Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, už 10 dní mám hrozný kašel, noci jsou čím dál horší a x hodin v kuse se dusim, obvodak mi předepsal antibiotika které můžu při kojení, ale i kodein na noc a tím si teda vůbec nejsem jistá zda brát…kojim jen večer když jde malá spát a pak ráno v 5 hodin, jinak už ne…brala jste ho některá pri kojení? Nemůže to nějak uškodit dceři? Má deset měsíců
@1.Lucia píše:
Dobrý den, už 10 dní mám hrozný kašel, noci jsou čím dál horší a x hodin v kuse se dusim, obvodak mi předepsal antibiotika které můžu při kojení, ale i kodein na noc a tím si teda vůbec nejsem jistá zda brát…kojim jen večer když jde malá spát a pak ráno v 5 hodin, jinak už ne…brala jste ho některá pri kojení? Nemůže to nějak uškodit dceři? Má deset měsíců
Vzhledem k tomu, že ti tady odpoví kdekdo a to jen proto, že prostě má strašné nutkání přispět do jakékoli diskuze, tak bych se vůbec neřídila tím, co ti kdo napíše na diskuzi na emiminu. Jsem lékař a denně jsem tu svědkem, co tu lidi píšou za hlouposti co se týká nemocí, jejich diagnostiky a léčby.
Pokud nevěříš PL, zavolej pediatrovi. Pokud nevěříš ani jednomu, tak je změň.
@Lama Lama mého obvodního lékaře mám v plánu změnit, nejsem s ním spokojená už delší dobu, ale téměř tam nechodím a vždy šlo max o mě, ale v tomto případě jde i o dceru, takže mám teď opravdu pochyby zda dát na něj, jelikož když jsem tam přišla, tak mi řekl že co po něm jako chci když kojim a že mi nemůže nic dát, řekla jsem že jsem zkoušela med s cibulí a stopkasel protože to jediné vím jistě, že můžu, jenže i po x dnech bez účinku a chce to prostě něco jiného, nakonec z něj vypadne že mám náběh na angínu a potřebuju antibiotika, ty mi dal co můžou i kojící a navíc i nějaké slabší, ale ten kodein mě tedy překvapil, ale s ním něco řešit je opravdu o nervy…chci zavolat ráno dětské co si o tom myslí, ale při představě co mě čeká zase za noc, jsem chtěla vědět zkušenosti ostatních zda jim to taky někdy předepsali při kojení…zminujete, že jste lékařka, váš názor na předepsání tohoto léku je tedy jaký? Děkuji
@1.Lucia píše:žádný, nejsem pediatr, nevím. Zavolejte na pohotovost, nebo na nějaké novorozenecké oddelění tvé nemocnice, na oddělení šestinedělí, kde jsi byla hospitalizována, chtělj mluvit s lékařem. Případně v databázi SUKL vykledej lék, najdi SPC a najdi si tam informace o kojení. Prostě se spolehni na ověřené informace. Ne na to, co píšou místní odbornice-
@Lama Lama mého obvodního lékaře mám v plánu změnit, nejsem s ním spokojená už delší dobu, ale téměř tam nechodím a vždy šlo max o mě, ale v tomto případě jde i o dceru, takže mám teď opravdu pochyby zda dát na něj, jelikož když jsem tam přišla, tak mi řekl že co po něm jako chci když kojim a že mi nemůže nic dát, řekla jsem že jsem zkoušela med s cibulí a stopkasel protože to jediné vím jistě, že můžu, jenže i po x dnech bez účinku a chce to prostě něco jiného, nakonec z něj vypadne že mám náběh na angínu a potřebuju antibiotika, ty mi dal co můžou i kojící a navíc i nějaké slabší, ale ten kodein mě tedy překvapil, ale s ním něco řešit je opravdu o nervy…chci zavolat ráno dětské co si o tom myslí, ale při představě co mě čeká zase za noc, jsem chtěla vědět zkušenosti ostatních zda jim to taky někdy předepsali při kojení…zminujete, že jste lékařka, váš názor na předepsání tohoto léku je tedy jaký? Děkuji
KODEIN JE PŘÍSNĚ KONTRAINDIKOVÁN U KOJÍCÍCH ŽEN!!!
Jinak kodein nemá co dělat v managementu léčby kašle, existují mnohem bezpečnější alternativy. Samozřejmě jsou i názory, že kašel se nemá tlumit.
Jen tak mimochodem, na tlumení kašle údajně slouží i čokoláda, tu mohou i kojící ženy (mimčo se může maximálně osypat).
