Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebovala bych poradit co je lepší pro dítě, když je ve školce ve smíšené třídě děti 3-6let nebo když je ve své věkové skupině děti 3-4 roky?
ROzhoduju se mezi několika školkami a každá to má jinak, pro mě možná lepší skupina jeho věku.
A jak je to s pitným režimem ve školce? Syn pije většinou obyčejnou vodu a nechci, aby pil celý den přeslazený čaj, který píšou u každého jídla.
Mně a i mojí dceři vyhovuje třída smíšená, jenže to má každý jinak, takže těžko radit. Já vidím výhody smíšené třídy v tom, že se starší učí pomáhat mladším a mladší se učí od starších, je to podobné jako život v rodině se sourozenci,což je vhodné hlavně pro jedináčky, což je i náš případ. Kromě toho učitelky mají alespoň ze začátku více času věnovat se novým malým těžko si zvykajícím dětem než by to bylo ve třídě, kde bude 28 nových tříletých dětí.
U nás ve školce je k dispozici celý den ten čaj, stojí tam ale i džbán s vodou, to se asi taky bude lišit školka od školky.
U nás je pitný režim během dne zajištěn tak,že je ve třídě velká varnice s čajem,ale máme tak fajn učitelky, že by nebyl problém domluvit to jinak.
Jinak každé věkové složení má + i -, když jsou v kolektivu starší děti, pomáhají mladším,mladší naopak mají motivaci v těch starších, více se snaží „sami“, bohužel občas starší začínají šišlat dle mladších, ev. mladší nosí domů „různé výrazy“.
Já jen napíši ohledně pitného režimu. Malá pije taky jen vodu a navíc z hrnečku moc nechce. Takže si nosí sebou svoji flašku a během dne si dopouští vodu jak potřebuje.
No moje holka chodila do smíšené třídy, ale kdybych si mohla vybrat tak bych dala stejně staré, z důvodu chování ti starší učí ty mlačí nesmysli a kolikrát je i hodně zlobí. Stejně staré děti mi příjdou rovnější.
Jinak pitný režim, mi měli pořád pití ve třídě, neměli jen stále obyč. čaj, měli i džus, čaj mátový, mléko, kakao, ale pokud chceš aby tvoje dítě pilo ve školce vodu tak se můžeš dohodnout s paní uč., většinou vyhoví.
Ahoj, bydlíme na vesnici a ve školce máme jen jednu smíšenou třídu 3-6 let a jsem spokojená. Starší děti pomůžou těm menším a ti malí v nich mají vzor. Ale já jinou možnost ani nemám. Na druhou stranu, mezi 3-letým a 6ti letým je obrovský rozdíl, každý potřebuje něco jiného, předškoláci se připravují na školu, mladší mají zase jiný program, a nerozumí si spolu tolik. Takže těžko říct… Pitný režim - nevím jestli je v tebou zvolené školce možnost nějak se dohodnout, u nás pijí čaj všechny děti a nikdo to neřeší… Třeba se nějak domluvíš.
Pro mě je lepší varianta stejně starých dětí. Máme to i tak ve školce. na pití se domluv ve školce, u nás některé děti pijí taky jenom vodu ![]()
Máme syna ve věkově smíšené třídě, možná bych byla radši, kdyby byl se stejně starými dětmi ![]()
Pití jsme také řešili, syn byl zvyklý jen na vodu, ve školce ale dětem vodu nenabízejí, dost mě to štve. První den tam syn ani nepil
Domluvila jsem se s učitelkami, aby mu umožnily napít se čisté vody, stejně ale se snažily zvyknout ho na čaj a šťávu, teď už pije to.
podle mě taky určitě stejně staré děti. i podle mojí mámy. ta je učí už 36 let a vyzkoušeli před pár lety inovativně smíšené třídy a rádi a rychle se pak vrátili do zajetých kolejí. ![]()
jak zde někdo psal - mezi 3 a 6 lety je obrovský rozdíl.
pomoc starších je sice hezká věc, ale už jen tvoření je ve smíšené třídě dost náročné skloubit, každý musí dělat něco jiného.
isand píše:
Já jen napíši ohledně pitného režimu. Malá pije taky jen vodu a navíc z hrnečku moc nechce. Takže si nosí sebou svoji flašku a během dne si dopouští vodu jak potřebuje.
To je skvělé, že to vaší dceři umožnili, také jsem se ptala, jestli můžu dát s sebou synovi láhev s vodou, ale toto u nás ve školce nechtějí ![]()
Ahoj,my jsme ve smisene a nevyhovuje mi to z duvodu,ze Tygr je dost drzi a to ma 3,5 a od tech starsich nosi same lepsi blbiny a vyrazi.Jinak co se tyka pitneho rezimu deti si muzou vybrat z caje(u nas preslazeneho),dzusu a vody.
Jeste k tem smisenkam p.pomocnice ze skolky mi rikala,ze se ji zda,ze predskolaci ze smisenych trid jsou hur `pripraveni do skol nez ze tridy kde jsou stejne stare deti.Protoze se nemuzou venovat jen jim,ale i nasi prtatum ![]()
Zcela na rovinu - stejně staré děti, maximálně roční rozdíl.
Navíc, když k tomu nakombinují ještě 2 letá „jeslata“, nevím, co může předškolákovi taková třída dát.
Věkově smíšená třída je výhodná jen pro mladší děti, které mají tendence dělat vše, co ty starší a učit se od nich, naopak ne.
Jsem ráda, že syn chodí to třídy jen s předškoláky.
Před tím ale chodil do smíšené třídy, u nás se to dělí až v předškolním věku - májí ve školce 2 speciální třídy jen pro předškoláky, jednu třídu pro nadané s angličtinou(tam chodí) a druhou předškolní třídu pro děti s odkladem,dále pro ty, u kterých předpokládají nějaké problémy nebo poruchy učení. Dělí se to nezávislými psychologickými testy. „Průměrné děti“ bohužel zůstávají i poslední rok v běžné třídě.
V každé běžné třídě zůstanou každý rok tak 3-4 předškoláci, ostatní jsou ve specifických třídách.
Fakt nevidím jediné pozitivum pro předškoláka, aby byl ve třídě s 2,3 nebo 4 letým dítětem. Sourozence má většina dětí, naučit se pomáhat a vycházet s ostatními je úkolem rodiny, ne školky. U nás se v předškolních třídách nespí,dělají místo toho specifickou předškolní přípravu - spánek je ale umožněn dětem, které ho v tomto věku ještě vyžadují, jsou to tak 3 nebo 4 děti z celé třídy(24 dětí). Nejsou tak ochuzeni o pobyt venku nebo jinou činnost, jak to mají v jiných školkách, což vím z doslechu.
Co se týče pitného režimu, děti mají celý den k dispozici čaj nebo vodu se sirupem.
U nás jsou dvě třídy a jsou rozdělené věkově. Přibližně 2,5-4r a 5-6r. Nedovedu si moc představit, kdyby můj 2,5letý byl ve stejné třídě s odkladovým předškolákem skoro sedmiletým. To by asi bylo pro učitelky dost náročné.
K pití - u nás je na stolečku na tácu konvice s vlažným čajem (bohužel slazeným). Starší to pije, už si zvykl. Mladší to odmítl, tak mu nalili čistou vodu a byl spokojený. Je to asi na dohodě, ale co vím, většina dětí si postupně zvykne na ty přeslazený
.
Já mám synka ve smíšené třídě a pochytil převážně samé „bejkárny“
. Ale asi se to liší podle jednotlivých zařízení.
Pitný režim dopadl tak, že mu učitelky přiřkly cukrovku jen proto, že pil tak, jak má. Pitnému režimu se mi tak brzo odnaučil. Děti mají k dispozici holou vodu v nádržce s kohoutkem a samy si ji mohou napouštět do hrníčku. Je to docela fajn, kdyby si na ni ovšem samy chodily.