Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, mám porovnání u mých kamarádů, kteří mají diametrálně odlišné děti, jedno (a to už jde do školy) se pořád tak nějak drží vzadu, než si začne hrát tak pomalu jedou domů, kdežto ten druhý prcek je prostě správně živé mimčo … Ale samozřejmě, že každé dítě je jiné (a je to tak určitě dobře, protože by to byla děsná nuda, když by ne)
Trolíci píše:
Naše sousedka má jen o měsíc staršího a když mu řekne ne tak on ví, že nesmí a neudělá to ale ten náš si nedá říct a pak na návštěvě vypadá jako rozmazlený. Nejhorší je když se začne vztekat v obchodě protože mu z ručiček vemu něco co on vytáhl z regálu. Nemám ráda ty pohledy lidí, kteří si myslí, že ho buď nezvládám, nebo že je to chudáček, kterému všechno vemou.
No lidi budou čumět furt, na to si zvykej. Když mu to vezmeš, budeš za semetriku a kdy mu to necháš, budeš za neschopáka, co má rozmazlený dítě
To už umím ignorovat, ale sranda je, že se spíš setkávám s takovými úlevnými pohledy jako kdyby chtěli říct „jo tak ten váš taky,
to jsem ráda, že ten náš to nedělá sám“ ![]()
Gina108 píše:Trolíci píše:No lidi budou čumět furt, na to si zvykej. Když mu to vezmeš, budeš za semetriku a kdy mu to necháš, budeš za neschopáka, co má rozmazlený dítě
Naše sousedka má jen o měsíc staršího a když mu řekne ne tak on ví, že nesmí a neudělá to ale ten náš si nedá říct a pak na návštěvě vypadá jako rozmazlený. Nejhorší je když se začne vztekat v obchodě protože mu z ručiček vemu něco co on vytáhl z regálu. Nemám ráda ty pohledy lidí, kteří si myslí, že ho buď nezvládám, nebo že je to chudáček, kterému všechno vemou.To už umím ignorovat, ale sranda je, že se spíš setkávám s takovými úlevnými pohledy jako kdyby chtěli říct „jo tak ten váš taky,
to jsem ráda, že ten náš to nedělá sám“
No taky jsem ráda, když vidím, že má někdo stejného ďábla
a když jsme u toho obchodu tak pravidelně zapomínáme zaplatit rohlík ![]()
Ahoj holky. Mám tedy holky už větší, a s tímhle u nás nebyly problémy. Ale osvědčilo se mi, když něco mrňousové dělají „naschvál“, a věřím, že v roce už vědí a rozumí, že říkáš ne, mít důrazný tón v zákazu, přísný výraz v obličeji, že to fakt myslíš vážně. Zní to možná divně, jak to píšu, ale osvědčil se mi důraz i v gestech a v celém projevu, kdekoli, i venku, že to prostě dělat nebude. I jsem třeba řekla, děláš to schválně? Když už to jo nešlo, tak jsem dceru nechala v pokojíčku, dokud nepřestane. Řev jak na lesy, ale opakovaně to pomohlo.
