Tříletá a strach ze smrti.

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4076
19.5.21 01:25

Tříletá a strach ze smrti.

Naše nejmladší dcerka má 3 roky a 3 měsíce. Nedávno se se staršími sourozenci dívala na pohádku s tématem úmrtí blízké osoby. ( Zaječí maminku odnese král pirko - symbol úmrtí. Její syn, malý zajíček, ji chce najít a přivést zpět. Postupně se smíří s jejím trvalým odchodem a i s tatínkem se vrátí k normálnímu životu.) Po pohádce jsem se staršími ještě chvíli mluvila o tom, jak vše vnímali. A u tohoto rozhovoru se začala nejmladší dožadovat ujištění, že nikdy neumru. Vysvětlila jsem ji, že všichni odejdeme, ale že věřím, že to bude za velmi dlouho. Od té doby se denně ujišťuje, že to bude za dlouho. Dnes přišla s tím, že sama nechce umřít. Říkala něco v tom smyslu, že po smrti už tady nebude moct nic dělat. Že když neumre, může tady být, dělat to co má ráda. Být se mnou.
Musím přiznat, že mě překvapuje jak o tom přemýšlí. Nejsem si úplně jistá jak s takto malým dítětem o těchto věcech mluvit. Nechci ji namlouvat, že tu budeme na vždy. Ale nechci ji ani desit. Téma odchodu do nebe bych raději vynechala, ona si uvědomuje tu změnu, to pretrhani vazeb, ukončení všeho co zná.
Jak o tomto tématu mluvíte s podobně starými dětmi vy? Třeba při úmrtí v rodině, smrti domácího mazlíčka.
Ps: omluvte prosím chyby. Pisu z mobilu a občas se nedohledam úplně správného tvaru slova - hlavně čárky a háčky. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
19.5.21 06:24

Vysvětluju podobně jako ty. Téma neotvírám sama, syn se občas zeptá, tak po pravdě odpovím. Při úmrtí v rodině měl hodně zvídavé otázky. Nesnažila jsem se mu namluvit něco o obláčku a andílcích. Prostě je v hrobečku a odpočívá. Na hrob mu budeme nosit kytky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30666
19.5.21 06:58

Starsi dcera takova byla… Pamatuji si na jeden srdceryvny zachvat place cestou ze skolky - „Maminko, az ja budu prababicka, tak ty uz budes mrtva.“ Neotvirala jsem to a (jako @Russet ) kdyz uz na to prisla rec, nelhala jsem. Mam dve mladsi deti a ty si to zdaleka tak do dusledku neuvedomuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
19.5.21 07:44

U nás bylo taky tohle období nějakou dobu, pak to přešlo… pokud nepříjde nějaké úmrtí v brzké době někde blízko, tak to vyšumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.21 09:01

Znám takto malé dítě, co mu umřela maminka. Říká samo, že jeho maminka umřela a je támhle nahoře v nebíčku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.5.21 09:08

A jinak tedy bych se zeptala, proč vlastně pouštíš dětem takové filmy, když se s nimi o tom pak vlastně nechceš bavit? Jako něco jiného je si vykládat o smrti, ukázat hrob někoho, a koukat na defakto psychologický film, který ty emoce umí zobrazit velmi silně a sugestivně. Dětem bych něco takového nepoustela a radši s nimi jen mluvila o svých zkušenostech se smrti. Ta malá si to všechno takhle proste přenesla na sebe a očividně se s tím neumí popasovat :? Koneckoncu pro citlivější povahy nejsou některé filmy vhodné a já sama často vypínám/přepínám.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML