Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,zajímal by mě Váš názor na mou situaci. Je mi 16 let a mám přítele,ale bydlí daleko(+- 200km). Ze začátku našeho vztahu,jsem pravidelně každý víkend jezdila k němu nebo on k nám. Jenže moji rodiče se najednou rozhodli,že už to tak dál nejde a zakázali mi se s ním vídat. Jenže tohle není normální,po dlouhodobém vztahu najednou takový zákaz? Už tak jsme se vídali jen o víkendu a teď už to mám zakázané úplně. Pokud mi poradíte,ať si s rodiči rozumně promluvím..předem říkám,že tohle je zbytečné,protože už jsem to několikrát zkoušela..dokonce i přítel,ale rodiče jsou takoví,že neposlouchají a jedou si pořád jen svoje. Opravdu nechci hodit všechnu vinu na ně,ale je to tak. Samozřejmě mi tahle situace nevyhovovala a tak jsem utekla z domu za přítelem. Hned další den pro mě dojela policie. Marně jsme se snažili tuto situaci s rodiči vyřešit..nepomohlo to. Dostala jsem akorát po hlavě,matka mě tahala po domě za vlasy a tím to pro ní hasne. Důvod proč,tak najednou mi zaakzuje se s ním vídat se asi nikdy nedozvíme. Přitom přítel mi nikterak neublížil a ani to ení žádný padouch,ale naopak moc slušný chlap. Tak jsme se rozhodli pořídit si dítě. Říkáte ať neblázním,že jednou budu litovat,jak ostatní v mém věku chodí na diskotéky a podobně a já se starám o dítě. Jenže s večírkama jsem brzo začala a teď už již skončila,čas trávím pouze doma nebo s přítelem a našimi společnými přáteli. Příjdu možná o zdravý spánek,ale to už k dítěti patří ne?
Přítel pracuje a byly bychom zajištění. Jde o to,že těhotenství by mu dávalo právo mě vídat apod. A pokud vím,na potrat mě rodiče nemohou poslat,to je pouze moje volba. Se školou bych to řešila tak,že bych ukončila studium,byla s dítětem dokud budu kojit a pak by přítelova máma nastoupila na mateřskou a já do školy. Dítě není jenom důvod k našemu vídání,ale oba ho už dlouhou dobu chceme a tak nakonec jsme si řekli,že do toho půjdem
Předem děkuju za Vaše názory
![]()
Můžu se jen zeptat jak dlouho už ten dlouhodobý vztah trvá? A je to nějaký známý rodiny, či tak něco, že ti ze začátku dovolili tam jezdit na víkendy a on k vám a naopak?
Mít dítě „jen“ proto abych mohla z domu je dle mne kravina… Rodiče si svoje pojedou, protože to oni tě živí a šatí.
Kolik je příteli?
Tak já bych chlapa co chce udělat dítě 16 letému dítěti ani nechtěla
.Jsi připravená na to že z dítětem mužeš zustat sama?
Nejanči a když tě tak strašně miluje tak to berte jako zkoušku a když vydržíte vzdor rodiču tak váš vztah je silnej a pak mužete přemýšlet o dítěti!Sama si dítě.Co pak dáš svému dítěti za vzor když nemáš dokončenou ani školu??Co když tě chlap opustí a ty nebudeš mít ani výučák ![]()
no asi takhle, já být tvojí mámou, tak ti taky zakazuju aby za tebou dojížděl nějaký chlap co už pracuje, když je ti 16 let..a pořídit si miminko, jen proto, co tady píšeš, to fakt ukazuje na tvých 16 let..rozhodně bych ti doporučovala používat hlavu
![]()
Upřímně???Tak tímhle názorem akorát rodičům potvrdíš, jak jsi nezralá a absolutně nedospělá. Nevím, kolik je příteli,nevím, proč Ti rodiče zakázali se najednou s přítelem vídat, ALE pořídit si kvůli tomu dítě? Ty bez školy, bez maturity, bez jakékoli praxe v práci. Kdyby ti bylo aspoň 20, měla jsi školu, tak neřeknu, ale takhle? Přijde mi to jako názor zatvrzelé puberťačky, co chce rodičům udělat na truc. Nezlob se, ale opravdu si to promysli. Jak dlouho jste spřítelem? Kolik mu je? Jak víš, že by jeho maminka bya na mateřské a ty jsi si mohla dodělat školu? Opravdu ho miluješ a jsi si jistá, že je to ten na celý život? Nebo aspoň pro teď? Pokud souhlasí s tvým názorem, tak mi taky nepřijde moc dospělý teda. Opravdu se nezlob, ale z pozice ženský, která má dceru to odsuzuji a absolutně neschvaluji. Možná protože jsem taky měla pubertu, byla zamilovaná a myslela si, že je to ten pravý a chtěla mžná dítě. Dneska? Jsem ráda, že jsem měla rodiče, kteří se mnou měi svatou trpělivost a byť jsem je tenkrát za nesnášela, že mi zakazují přítele, dnes jim děkuju. Kdyby mi toto chtěla udělat dcera, tak opravdu nevím, co bych dělala. Nejsi plnoletá, tudíž, rodiče za tebe pořád zodpovídají a pokud tě nikam nepustí, tak co? A z pozice, že jsem taky byla mladá, zamilovaná, naivní a lítala v oblacích Tě chápu, já si nakonec ale tenkrát vše naštěstí rozmyslela. Pokud Tě přítel opravdu miluje a ty jeho, počká než ti bude 18 a budeš mít aspoň tu školu dodělanou a nevěř tomu, že když jí teď přerušíš, že si jí pak doděláš. Opravdu si to rozmysli. Je to dost závažné rozhodnutí a abys jednou nelitovala.
a přítelova maminka to ví že bude vychovávat dítě místo tebe????Tomu se mi nechce moc věřit.Dítě si udělej až se o něj budeš moc postarat.Neházej svoje potřeby na ostatní!
