Trhání sedmiček - vytrhnout je, i když nic nebolí?

Anonymní
20.5.26 09:23

Trhani sedmicek

Zubar mi doporucil vytrhnout horni sedmicky. Ty spodni uz nemam, horni maji obe velkou plombu. Na rentgenu zjistil, ze pod plombama u dasne jsou skryte kazy. Zuby neboli. Ale taky uz nemaji zadnou funkci, kdyz spodni uz tam nejsou.

Moc se mi do toho nechce, trhat dva zuby (+to stoji dost penez, jeste mam dva zuby k opraveni, jsem v zahranici a zubar je tu hodne drahy), kdyz neboli, plomba v nich je, vypadaji normalne, nejsou rozpadle.

Nechali byste si je vytrhnout, nebo jeste pockali, kdyz nic neboli?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37215
20.5.26 09:34

No asi časem nechala, pokud už nejdou opravit. To, ze to nebolí teď tak neznamená, ze nemůže začít později, nebo aby to přerostlo do zánětu.

Příspěvek upraven 20.05.26 v 10:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22264
20.5.26 10:11

Pokud je to jen trochu možné, nenechala bych si je vytrhnout, ale opravit… případně, pokud by z nich po odstranění plomby a opravě kazu moc nezbývalo, na ně nasadit korunky (aby se ostatní zuby zbytečně nerozjely).

V žádném případě bych je ale nenechala jen tak a nečekala, až mi kazy pod plombou způsobí zánět nervu nebo nějakou podobnou lahůdku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
21.5.26 09:14

Ahoj, určitě bych si nechala ty sedmičky vytrhnout. Nechat je s kazem je nerozumné. A nemá cenu ty zuby opravovat, když k ničemům neslouží, jelikož postrádají zub naproti v dolní čelisti. Možnost, že brání rozjetí ostatních zubů v horní čelisti nebo že by jednou mohly sloužit jako pilíř můstku, pokud bys přišla o šestku, je jen teoretická. A to podle mě nestojí za ty peníze na opravu a případné komplikace.
V ČR ti je vytrhnou na pojišťovnu. Za jak dlouho sem pojedeš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.26 18:45

No v CR jsem uz dlouho nebyla a v nejblizsi dobe se nechystam… Do opravy investovat nechci, to se nevyplati. Vytrhnuti stoji £200 a oprava (kanalky + korunka) £1500. No asi si je teda vytrhnout casem necham, snad to pocka aspon do podzima.

• Citovat
  • Upravit
3026
26.5.26 22:28

Asi bych preferovala zuby zkusit zachránít. Měla jsem osmičku bez zubu naproti a v pohodě to přežila dalších několik let, než jsem si ji nechala z jiných důvodů odstranit.
Ty kazy by to určitě chtělo ošetřit co nejdřív. Měla jsem kaz pod plombou a i když na rtg, ani na CT nebyl žádný problém, při výměně plomby se přišlo na to, že je tam zánět dřeně. Takže zbytečná komplikace navíc. Můj zubař preferuje co nejvíc zachraňovat a pokud to nezlobí, tak do toho zbytečně nesahat, ale tady se to tedy nevyplatilo.
Implantát bude asi raketa, ale nezvažovala jsi i tohle řešení plus opravu zubů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.26 15:59
@Amassakoul píše: Více

Implantat tady stoji tak £3000, takze to bohuzel neprichazi v uvahu, 12k liber (kdybych chtela vsechny 4 sedmicky) nemam a mit nebudu. Holt budou muset jit ven.

• Citovat
  • Upravit
2409
27.5.26 18:20

Civilizovaná péče je kazy opravit a zub se snažit zachovat. Může se v budoucnu hodit pro můstek. Podle liber soudím, že jsi tam, kde zdravotnictví dost pokulhává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3026
27.5.26 20:54
@Anonymní píše: Více

A proč si nenecháš udělat opravy v Česku? Jestli platíš Librou, tak tipuju Anglii a nějakou dovolenou taky mít budeš. Není problém naplánovat doktora tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.26 22:53

Ano, jsem v Anglii. Tady mi opravu tech sedmicek ani nenabizel, protoze oprava stoji 7× tolik co to vytrzeni, nejspis nepredpokladal, ze mi to za to stoji.