No, teď jsem se pobavila - popis naprosto sedí na našeho krakena, taky mu je rok a kousek a neplatí na něj vůbec, ale vůbec nic… Všechno máme různě zabezpečené, ale i tak někdy člověk zapomene a něco nedá do zabezpečeného stavu a pak je pohroma na světě - zrovna včera mi během pár minut vytáhnul ze skříňky pytlík maku a rozsypal ho po kuchyni a když mě viděl jak se zlobím a jdu na něj, tak ještě tím pytlíkem zamával s úsměvem, takže mák byl fakt všude… no a odpoledne než jsem vynesla koš, tak se dostal do zabezpečené (zjevně blbě zabezpečené) skříňky znovu a vysypal na sebe dva pudinky… Dneska ráno stáhnul starší ségře prostírání se snídaní, takže rozbil hrnek, talířek a vylil tím pádem bílé kafe…
Všude vyleze - holky mají dřevěný domek s klouzačkou venku, tak už tam s přehledem vyleze, sedne si a jede sám dolů
O kabelech ani nemluvím, mobily, ovladače, elektronika, všechno nejlíp u stropu, protože mi připadá že došáhne i tam, kam by dosáhnout neměl
![]()
Upřímně řečeno, občas bych brala dítko které kam postavím, tam ho najdu
![]()
Ne na něj neplatí, jde znova, spíš ještě naschvál. Plácnutí přes ruku to samé…
Navíc je vyloženě vyčůranej - tuhle chtěl vylézt na gauč, ale předtím tam byl a dělal blbiny tak jsem nechtěla aby tam lezl, tak jsem si sedla tam, kudy jedině umí vylézt. Tak panáček na mě šel svým rozoumkem - šel, vytáhl ze šuplíku kapesníky a manžovy slipy a hodil je na zem. Jakmile jsem se zvedla, že to půjdu sebrat, tak mě oběhl a šup, už se škrábal na gauč… normálně mě vylákal
![]()
Ahoj, tak my máme to samý, pořád sahá na něco co nemá a přijde mu to jako ještě větší zábava než normálně a taky se mi vysmívá, jenže našemu už je 20 měsíců. Vše co máme nové tak už je dost zničený. Dělali jsme průchod mezi obývákem a kuchyní, ten muj se s tim babral aby to vypadalo hezky, no ne jen, že je to opatlaný, to bych přehlídla, protože se to dá přemalovat, ale navíc rohy jsou tak omlácený! Pokaždý něco vezme a buší s tim do zdi hlava nehlava a zákazy? Tresty? Nic nepomohlo, ani to domlouvání. Tahá mi a leze pod koberec, no ten už je taky docela zničenej, prostě já ho zaujmu něčim jinym, ale zachvíli ho to přestane bavit a jde dělat znovu to co nemá. Jsem z něho zoufalá, věčně se rozčiluju, ale nikam to nevede, taky mi tahá za kabely od počítače, prostě si vždycky najde takovou věc, která se nedá schovat nebo zabezpečit a to ho nejvíc zajímá. Nedá si vysvětlit, že to nesmí, kolikrát dostal přes ruku, přes zadek, domlouváme mu, ne nic! Takže už se těšim až bude mít tak nějak rozum a konečně pochopí, že na to fakt nemá sahat! Dokonce mu ani nevadilo, že sahal na horkou troubu!! Ví, že je to hajs, ale vždycky si musí několikrát!!! sáhnout! Navíc když ho to pálí, tak máchá rukama a ještě se u toho směje, no fakt nevim jak na něj a v postýlkovou metodou jsme taky ničeho nedosáhli, to akorát přestal zlobit a usnul, takže byl přespalej a zlobil vesele dál.
no
holky to máte těžký.Jednak je skutečně každý dítko jiný.Zakladatelko proč se nezeptáš třeba sousedky jak to dělá že ji dítko poslouchá?Vím že je to nepopulární,ale jedno plácnutí přes ruku se slovy „nesmíš“je na nic.Obzvlášť když se ti pak vysmívá.To plácnutí dítko musí cítit - musí ho trošku bolet a na tobě musí vidět že to myslíš vážně a že to tedy nesmí dělat.Možná mne tu maminy ukamenují ale je to léty ověřená metoda.Copak až bude dítko chtít vlítnout do slinice(třeba-příklad)tak ho jen plácneš po ručičce,řekneš nenene a jde se dál s vysvětlováním?Ne.roční dítě na to není ještě dost zralé.Když znovu a znovu bude tahat kabely od televize tak znova - plácanec a vážný výraz.Hned poté ho odlákat na nějakou jinou činnost aby zapoměl na ty dráty.Nejde prostor kolem televize zabezpečit nějak aby tam nemohl vůbec?Nějakou ohrádku..zábranu která se vždy oddělá když je potřeba???
