Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hele podle mě jediný co na tohle zabírá je nevysvětlovat (když už bylo vysvětleno tisíckrát), nevztekat se, aby neměla radost, že to s tebou něco dělá, prostě s kamenným obličejem provést důsledek, který bude jí vadit. I za cenu řevu. Dělá co nemá na zahradě, nebude tam, tříská dveřmi uvnitř, bude zavřená v pokoji. A ne že k tomu dostane tu televizi která ji baví. Děti mají tím rozčilováním rodičů nad nimi určitou moc, mohou svým chováním dosáhnout toho, aby ty ses rozčílila, ty jsi byla v nekomfortní situaci. Musíš to otočit, aby v ní byla jen a jen ona.
@Anonymní píše:
Hele podle mě jediný co na tohle zabírá je nevysvětlovat (když už bylo vysvětleno tisíckrát), nevztekat se, aby neměla radost, že to s tebou něco dělá, prostě s kamenným obličejem provést důsledek, který bude jí vadit. I za cenu řevu. Dělá co nemá na zahradě, nebude tam, tříská dveřmi uvnitř, bude zavřená v pokoji. A ne že k tomu dostane tu televizi která ji baví. Děti mají tím rozčilováním rodičů nad nimi určitou moc, mohou svým chováním dosáhnout toho, aby ty ses rozčílila, ty jsi byla v nekomfortní situaci. Musíš to otočit, aby v ní byla jen a jen ona.
Jenze to bych ji musela cely den drzet nekde zavrenou. Kraviny je schopna delat kdekoli. Dela to i kdyz na ni nekricim.
Je to normální, zkoušení hranic no. Hele, bojíš se, že ty kameny spolkne? Pokud ne, já bych jí nechala, maximálně bych se po ní znechuceně koukla a komentovala to „fůůůj, to je nechutný, já si jdu radši dát jablíčko“. Ale jak píše druhá anonymní květina - zabránit nežádoucímu chování a pokusit se u toho zůstat v klidu. No a za mě, pokud jde o věci, které opravdu nelze odstranit z jejího vlivu (záhon květin, záchod, sporák atd.), tak za cílené ničení nebo nebezpečné situace, kde nepomáhá NE, bych klidně dala jednu na zadek a trest v podobě odvedení do pokojíčku. Ale hlavně zůstat pokud možno klidná, přejde to, neboj.
Tohle nesnáším, netoleruju a nedávám. Asi zkouší hranice a jo, dala bych jí na zadek, nebo ji za tu ruku chytla s jasným NE. Prostě chce vědět, kam až sahá její moc a kdo je tady šéf. Myslím, že jsem hodná matka a dítě už v pěti letech dávno plácnout nemusím, ale aby si ze mě dělalo otevřeně dobrý den, tak na to jsem moc stará.
Ale dost to záleží na tom, jestli ti to dělá schválně. Pokud to jen zkoumá, mile bych upozorňovala. Jenže to poznáš - v prvním případě se ti bude u toho provokativně dívat do očí, jestli ji vidíš.
Nezadá třeba o trochu víc pozornosti? Nás syn je taky hrozný provokatér, ale vypozorovals jsem, že to dělá, když se nudí, nebo si ho nevšímám. Jasně, že se nemůžu s ním hrát pořád, ale když to dělá, odvrátit pozornost jinam, zacit dělat něco jiné, mě to hodně pomohlo. Snaží se upoutat tvoji pozornost, většinou tímhle způsobem a je šťastná, že pak si ji vnímáš, si já myslím.
Tuhle jsem četla v knížce (Everyday parenting toolkit od Alan E. Kazdina - bohužel nevyšlo česky), že tohle „nežádoucí chování“ se dá celkem efektivně řešim plánovaným odpíráním pozornosti - tzn. že rodič nevěnuje pozornost chování, které nechce podporovat (no je totiž jedno, jestli je ta pozornost pozitivní nebo negativní, prostě stačí, že je, a ono je přece zábava koukat, jak maminka pokaždý vyletí z kůže). No podle týhle metody je ideální si těch naschválů prostě nevšímat - odejít z pokoje, otočit se, hlavně jim za žádných okolností nevěnovat pozornost. A ono kde není publikum, není zábava, že.
