Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@MamkaDouDou píše: Řeším poslední rok trhání osmiček. Zubařka říkala, že ona mi je vytrhnout nemůže, že jsou moc vevnitř, čemuž nerozumím, většina je odkrytá kromě kousku úplně u tváře. Mně by bylo jedno, kde to udělají, ale ona mi říkala, že se to dělá v celkové narkóze. Tu nechci kvůli kojení. Dělali vám to někomu jen s lokální anestezií? Možná si to představuju jako Hurvínek válku…
Tohle je vždy na posouzení stomatologa, tvůj rentgen nemáme. Pokud usoudila, že je to velký zákrok, asi je ta narkóza na místě, nicméně já neznám nikoho, komu by dávali celkovou kvůli trhání osmiček
Na stomatochirurgii si poradí i s neprořezanými nebo křivě rostoucími zuby. Můžeš zkusit konzultaci někde jinde no. Nicméně já osobně, pokud zub hodně nezlobí, bych počkala po ukončení kojení, i kvůli případným lékům na bolest/zánět po zákroku.
Na stomatochirurgii ti to vyndaji jen v lokálním umrtveni - vždyť tam normálně rezou dáseň, odsekávají kost atd… v celkové narkoze snad jen kdyby ti vyndavali všechny 4 moudraky najednou.
Mne trhala osmičky moja zubárka, pritom som ich mala dosť problematické, pod ďasnom, všetko v lokálnej anestéze.
@pannda píše: Úplně normálně v lokální anestezii…
@unuděná píše:
Tohle je vždy na posouzení stomatologa, tvůj rentgen nemáme. Pokud usoudila, že je to velký zákrok, asi je ta narkóza na místě, nicméně já neznám nikoho, komu by dávali celkovou kvůli trhání osmičekNa stomatochirurgii si poradí i s neprořezanými nebo křivě rostoucími zuby. Můžeš zkusit konzultaci někde jinde no. Nicméně já osobně, pokud zub hodně nezlobí, bych počkala po ukončení kojení, i kvůli případným lékům na bolest/zánět po zákroku.
Díky, taky mně to zarazilo. Já s tím vlastně nepospíchám, ale kdyby to šlo bez problémů v lokálce, tak bych si ty rozkousaný tváře ušetřila.
@MamkaDouDou Nech si napsat žádanku od své zubařky a pak se normálně zajdi objednat na nějakou dobrou stomatochirurgii. Oni to tam ještě posoudí a proberou to s tebou ![]()
@sahrazad1 píše:
Na stomatochirurgii ti to vyndaji jen v lokálním umrtveni - vždyť tam normálně rezou dáseň, odsekávají kost atd… v celkové narkoze snad jen kdyby ti vyndavali všechny 4 moudraky najednou.
Budou mi vyndávat tři, víc nemám. Ale nejsou zalezlé nikde hluboko v kosti.
@SK27 píše:
Mne trhala osmičky moja zubárka, pritom som ich mala dosť problematické, pod ďasnom, všetko v lokálnej anestéze.
Moje říkala, že osmičky netrhá. Jen dá žádanku. ![]()
@MamkaDouDou jo taky mě čeká problematické trhání osmičky, mám ji naležato částečně pod dáš i a částečně rozpadlou…čekali jsme až mi mladsi dítko trochu povyroste a nebude tedy problém pohlídat ho přes noc třeba pro babičku (abych aspoň 2 dny měla na odpocinek a trochub
se to zklidnilo..teď mu bude v prosinci rok…máme to naplánováno na jaro /březen/duben pokud to nezačne zlobit dřív…a pokud bude malej chodit abych ho nemusela všude nosit…protože po taky ve extrakci je problém předklánění a zvedání těžších věci..
@MamkaDouDou píše:
Moje říkala, že osmičky netrhá. Jen dá žádanku.
Jo, to dělají zubari. Ono je to pro tebe lepší, protože trhat bude někdo, kdo to děla pořad a má zkušenosti.
Jestli mas 3, tak zvaz, jestli naráz a pak v celkové narkoze, anebo jestli zvlášť třeba po dvou měsících, nebo i více, a jen v lokálním umrtveni.
@Vladusxx píše:
@MamkaDouDou jo taky mě čeká problematické trhání osmičky, mám ji naležato částečně pod dáš i a částečně rozpadlou…čekali jsme až mi mladsi dítko trochu povyroste a nebude tedy problém pohlídat ho přes noc třeba pro babičku (abych aspoň 2 dny měla na odpocinek a trochub
se to zklidnilo..teď mu bude v prosinci rok…máme to naplánováno na jaro /březen/duben pokud to nezačne zlobit dřív…a pokud bude malej chodit abych ho nemusela všude nosit…protože po taky ve extrakci je problém předklánění a zvedání těžších věci..