V CR nemam pojisteni, zubare a ani rodinu, u ktere bych mohla zustat. Co jsem se divala, tak oprava stolicky (kanalky + korunka) by vysla na nejakych 25-30 tisic? Takze s dopravou, jidlem, ubytovanim atd bych asi az tak moc neusetrila…

• Citovat
  • Upravit
200
28.5.26 21:13
@Amassakoul píše: Více

No a zpětně hodnoceno, jaký mělo pro tebe smysl nechat si tu osmičku těch několik dalších let? Když ti bez zubu naproti k ničemu nebyla?
Já jsem právě také takovou osmičku nahoře měla. A jak ji viděl zubař na stomatochirurgii, když mi trhal tu dolní naproti ní, tak mi doporučil, ať si rovnou nechám vytrhnout i tu horní. Byla jsem trochu zaskočená, člověk přijde na trhání jednoho zubu a najednou mu chtějí vytrhnout dva. Ale nakonec jsem souhlasila a zpětně toho vůbec nelituji. Ten zubař mi říkal, že zub bez partnera naproti se bude pomalu vysouvat z dásně, bod kontaktu se sedmičkou se změní na plošku a bude tam hrozit mezizubní kaz, který by poškodil i tu sedmičku. A že stejně za pár roků s tou horní osmičkou přijdu. Tak jsem si ty zuby nechala vzít oba najednou a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3026
29.5.26 00:38
@karlabroth píše: Více

To nedokážu posoudit.
Ten zub prakticky nikdy neměl protizub, protože spodní 8 se prořezala tak o 10 let později a šla za pár let pryč a navíc se ani neprořezala úplně. Za tu dobu, kdy se mi moudraky prořezávaly (postupné 20 let) mě vidělo asi 5 zubařů, včetně doktorky, která mi trhala tu spodní a nikdy mi žádný doktor neřekl, že má jít ven i ta horní. Sice trochu z dásně podle rtg vyjížděla, ale v pohodě by přežila ještě třeba dalších 10 let i víc.
Asi je to o přístupu. Dřív se běžně trhaly moudraky skoro preventivně a pak zase jen, když je tam problém.
Mám ještě vlevo dole jednu částečně pořezanou, tak taky nemá protizub nahoře a nikdo nikdy nenavrhoval zub kvůli tomu trhat.
Nedovedu si představit, že by kaz byl důvod. Chodím na prevenc pravidelně, takže šance mít tam velký mezizubní kaz ohrožující i zub vedle je prakticky vyloučená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3026
29.5.26 01:35
@Anonymní píše: Více

Přehled o cenách nemám. Kanálky mě možná čekají. Zubař je v Praze, těch 20-25 bych čekala i jako český pojištěnec, orientačně podle ceníku. Ošetření pod mikroskopem (kvalitnější), dostavba zubu a korunka nebo i nějaká onlej. To jsou položky, které si tu stejně zaplatíme bez ohledu na zdravotní pojištění. Ale neřekla bych, že dál od Prahy se nutně ušetří.
Ubytko by potřeba být nemuselo, zákrok není na půl dne a z Anglie toho litá docela dost a celkem levně.
Ale zase by to byly tak 2-3 cesty - nějaká úvodní konzultace, možná nové snímky, zákrok a asi ještě dodatečně korunka. Taky záleží, zda by šlo využít pro konzultaci stávající dokumentací nebo by se dělalo komplet vstupní vyšetření, snímky, plán ostření atd.
Já preferuju zuby nechat, když to jde, a radši nepojedu na dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.