To je úplně nejlepší
To známe, my zakrýváme, co se dá, vše šlo do výšky, co ne, tak věčně šteluje, no zrovna zapnul DVD
na tohle je umělec, několikrát zapnul pračku, vypne počítač, nějaké NE má …, takže pořád opakuji a případně se snažím zabavit něčím jiným, večer toho mám plné zuby ![]()
Trolíci píše:Sumaya píše:Ale nechci aby se mu postýlka zhnusila, aby v ní byl rád a rád v ní spinkal a nespojoval si ji s vězením.
Kdyby to udělal po několikáté a zákazu nerozumí nebo se vysmívá, tak bych ho dala do postýlky a odešla. Když se to tak udělá párkrát, tak mu to možná dojde.
To chápu. ![]()
Tak třeba tu ohrádku. Jak píše annaaaa nechat ho osamotě třeba v té ohrádce, ale jen chvíli dokud se nezačně třeba rozčilovat. U nás to tak nemuselo být. Možná jednou jsme ho zavřeli do pokoje, ale naschvály nebyly. ![]()
jitkabokule píše:
no![]()
![]()
holky to máte těžký.Jednak je skutečně každý dítko jiný.Zakladatelko proč se nezeptáš třeba sousedky jak to dělá že ji dítko poslouchá?Vím že je to nepopulární,ale jedno plácnutí přes ruku se slovy „nesmíš“je na nic.Obzvlášť když se ti pak vysmívá.To plácnutí dítko musí cítit - musí ho trošku bolet a na tobě musí vidět že to myslíš vážně a že to tedy nesmí dělat.Možná mne tu maminy ukamenují ale je to léty ověřená metoda.Copak až bude dítko chtít vlítnout do slinice(třeba-příklad)tak ho jen plácneš po ručičce,řekneš nenene a jde se dál s vysvětlováním?Ne.roční dítě na to není ještě dost zralé.Když znovu a znovu bude tahat kabely od televize tak znova - plácanec a vážný výraz.Hned poté ho odlákat na nějakou jinou činnost aby zapoměl na ty dráty.Nejde prostor kolem televize zabezpečit nějak aby tam nemohl vůbec?Nějakou ohrádku..zábranu která se vždy oddělá když je potřeba???
To je úplně nejlepší
Náš malý má ale posunutý práh bolesti, on jak je rok dlouhý nezapláče že by ho něco bolelo, ani při očkování, ani když se řádně bouchne. Tudíž ho plácat aby to cítil nemůžu.
dneska rano muj synek perlil tak,ze jak ja nemam rada bití deti,tak pohar pretekl a malej dostal pres prdel.mel tam obtisk a ja jsem si ulevila.rval jak trefenej divocak,ale je fakt,že mou vinou spatne schovanou fixu se kterou chtel vsechno pocmarat (nekolikrat jsem opakovala,že to nesmí)uz do ruky nevzal,jo..naznak tam byl,ale kdyz me videl a zrejme jsem vypadala jak supici san,tak ji hned zahodil
takze dneska dostal poprvy na zadek a jestli bude potreba,dostane asi zrejme zas..nemyslim tim za nejakou prkotinu..ze ![]()
KriJona píše:
dneska rano muj synek perlil tak,ze jak ja nemam rada bití deti,tak pohar pretekl a malej dostal pres prdel.mel tam obtisk a ja jsem si ulevila.rval jak trefenej divocak,ale je fakt,že mou vinou spatne schovanou fixu se kterou chtel vsechno pocmarat (nekolikrat jsem opakovala,že to nesmí)uz do ruky nevzal,jo..naznak tam byl,ale kdyz me videl a zrejme jsem vypadala jak supici san,tak ji hned zahodiltakze dneska dostal poprvy na zadek a jestli bude potreba,dostane asi zrejme zas..nemyslim tim za nejakou prkotinu..ze
No a tohle na našeho neplatí, může mít otisk jakýkoliv a on se směje dál
přemýšlíme jak ty dráty zamaskovat, ale zatím jsme nic nevymysleli.