Tyjo, to vůbec nevím o tom předklonu. Já mám kolem taky samé lidi, kteří pak měli zdlouhavou rekonvalescenci, protože je měli hluboko etc. Malá už chodí, ale zvedám ji stejně pořád
U tebe to asi fakt nebude taková sranda, to hojení.
@sahrazad1 píše:
Jo, to dělají zubari. Ono je to pro tebe lepší, protože trhat bude někdo, kdo to děla pořad a má zkušenosti.
Jestli mas 3, tak zvaz, jestli naráz a pak v celkové narkoze, anebo jestli zvlášť třeba po dvou měsících, nebo i více, a jen v lokálním umrtveni.
Objednám se a uvidím, co mi řeknou no. Ale fakt myslím, že ta moje extrakce by mohla být tak jednoduchá, že by šly všechny naráz v lokálce. Na bolest zubů nejsem ani moc citlivá, vím, že pro někoho to je extrémní bolest. Já si ani nenechám opichovat při vrtání. Mám je fakt vylezlí dost a co pamatuju trhání kvůli rovnátkům, tak zub rozřízli, “křupli” a vytáhli a do druhýho dne bylo po bolesti.
@MamkaDouDou píše:
Objednám se a uvidím, co mi řeknou no. Ale fakt myslím, že ta moje extrakce by mohla být tak jednoduchá, že by šly všechny naráz v lokálce. Na bolest zubů nejsem ani moc citlivá, vím, že pro někoho to je extrémní bolest. Já si ani nenechám opichovat při vrtání. Mám je fakt vylezlí dost a co pamatuju trhání kvůli rovnátkům, tak zub rozřízli, “křupli” a vytáhli a do druhýho dne bylo po bolesti.
Nenechávej si trhat vše najednou, zvlášť ne, když kojíš a máš malé dítě, se kterým nějaký klidový režim moc nepůjde. Pravděpodobnost komplikací je tak mnohem vyšší a kdyby bylo potřeba dát ATB, budeš v pytli. Navíc, většinou se dělá nejprve jedna strana, pak druhá, někteří zubaři zase preferují nejprve horní patro (které se obvykle lépe hojí) a pak spodní.
Zase si nepředstavuj tu celkovou narkózu jako při operaci třeba břicha. Tohle je narkóza, že které se probereš a za hodinku jdeš domů. Takhle ošetřují zuby i u dětí, které by se jinak nenechaly. Mám to také za sebou ( i když u jiného zákroku) a opravdu to byla záležitost na necelou hodinku + čas na probrání a jelo se domů. Většinou je pak člověk trochu ospalý a trochu mimo, ale do večera bylo všechno v normě. Tak toho bych se nebála. Možná by to bylo lepší, že by to vyndali najednou, než pokaždé s umrtvením. Ony ty injekce jsou taky dost nepříjemné a už jen ten pocit, že se mi tam vrtá a trhá, a že to třeba nejde, brr, to bych raději zaspala. ![]()
@MamkaDouDou píše: Řeším poslední rok trhání osmiček. Zubařka říkala, že ona mi je vytrhnout nemůže, že jsou moc vevnitř, čemuž nerozumím, většina je odkrytá kromě kousku úplně u tváře. Mně by bylo jedno, kde to udělají, ale ona mi říkala, že se to dělá v celkové narkóze. Tu nechci kvůli kojení. Dělali vám to někomu jen s lokální anestezií? Možná si to představuju jako Hurvínek válku…
Měla jsem to podobně jako ty. V ordinaci mi to nedělal, poslal mě na polikliniku, že mi dají lepší umrtvení, že můžou, protože jsou napojení na RZ. A bylo to v pohodě. Jinak já jsem taky poserka. Trhali mi takto oba, postupně.
Řeším poslední rok trhání osmiček. Zubařka říkala, že ona mi je vytrhnout nemůže, že jsou moc vevnitř, čemuž nerozumím, většina je odkrytá kromě kousku úplně u tváře. Mně by bylo jedno, kde to udělají, ale ona mi říkala, že se to dělá v celkové narkóze. Tu nechci kvůli kojení. Dělali vám to někomu jen s lokální anestezií? Možná si to představuju jako Hurvínek válku…