chviličku, ale dnes mi doktorka řekla, že to prý s očkováním nesouvisí, ať to sleduji a ev. nás objedná na neurologii. A jak jste na tom Vy? Věřím, že je to jen přechodné ![]()
@sikoku ahoj, no u nás se to taky objevilo až po očkování a to byla malá dýl, než je běžné. Náš dětský nás poslal na neurologii a taky právě říkal, že to s očkováním nesouvisí. Na neurologii po načítání bylo vše ok, doktorka ale nebyla zrovna moc příjemná, tak jsem to s ní nějak extra nerozebírala, ale říkala, že „preventivně“ aby se nic nezanedbalo pro jistotu půjdeme na načítání znovu před dalším očkováním, když se to objevilo až po něm a po druhé dávce. Jinak co jsem jen zběžně pochopila, tak šlo asi hlavně o to, aby to nebyli epileptické záchvaty, ale nic konkrétnějšího nevím. Malé se to pak dlouho neobjevilo až zase včera, tak jsem si to zapsala, abych to pak měla pohromadě, další očko nás čeká až za půl roku nejdřív, i když teď vlastně nevím, jestli myslela jen před hexou, nebo před jakýmkoliv, protože předtím půjde ještě asi na nějaké. Ale taky doufám, že to nic není, jak se tu hodně psalo, že jde třeba o to rychlejší dozrávání a tak se s tím tělíčko trochu pere. Mě jen prostě překvapilo, že to přišlo po tom očkování, proto mám tendenci to dávat do souvislosti, než si očko sedne, trvá to dlouho a ne nějaký den dva apod., min. 14dní by se mělo děcko sledovat, pro možný reakce. Ale zase nikde jsem souvislost s očkem nenašla, jen tady měl jeden člověk právě příspěvek, že to bývá i od toho, tak nevím
. Držím palce, ať jste ok, když tak ať vám dr. pošle, člověk je pak aspoň klidnější.
@Ivass děkuji za odpověď, věřím že to bude u nás i u Vás dobré. Snad by to mohlo být tím rychlejším vývojem. Včera to už malá neudělala a dnes jen asi 5sek.
Držím Vám pěstí ![]()
Ahoj, taky přihodím… ten kamarádčin synek, jak jsem psala výše, už je naprosto v pohodě, úplně to odeznělo, teď je mu rok a čtvrt a je to normální, aktivní batolátko. To bude dobré ![]()
@Ivass vím ze je již dlouhá doba od vašeho příspěvku ale chci se zeptat jak to tenkrát dopadlo. Syn byl na druhem ockovani hexi a ted (třetí den) již po třetí se třásl, vždy po spánku v autě tedy kdy jsem byla u jeho vybuzení, zda se to děje i v postylce nevím. Jsem z toho docela vydesena, vypadá to hrozne. Doktorka po telefonu mi řekla, ze pokud je potom normAlni, nic to nebude.
Vím, že už reaguji po dlouhé době, ale stalo se nám přesně to samé. Chlapeček 4,5 měsíce týden po očkování Hexou, kojení u prsa v leže a byl těsně před usnutím. Je to také velké miminko plně kojené. Máte prosím někdo nějaké rozhreseni toho? Přiznám se, že jsem nechtěla ten koktejl Hexa vakcínu do syna dávat, ale pediatr mě přesvědčil.. A teď nevím, jestli se teda raději nemám na druhou dávku vyprdnout, aby mu to nezpůsobilo do budoucna neurologické problémy, jak jsem četla. Děkuji za každý názor. ![]()
@Michaelaarte
Dobrý večer
Jak to dopadlo u Vás? Syn je v pořádku? My byli před 3 dny na druhé dávce hexa. Včera při usínání měl třes hlavičky a ručičky, ale opravdu jen pár vteřinek. Usoudili jsme, že to bylo zřejmé vyčerpáním a kdy zrovna upadal do hlubokého spánku
Byl 3,5h vzhůru… (Synovi je 5 měsíců). Samozřejmě mě napadly hned nejhorší veci
Tak doufám, že to bude v pořádku ![]()