Btw, budoucí tchyně o tom ví, že ji plánujete poslat na mateřskou?
Kolik je příteli?Máte kde bydlet?Uživí vás?
Mít dítě jen z rozmaru
je hloupost.Vím o čem mluvím,sama jsem v šestnácti rodila.Pustí Tě rodiče k němu?Kde budeš bydlet?Píšeš,že těhotenství mu dá právo tě vídat a zároven,že tchýně nastoupí na mateřskou,to jako budeš doma a tvé dítě u tchýně?Musíš taky trošku přemýšlet.Tchýně s tím souhlasí?Tak to taky nemá rozum.O diskotéky fakt nejde ![]()
Píšeš,že dítě není důvod k vašemu vídání,ale ono to tak vyznělo i mi to tak přijde.
Nejdřív dospěj a pak měj děti.Dítě je dar,partneři si ho mají pořídit z lásky ne z rozumu.Ono mít dítě fakt nestačí.Z dítěte chci mít radost,hrát si sním,pečovat o něj,ne se strachovat abych měla na pleny
.
Představuješ si to moc růžově.
Navíc,je Ti šestnáct ještě můžeš mít několik partnerů,zamilovanost je sice krásná ale v tvém věku,bych si plánovaně dítě,určitě nepořídila.
Budu jedině ráda,pokud to bude nějaká provokace od nějakýho vtipálka.Protože jestli tohle někdo myslí vážně,tak se děsím toho až mé děti vyrostou.
Holky, buď je zakladatelka nějak mimo a nebo
jde o další PROVOKATÉRSKOU DISKUZI.
Tohle přece nemůže být normální a myšleno vážně. Navíc dlouhodobý a jezdíme k sobě - matka ji dlouhodobě pustí a v 16 pak už ne? Přitom ho přece musí znát, když k nim jezdil…
Tohle je pěkná hovadina!!!
Tak tohle je snad provokace, ne? To nikdo nemůže myslet vážně.. v 16 dlouhodobý vztah - sex před 15??? No nevím.. Ale někdo se jistě dobře pobaví.. No a pokud je to pravda, tak teda úplná šílenost!!!
Jo miminka jsou uzasny. Ale ty se priprav na to, ze v 18ti budes resit protivny urvany a vztekly batole, ve 20ti problemy se skolkou, a bude ti 23 a tvoje dite zacne chodit do skoly. A to bude teprve mazec. Do toho budes resit, co si pocit sama se sebou, protoze v 16ti clovek rozumu jeste moc nema (jsou vyjimky, ale ty mezi ne nepatris, to je videt).
Chces mit stastnou rodinu? Delej neco sama se sebou a chvilku si pockej.
Ono to utece, az se ti to nebude libit ![]()
Taky mi to připadá jako provokace, proto se ani radši nerozepisuju ![]()
myslím si, že jsi nevyspělá, pubertální šestnáctka jakpo každá jiná
myslíš si, že v 16 ,,vztah,, je vztah?
nikdy si se nedokázala postarat sama o sebe, chodila si snad do práce? živila si se někdy sama? Jídlo, nájem, elektřina, náklady atd.?? Sama si si nakupovala, vařila, uklízela, prala??? Pokud ne? Nejsi nic víc než jen dítě co má paličatou hlavu a chce udělat největší blbost svýho života…
V 16 letech už toho můžeš mít dost za sebou já už jsem se v 16 letech starala sama o sebe bydlela jsem v podnájmu chodila do práce a do školy od 17,5 jsem začla bydlet s přítelem a otěhotněla jsem v 18, ale dokázala jsem se postarat sama o sebe uživit se… Pokud nevíš co to obnáší tak si žádný dítě nepořizuj, protože všechnu zodpovědnost za něj hodíš na svoje a přítelovi rodiče, protože ty na to opravdu ještě nemáš…
tvoje rodiče chápu, že ti to zakazují Víš ono jsi přece jenom ještě dítě
A jestli se chceš osamostatnit najdi si práci, kterou budeš moct zvládat se školou podnájem a postav se na vlastní nohy i s přítelem odejděte od svých rodičů ale musíš jim toto říct narovinu, pokud to nepochopí nic jinýho ti nezbývá počkej ty 2 roky do 18 dělej školu a v 18 odejdi, pokud to s tebou přítel vydrží i přes tohle všechno(což pochybuji) zkuste to spolu
Ale dítě natruc rodičům, jen aby si se mohla vídat se svou láskou, kterou ted v 16 prožíváš hodně je zbytečné, až láska opadne bude to o něčem jiném ![]()