Třešeň versus švestka

5037
13.6.13 22:04

Třešeň versus švestka

Ahojky :mavam: Mám dotaz asi spíš na zahradnice/zahradníky. Na zahradě jsme si před pěti lety vysázeli třešeň, ale každý rok plody jakoby umrznou nebo prostě zajdou, takže úroda zase žádná. Napadlo mě, že je možná ještě mladá a čím bude strom silnější, tím budou i plody odolnější. Přitom je to už statný větší strom. Ale - minulý rok jsem se od souseda dozvěděla, že má na zahradě švestku, u který vím, že díky ní můžou být třešně červivý. Ale mohly by díky ní i plody třešně prostě zajít? (Ještě mě napadá, že tchán na jaře seřízl korunu stromu, jestli to taky nemá vliv, jelikož jsem četla, že u třešně to zase není nejlepší nápad.) Když bude mít někdo zkušenost, budu fakt ráda ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8114
13.6.13 22:23

@Ikente těžko radit- kdyby jsi měla třeba nějakou fotku, jak ty plody vypadají… mohlo by se jednat o moniliozu?, která postihuje peckoviny (tedy i trnky i třešně). projevuje se jakoby "uvadnutím plodů a některých listů. Postižené listy se mají ootrhat, případně spálit, listy a větve ostříhat. Obranou je postřik- . To je jediné, co mě napadá? třeba někdo poradí víc… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
13.6.13 22:39

@Ikente nebo prostě jen vykvetla brzy, přišly mrazíky a spálily to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5037
13.6.13 22:43

@birma listy byly v pořádku, ale děkuju, příští rok se na to víc zaměřim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5037
13.6.13 22:46

@Regina Hero jo, to mě taky napadlo, plody byly už před posledními mrazíky. Já jen doufám, že nemáme tak blbou odrůdu, u který budou neustále zmrzlý plody :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
13.6.13 22:48

@Ikente no jestli kvete hodně ranně, tak možná bude úroda horší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5037
13.6.13 22:50

@Regina Hero Ne ne, to mi zase přijde, že kvete normálně, jako ostatní třešně tady u sousedů. I jejich třesně měly plody před mrazíky. Ale na rozdíl od nich má jen ta naše spálený plody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
13.6.13 22:51

@Ikente a nevíš, jakou máte odrůdu?
http://www.sempra.cz/…y/tresen.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5037
13.6.13 23:03

@Regina Hero myslím, že Granat nebo Horka, musím se zítra zeptat manžela, tu odrůdu vybíral speciálně on ;) Vybíral to podle plodů, aby to byly velké, šťavnaté srdcovky (chrupavky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
13.6.13 23:08

@Ikente A nemůže to být nějaký škůdce nebo nemoc? Obě babičky mají na zahradě třešně i švestky vedle sebe a ještě se nestalo, že by plody zašly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5037
13.6.13 23:12

@Z.jev jo? tak alespoň to mně uklidnilo. Nic špatnýho jsem právě na listech nebo plodech neviděla. To až teď, když plody zašly, tak se tam uchytily mšice, ale to spraví postřik. Asi to bude opravdu mráz, jinak bych přeci poznala, kdyby bylo něco špatně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
13.6.13 23:19

@Ikente Napadl mě třeba škůdce, který napadá jenom plody - strom normálně kvete, ale larvy vyžírají plody zevnitř, takže zajdou. Jméno toho škůdce bohužel neznám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
14.6.13 08:06

Nam taky jeste poradne neplodi tresen, mame Burlatku asi petiletou, loni jsme meli 3 ks tresni, letos to o moc lepsi nebude. Udela se spousta malych tresnicek, ale nedorostou. To je sice u tresnbe normalni, ale ne v takove mire. Premyslim, jestli je dost opylena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8114
14.6.13 09:13

@Ikente @Pudloslava takže problém může být opravdu v tom, že není opylená- třešně nejsou samosprašné a je potřeba mít v blízkosti jinou třešeň…viz toto forum …poslední příspěvek je zajímavý :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
14.6.13 09:21
@birma píše:
@Ikente @Pudloslava takže problém může být opravdu v tom, že není opylená- třešně nejsou samosprašné a je potřeba mít v blízkosti jinou třešeň…viz toto forum …poslední příspěvek je zajímavý :palec:

no mky mame sousedovic tresen asi 20m od nasi, teoreticky by to nemel byt probelm, kvetou priblizne stejne. Ale kdo vi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí