Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Překvapilo mě, že většina vidí smíšené třídy jako nevýhodné. Mě by se to naopak líbilo, bohužel to nemáme. Ale já bych brala i integrovanou. Blbiny a různé „nevhodné“ chování či výrazy si nosí ze školky i tak, to s tím z mého pohledu až tak nesouvisí. Smíšená třída je podle mne hodně náročná pro učitelky, na přípravu a skloubení programu, pro děti má z mého pohledu spíš klady (když to ty učitelky umí). Možná jen ta předškolní příprava se asi musí dělat odděleně, ale i tak je spousta dalších věcí, které ty děti mohou dělat společně. Je to systém podporující spíše spolupráci a solidaritu, nikoli výkon a soutěž, ale na to mají tyhle děti času dost. I ty výjimečně talentované. A někdo to tu už psal, pro ten nástup do školky je z mého pohledu fakt lepší, když je nováčků méně - vzájemně se nerozplakávají a učitelky mají možnost více se na ně soustředit. Jo a že ti starší zlobí ty malé. Oni i ti stejně staří na sebe dokáží být dost hnusní, takže spíš záleží, jak se sejdou děti než na věkovém rozdílu.
Pití tu mají neustále k dispozici, kdo nechce pro dítě slazené nebo sycené vody, nahlásí to učitelkám a ony se postarají. Svoje flašky si ale děti nenosí, stejně tak jako ani jiné věci. Kája ale podle mě ve školce moc nepije, doma to pak dohání.
Káko, jak staré máš dítě?
Ještě před 2 roky jsem podobný názor měla taky, ale když teď vidím, jaký pokrok můj předškolák udělal jen mezi „svými“, vybranými dětmi bez odkladu školní docházky, tak jsem ten názor rychle přehodnotila - tedy už vloni, ale potvrdilo se to.
V některých školkách,kde jsou smíšené třídy, to funguje tak, že předškoláci dělají přípravu v době, kdy jsou ostatní děti venku, prostě jsou kráceny o pobyt venku, co je na tom lepší?
U nás se taky nehraje „na výkon a soutěž“, děti se angličtinu učí hrou,setkávají se s ní denně při všech činnostech,formou hry, písničky,básničky, ale i během hlavního programu, jídla,ten pokrok jde vidět. Kdyby tam byl někdo,kdo na to nemá, tak z toho nebude nic mít nikdo.
V některých školkách u nás fungují kroužky pro předškoláky jednou týdně tak, že je to místo poledního spaní. By mě zajímalo, co si z toho to dítě zapamatuje, to se musí doma procvičovat.
Já třeba dávám dítě do školky hlavně k vůli vzdělávání, ne k vůli zařazení do kolektivu a dalším ostatním „důvodům“.
Možná to taky závisí na tom, jak to ty smíšené třídy v praxi u vás fungují. Ale u nás v tom nevidím žádná pozitiva. Možná pro ty nejmenší děti.
Jana206:Tak školka z mého pohledu nemá až tak vzdělávat (asi taky záleží na tom, co si pod tím pojmem kdo představuje). Učit dovednostem typu příprava na školu mohu své dítě sama doma, k tomu ten kolektiv nepotřebuje. (samozřejmě je pro mě jednodušší, když to s nimi dělá někdo, kdo s tím má zkušenosti) Myslím, že pokud to učitelky zvládají může i slabý článek v kolektivu být ku prospěchu. Vždyť ještě vyšším stupněm dovednosti, než jí sám umět, je naučit jí někoho. Ale to opravdu vyžaduje vysokou pedagogickou zručnost, kterou většina učitelek ve standardních MŠ nemá. MOžná i v těch velkých kolektivech, které v MŠ jsou je to neproveditelné, nevím. Ale pro mě je opravdu školka důležitější z pohledu zvládání sociálních kontaktů a i třeba konfliktních situací než z pohledu naučit se napsat A či B. A k tomu poskytují smíšené třídy širší spektrum situací.
ALE:
Nemám s tím zkušenost z praxe, i když maminky kolem mne si smíšené třídy pochvalují. A taky Káje jsou 3, takže je možné, že bych nakonec došla ke stejnému názoru, jako ty ![]()
Ahoj, tak u nas mame skolku smisenou a jsem naprosto spokojena. Ja mam tedy dceru mladsi, ale jeji zacleneni a odlouceni od mamy probehlo diky starsim detem bezproblemove a rychleji.Jak uz tu nekdo psal, odkoukavaji deti hodne od sebe a tudiz me prisla najednou vetsi a sikovnejsi, at uz na tvoreni ve tride, nebo i v oblekani a stolovani.
Ahoj, tak u nas mame skolku smisenou a jsem naprosto spokojena. Ja mam tedy dceru mladsi, ale jeji zacleneni a odlouceni od mamy probehlo diky starsim detem bezproblemove a rychleji.Jak uz tu nekdo psal, odkoukavaji deti hodne od sebe a tudiz me prisla najednou vetsi a sikovnejsi, at uz na tvoreni ve tride, nebo i v oblekani a stolovani.
V nasi tride zrovna i ted bezel dotaznik,a mezi otazkami bylo i jestli smisenou tridu,nebo ne. Vetsina rodicu uprednostnuje smisenou. Jak pise Obrazek i nazor ucitelky, tak i ja se zeptala nasich, ty zas asi 15 let jedou ve smisenych a nemenily by za nic na svete. Co se tyka prace s detmi, tak na to tvoreni uz tam byvaji obe a jedna tvori s malymi a druha s vetsimi. Takze nejsou ani ochuzeni o vychazku. Asi jsou moc sikovne a umi si to zorganizovat. A jestli mas jak pises moznost vyberu,tak se na to poptej a uvidis.
Na tema jsme prohodili i rec v satne s maminama a ani ty od starsich deti si nestezuji a s predskolakama jsou spokojene.Nevim teda jak velky pokrok udelal syn od Jany206,a v cem, ale mozna to bylo tim ze i proste dozral a s tridama to nemelo nic spolecneho.Vidim to i na detech ktere meli odklad, a pak behem par mesicu jsou uplne nekdo jinej.
A jeste to piti-u nas ve skolce k dostani taky jen stava a caj, dcera pila jen vodu. Svoji lahev nedovolili, tak ji toci vodu z vodovodu.O zizni ji nenechaj. Jenze opet jdou vzorem ostatni deti, takze uz obcas vypije dzus nebo stavu. Ona ale celkove malo pije, takze ji kolikrat staci kdyz se napije doma a pak zase az doma ![]()
Zolino,pokrok/nepokrok. Vidím to tak možná i proto, že jsou u nás ve školce ty specifické třídy, do nichž jsou děti zařazeny podle určitých kritérií - legulérní psychotesty, se kterými musí rodiče souhlasit a mě tento systém naprosto vyhovuje.
To, že každé dítě dozrává, je přirozené.
Naše třída má program navíc, je to pro šikovné děti a je to první rok, co syn skutečně chodí rád do školky a chybí skutečně jen tehdy, když jdeme k doktorovi nebo když je nemocný. Už netouží udělat si volno „jen tak“..
Navíc je tam ta angličtina a další věci, které se děti „učí“. Píšu v uvozovkách, vše probíhá hrou, ale jsou to např. věci o vesmíru,hodiny, různé tradice, životní styly.
Dětem s odkladem je taky věnována péče v jiné třídě a troufám si říct, že tyto dvě třídy jsou určitým přechodem mezi školkou a školou. Nevidím jediný důvod, proč by tyto děti měly být ve školce dohromady s dvouletými a tříletými..
Co se týče toho vzdělávání,tak já nemám potřebu dát do kolektivu tříleté dítě a lámat dítě, které např. ve školce pláče. Jediný důvod by snad byl, kdybych musela do práce z důvodu obživy, ale to si myslím, že by dítěti bylo lépe s babičkou nebo chůvou, prostě jakákoliv individuální péče.Proto ani nevidím pozitivum z tohoto důvodu, že jsou ve třídě starší děti.
Navíc, nemám jedináčka, děti mají sourozence, bratrance a sestřenice různého věku, taky přátele s dětmi a chodíme na dětská hřiště.
Ale to bychom mohli debatovat pořád dokola ![]()
Každý máme jiný pohled na věc a tak to prostě je. Jen jsem chtěla vědět, jak to funguje jinde. Osobně si myslím, že ty smíšené třídy mohou dobře fungovat jen v kolektivech, kde je hodně málo dětí. U nás ve třídách je kolem 23 - 25 dětí a nemyslím si, že je to moc. Takový standart. V tom ale smíšené třídy fungovat nemůžou, i když jsou přítomny 2 učitelky, musí se věnovat mladším dětem. Myslím si, že to může fungovat jen ve skutečných „malotřídkách“.
Naštěstí jsou určité možnosti výběru. Někde větší, někde menší. Ale nejsme nuceni(většinou) dávat dítě tam,kde se nám systém vůbec nelíbí.
Jsem taky zastánce smíšené třídy, ale to je tím, že mám s takovou třídou dobré zkušenosti. Chodily do ní obě mé starší děti a sociálně to považuju za velmi prospěšné. Naopak moje dvě mladší děti chodí do věkově homogenní třídy (relativně, asi tak ten rok rozdíl mezi dětmi) a tuto příležitost mít nebudou. I pro ně mi to je líto, protože mladší sourozence ony už nikdy mít nebudou a nebudou mít tedy doma ani ve školce příležitost být „ti starší“, kteří pomůžou prckovi, poradí atd. Věřím, že toto je pro děti ve vývoji také důležité. Ale záleží, jak s tím pak učitelky ve školce dokážou pracovat a řízenou činnost různě starých dětí koordinovat.
Absolutně souhlasím s Eliškou ,je to o učitelkách. Chápu i to, co píše Jana, ale ta segregace dětí podle výkonu už ve školce mi přijde tedy hodně silný tlak. Ale jak už bylo řečeno, každý to máme jinak a někomu to tak může vyhovovat. Z mého pohledu ovšem hlavně učitelkám.
Jinak to rozdělení, jak je u Jany206 ve školce před školou, mi taky není moc sympatické, i když určitě pozitiva a výsledky má. Nám teď nevzali děti ve školce na kroužek (pohybově hudební) a dost mě to naštvalo, protože sice jsme v dotazníku zašktli, o jaký kroužek máme zájem, nicméně pak výběr spočíval v tom, že se dětí zeptali daného dne, chceš chodit na tenhle kroužek - některé neprůbojné děti rovnou řekly, že ne, tak byly vyřazeny (moje sice průbojná, ale naprosto tvrdohlavá holčička řekla totéž, přitom by ji to bavilo - copak se dokážou v totmo věku rozhodovat samostatně?), jiné byly přezkoušeny a většina zavržena pro špatný rytmus nebo intonaci
(tj. můj syn). Vybráno bylo z této třídy jedno nadané dítě a jedno průbojné a průměrně nadané dítě. Tak co si o tom myslet…
Je fakt, že angličtina v naší školce na na velmi dobré úrovni a úplně zdarma, ne za x stovek za pololetí jednou týdně,jak v ostatních školkách.
Já jsem moc spokojená, protože mám dítě nadané tímto směrem a nedokážu si představit, že bych vyhazovala prachy za kroužek, kde budou chodit i děti, které na to nemají nebo tam budou chodit jen z ambice a touhy rodiče. To bude ty opravdu nadané děti, které mají zájem, brzdit.
Chápu ale, že každému toto není sympatické. U nás se v tomto stylu pokračuje i při vstupu do školy(patří k ní ta školka), pokud dítě jde do stejné školy, tak je taky průběžně testováno a podle určitého systému rozděleno do tříd.
Pomalejší děti nebo zaměřené jiným směrem moc nestíhají kroužky a vedlejší aktivity.
Ale je to o prioritách, nehádám se a nevyvracím nikomu jeho preference, jen doplňuju ![]()
A u nás se dítěte nikdo neptá, dítě podstupuje psychologické vyšetření - rodič musí souhlasit, když neouhlasí, tak není zařazeno do žádné ze specifických tříd, je to volba rodiče.
Jinak jsou i kroužky, které jsou placené a pro zájemce bez jakéhokoliv rozdělování, ale není to iniciativa školky.
Ahoj, syn je ve školce, kde jsou děti dle věku a vyhovuje nám to . Toleranci k menším a soužití se učí doma, má dvouletou sestru. Ve školce se alespon vyblbne se stejně starými kamarády.Pije čaj, který mají ve školce.
Tak kvalitní angličtina zadara je luxus! S psych. vyšetřením rodič musí souhlasit, ne? Jinak ho nesmějí dělat myslím.
Ono já nejsem odborník, jen mám ten dojem, že ten výběr se musí dělat velmi citlivě a kompetentně - což tedy u vás asi dělají. protože mám třeba v šestce kluka, který je velmi chytrý, velmi, ale sociálně a prakticky je jaksi - jiný, úplně jiný. Takže tam myslím, že by bylo možno udělat chybu, kdyby nevybíral člověk, který to z toho dítěte umí vyhmátnout. Je to dítě, na kterém ta inteligence není na první (ani na druhý) pohled vidět. Není ambiciózní, působí pasivně. Ale je tam.
Eliško, psychologické vyšetření je kompletní, je to systém dvojích testů, jedny vypracovává školka, druhé nezávislá psycholožka a ta má taky poslední slovo, koho do které třídy doporučí.
Rodič musí souhlasit, když nesouhlasí, dítě zůstává v běžné smíšené třídě..
Nejde to nijak podmáznout, jakože by si třeba zaměstnanci školky nechali zařadit dítě do té výběrové třídy.
Já jsem ani nečekala, že se tam dostane, je narozen před prázdninami, nejmladší. Povahou je taky trochu neprůbojný, ale chytrý je..
Konkrétně do této třídy se dostanou děti, u kterých je podle těch testů předpoklad „rozumového“ nadání, třeba výrazně hudebně nadané dítě, které v této oblasti pokulhává, se tam nedostane, to je jasné..
Jinak nejde o žádný tlak, většinou jsou zklamané ty maminky, jejichž dítě se do třídy s angličtinou nedostalo a odsuzují to ty, které nebyly přijaty do naší školky nebo o tom vědí jen „z doslechu“.
Princip selekce jako takové mi nevadí, děje se to potom i později, vždyť i do Základní umělecké školy ve větších městech, kde je o to velký zájem, nemohou přijmout každého, taky se dělají „přijímačky“, dítě musí aspoň zazpívat písničku, to samé výtvarný obor, taky se dělají „přijímačky“. Tím mluvím o větších městech, v příměstských „liduškách“ budou asi rádi za každého žáka..
Ve škole taky mohou být děti vybírány do určitých kroužků na základě talentu. nebo si je volí konkrétní učitel na nějaké činnosti.Život není peříčko a každé dítě nemůže vynikat ve všem. Nic drsného mi na tom nepřijde,pokud výběr dělá opravdu odborník,nejen někdo „od stolu“.
No já jsem třeba zastánce výběrových škol nebo tříd, ostatně vidím, jak vypadá výuka ve třídě s integrovanými dětmi (a někdy ani nemají diagnózu, ale jsou jen pomalejší nebo nezvldatelné). Na druhou stranu se mi nelíbí, když je ta selekce už od prvních krůčků a leckdy vytváří hranice mezi dětmi úplně zbytečně. Jsou rodiny, které se dětem tolik nevěnují, přitom v těch dětech něco je a v kroužcích je možné to rozvinout. Jsou děti, které nejsou přirozeně nadané, ale režimem a pravidelností je možné v nich minimálně rozvinout kladný vztah k umění, sportu apod. Já chodila 5 let do sborového zpěvu, přičemž zpívám průměrně až podprůměrně. Chdila jsem tam moc ráda, můj nevalný zpěv to rozhodně zlepšilo, měla jsem mpo škole zaměstnání a nedělala neplechu a sólově jsem nikde neškodila
Takže jsem zastánce i toho, aby děti mohly do kroužků, na něž nejsou nadané.
S mou dcerou - všestranně pohybově nadanou, zase s dost špatnou pamětí - chodí na míčové hry kamarádka, velmi inteligentní dítě, zase pohybově dost nemožné. A proč ne, učí je to toleranci a povzbuzuje to.