Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, dnes dopoledne se stalo něco, co mě hodně vyděsilo. Mám chlapečka 4.měsíce a dnes při kojení najednou zničeho nic se začal třást, respektive třásla se mu jen hlavička a ručičky. Trvalo to si čtvrt minuty a pak se to stalo znovu ještě 2× a zase to trvalo tak čtvrt minuty. Pak už jsem dokojila vklidu, chvilku si zdříml a pak si spokojeně hrál s v lehátku s hračkama, jakoby se nic nestalo. Včera byl celý den mrzutý a hodně plakal, prý už mu můžou růst zoubky, ale i když jsme ho hodně chovali, tak byl i tak dost plačtivý a uvztekaný. Naše Mudra ordinuje až odpoledne, tak jí asi zavolám. Dosti mě to vyplašilo a už si představuju samé katastrofické scénáře, epilepsie apod.
Terezka měla to samý-jen při kojení. Jinak ne. Ptala jsem se na to doktorky a prý je to normální-většinou je to když u toho kojení usíná. Řekla mi,at ji zkusím při tom tu ruku pevně chytnout. Když to během chvíle přejde-je to normální. Pokud by se třásla dál a nereagovala na to pevné chycení,tak by to mohl být problém. Ale už to přešlo a nestává se to.
Mně to dělal syn, že třásl ručkama a hlavičkou, ale ne při kojení, ale vždycky když se polekal. A bohužel z toho byla epilepsie ![]()
On u toho taky trošku zadřímnul a když jsem ho chytla, tak se probudil a byl už vpohodě a pil dál. Každopádně je to povzbudivé, snad to nebude nic vážného. Mám první mimčo, tak jsem ze všeho vyplašená..
Minko, a Tobě se nikdy nestane, že usínáš a najednou sebou cukneš? V té fázi těsně před usnutím? ![]()
Na tohle je expert můj muž - ten je schopný mne praštit do brady, jak mu najednou vyletí ruka, nebo jednou si zas málem ukopl o topení palec u nohy, protože cukl nohou… ![]()
Zkrátka, pokud by se to opakovalo, třeba bych to pro klid probrala s doktorkou, ale jinak bych si s tím moc hlavu nelámala.
to je asi něco jiného ne? Nebo teda nevím, jestli u dětí to má jiný průbeh? Myslím to cuknutí, když usínáš. Minka psala, že se mu třese hlavička a ruce čtvrt minuty… Když s sebou škubneš, tak to vypadá jinak. Tomášek s sebou taky takhle někdy škubne. Ale nikdy se netřese ![]()
Nebylo to škubnutí, to co popisuje Bohunka dělá můj přítel taky:) Byli jsme u Dr. a poslala nás na neurologii, jsme objednaní na 7.2. tak snad budu brzy vědět více. Každopádně už se to znovu neobjevilo, zatím.
Ahoj, ozývám se po delší době jak pokračují naše problémy. 4.2. jsme byli na vyšetření na neurologii. Malému udělali EEG - nález byl čistý, epi vyloučena. UZT hlavičky také vpořádku. Dr. mi řekla, že to nemusí vůbec nic znamenat, Lubík je docela velké miminko v té době 70cm, 7240g, takže je možné, že jak rychle vyrostl tak jeho nezralá nervová soustava to nestíhá. Plně kojím, takže jsem dostala na užívání mangesium. Bohužel, třes se dál opakoval a to vždy 1× denně dopoledne, dokonce to bylo skoro ve stejnou dobu kolem 10hod. Malý vždy trochu zadřímne a pak to přijde a trvá to tak 5-10vteřin. Na dnešní kontrole dr konstatovala, že malý je hodně vzrušivý a dala i jemu na užívání horčík, další kontrola za měsíc.
dobrý den, četla jsem váš příspěvek ohledně třesu u kojení - mám 6ti měsíční holčičku a pozoruji již přes měsíc to samé. Byly jsme i u neurologa na vyšetření i na EEG a všechno je v pořádku. Můžu se zeptat jak to u vás pokračovalo? Jestli třes vymizel? Moc děkuju za odpověď jsem z toho docela nervozní. Zdraví Jana
Tak se přidávám..mně se dneska stalo to samé u 4m miminka a také u kojení..přesně jak píše minka…začala se mu třást hlavička a ručička…Hodně mě to vylekalo..zavolala jsem přítele, ten už viděl jen ručičku..trvalo to chvilinku..Nikdy předtím se to nestalo..
Je pravda, že je dneska už pěkně dlouho vzhůru a ještě neusnul…Tak snad to bude v pořádku..Ale jsem ráda, že jsem tuto diskuzi tady našla, trošku mě to uklidnilo.. ![]()
Dobrý den… četla jsem si příspěvky…Mám 4,5 měsíčního Štěpánka…a dneska při pití usínal a když se probral, tak měl třes hlavičky a ručiček…přesně jak to tady popisujete…stalo se to poprvé..a mám z toho hrůzu…Volala jsem k doktorovi a on říkal, že to asi nic nebude, že ho mám pozorovat…ale asi tam v pondělí k němu zajdu… Nedá mi to…
Dobrý den,
asi týden řešíme stejný problém. Asi pětkrát se nám stalo, že malý při kojení začal třepat hlavičkou a ručičkami… stává se to v momentě, kdy usíná. Byli jsme i u doktorky a uklidnila mě, že to není nic vážného, že i dospělý člověk sebou občas při usínání cukne. A pro miminko je kojení velmi fyzicky namáhavé a k tomu usínání může vyvolat těsně před usnutím tento jev myslím, že odborně to pojmenovávali myoklonus neboli třes svalů před usnutím. Popisovala mi, že epilepsie vypadá úplně jinak, miminko by se po promluvení na něj nebo když mu chytíte ručičku neprobudilo bylo by jakoby v komatu nebo transu, oči vyvrácené v sloup vůbec by na nic nereagovalo a hlavně záchvaty by nemělo jen při kojení!!! Také mi bylo řečeno, že nejhorší je uspávat u prsa… když ale ono se to lehce říká, dobře vím, že jsem si na sebe upletla bič, ale ten náš mazel to tak má nejradši
!!! Takže maminky klid, kdyby to měla být epilepsie, tak je tu každé druhé miminko epileptik!!!
Je mi líto, že některé rodiče tato nemoc potká, ale vy se rozhodně nenechte strašit!
A pokud si nejste jistí, tak to vyřešte jako já a zajděte si k svému pediatrovi. Protože co maminka to jiný názor a zbytečné si přidělávání vrásek. Pošlou vás na neurologii, kde vám stejně řeknou že to vaše zlatíčko je zdravé
!!!