@1.Lucia píše: …když jsem tam přišla, tak mi řekl že co po něm jako chci když kojim a že mi nemůže nic dát, řekla jsem že jsem zkoušela med s cibulí a stopkasel protože to jediné vím jistě, že můžu, jenže i po x dnech bez účinku a chce to prostě něco jiného, nakonec z něj vypadne že mám náběh na angínu a potřebuju antibiotika
Náběh na ATB a k tomu urputný kašel bez horeček? To spíše vyhrajete v loterii. Co jste dostala za ATB? Horečky jsou? Kortikoidy byly vyzkoušeny?
@Doctus dal mi xorimax 250…krom kašle mi jinak vůbec nic není a krom toho co jsem zmínila výš jako med s cibulí a stopkasel jsem nic jiného neměla… vlastně tedy jeste levopront kapky
@1.Lucia píše:
dal mi xorimax 250…krom kašle mi jinak vůbec nic není a krom toho co jsem zmínila výš jako med s cibulí a stopkasel jsem nic jiného neměla… vlastně tedy jeste levopront kapky
Tak to je dávka pro 18kg člověka, i kdyby byla nasazena správně, tak nemají šanci zaúčinkovat.
Pro dospělého člověka je standardní dávkování Xorimax 500 mg. Potíže budou způsobeny nejspíše nějakou virovou infekcí, angína je skutečně hodně nepravděpodobná.
Mohli bychom uvažovat infekce atypickými bakteriemi (mykoplasmata, chlamydofily), které se zvykle nemusejí léčit ATB (vhodná ATB nejsou při kojení ideální).
@Doctus tak to mě opravdu těší
…no nic, tak asi zůstanu u kapek na kašel a prostě to nějak preckam a mrknu v okolí konečně po novém Dr
Co se týče kojení a léků, existuje databáze e-lactancia.org.
Zde o kodeinu: https://www.e-lactancia.org/…ine/product/
@Kolicek95 děkuji,ale podle Google překladače z toho nejsem o moc moudřejší… první věta jasná, vysoké riziko atd…ale dále zmiňují že přechází do mléka minimální množství…ale když tomu nerozumím a všude se udává že kodein ne, tak nebudu riskovat zdraví dítěte a nějak to vydržím ![]()
@Doctus i když teď mě napadlo, že on mi dal dvě balení, takže když místo jedné tablety vezmu dvě, tak to bude 500 a buď pomůže nebo ne, rozhodně neuškodí, toto se kojicim předepisuje docela běžně
@1.Lucia píše:řiká to, co většina takových informací. že to až tak nebezpečné neí, ale každý na to má jiný názor někdo doporučuje vysadit kojení jiní ne.
@Kolicek95 děkuji,ale podle Google překladače z toho nejsem o moc moudřejší… první věta jasná, vysoké riziko atd…ale dále zmiňují že přechází do mléka minimální množství…ale když tomu nerozumím a všude se udává že kodein ne, tak nebudu riskovat zdraví dítěte a nějak to vydržím
@1.Lucia píše:
@Doctus i když teď mě napadlo, že on mi dal dvě balení, takže když místo jedné tablety vezmu dvě, tak to bude 500 a buď pomůže nebo ne, rozhodně neuškodí, toto se kojicim předepisuje docela běžně
Troufnu si tvrdit, že i kdybyste měla dané ATB do žíly v mnohem větší dávce, tak na aktuálně obtíže skutečně nepomůže. Zeptal bych se, zda by nechtěl lékař napsat na 3 až 4 dny prednison, ten se do mateřského mléka vylučuje minimálně, takové dávky by byly úplně homeopatické. Prednison by mohl na rozdíl od ATB pomoci. Mnozí se pomalu křižují, když se do léčebné strategie zavede kortikoid na pár dnů, přitom si neuvědomují, že bez kortikoidů by nepřežili. Kodeinu bych se vyhýbal jako čert kříži.
@Lama Lama no něco takového jsem pochopila z toho co bylo psáno pak, na netu se i píše, že se jeho účinek docela rychle snižuje, takže kdyby po 6 hodinách už v těle nebyl tak by to šlo, protože já kojim pouze o půl 8 večer a pak v 5 ráno, jinak ne, i když i kdybych nekojila tak ten lék mě docela odrazuje…ale zas nebudu se spoléhat na to co píší na netu, ráno zavolám dětské doktorce na její názor, ji věřím…i když ona je v určitých věcech opatrná asi až moc…řešila jsem s ní zda ctyrletak, může do termální vody, samozřejmě té chladnější kde nebylo žádné věkové omezení a dle ní neexistuje, já mu tedy svolila jen po kolena, ale za chvíli tam byl celý, tak jsem ho nakonec nechala, protože upozornění bylo opravdu jen v jednom bazéně a v ostatních byly i menší děti
Příspěvek upraven 08.11.23 v 20:45