Nevím, jestli to interpretuju úplně správně, tak docela doporučuju tu knížku přečíst, je napsaná čtivě a ty metody v ní popisované mají vědecký základ/ jsou podpořené výzkumem.
Edit: a naopak věnovat spoustu pozornosti chování, které „žádoucí“ je ![]()
Hele, a je jinak zdravotně ok? Tohle orální období by měla mít dávno za sebou. Jako lízání vody ze země je fakt dost haluz, a to moji drahoušci taky dovedli a stále dovedou vymyslet a realizovat různé bejkárny.
Jinak doporučuji dát dítě někam do školky, evidentně si od sebe potřebujete odpočinout. Ona ponorka se vyhne málokomu.
@Svistice jako nic jineho zvlastniho u ni nepozoruju. Na co si myslis, ze by to mohlo poukazovat?
Taky si uvedomuju, ze uz je na to velka..
Do skolky pujde od zari, uz odpocitavam dny ![]()
@Pruhovaný_mýval chapu, ale ja se bojim, ze muze neco nezadouciho a nebezpecneho spolknout.. Takze nevenovat pozornost nemuzu, dneska se mi malem zadusila samolepkou ![]()
@Bellino ja se ji venuju fakt skoro cely den.. Uz nevim jak se venovat vic, ona po obede uz nespi, takze jsem s ni od 6 do 6..
@Anonymní píše:
@Bellino ja se ji venuju fakt skoro cely den.. Uz nevim jak se venovat vic, ona po obede uz nespi, takze jsem s ni od 6 do 6..
A ona takhle kraví i když „se jí věnuješ“? Nebo kdy to stíhá?
@unuděná kdyz varim nebo musim zrovna neco udelat. To je snad jasny, ze si s ni nemuzu hrat cely den, to snad ani nejde.
Na te zahrade ji reknu, ze si jdem hrat a ona radsi utece si hrat s kaminky a tam je po chvili hrani zacne ladovat do pusy.
@Anonymní píše:
@unuděná kdyz varim nebo musim zrovna neco udelat. To je snad jasny, ze si s ni nemuzu hrat cely den, to snad ani nejde.
Na te zahrade ji reknu, ze si jdem hrat a ona radsi utece si hrat s kaminky a tam je po chvili hrani zacne ladovat do pusy.
Ne, samozřejmě to nelze, já spíš narážím na to, zda to „věnuji se jí“ znamená že s ní děláš něco, co jí skutečně baví a zabaví, nebo jestli i při tom z nudy dělá blbosti, aby tě vyhecovala
Já si třeba s dětmi v podstatě nikdy nehrála ve stylu sednu si k tobě na zem a budeme jezdit autíčky. Ale pomáhala jsem jim nasměrovat se na nějakou zábavu, nebo jsem je vytáhla na procházku, na kolo, na hřiště.
No, když vaříš nebo děláš něco doma, tak takové dítě bys neměla na zahradě nechávat samostatně. Každopádně nějak si moc neumím představit situaci, kdy řekneš „pojď, budu si s tebou hrát“ a dítě uteče a začne jíst štěrk. To mi nepřijde jako úplně normální chování..
@unuděná ja ji nenechavam samotnou na zahrade. Kdyz varim, tak si hraje sama v obyvaku nebo kouka jak varim a „pomaha“. No nechtela si hrat, radsi si letela hrat s kaminky, davala je do kyblicku a po cca dvou minutach je zacla coat do pusy.
Jinak ja ji zkousim zabavovat jak rikas, ale jsou dny, kdy nezabira nic. Pak jsou dny, kdy o ni skoro nevim a hraje si hezky sama. Ale posledni dobou ty horsi dny prevazuji.
Ahoj vsem, potrebuju asi trochu upustit paru, mam posledni dobou pocit, ze uz se zblaznim.
Mam doma dcerku, za dva mesice ji budou tri roky. Posledni cca 2 mesice si vsimam, ze zacala delat naschvaly. Jeste porad strka vse do pusy a jak vidi, ze mi to vadi, tak jeste prida. Jsem z ni uz malem sediva. Vsechno co vi, ze nesmi, tak naschval dela a jeste se u toho smeje. Nekdy to takhle vydrzi cely den. Ted jsem ji odtahla ze zahrady, protoze uz po padesate mela plnou pusu kamenu. Rano se malem zadusila kusem samolepky. Triska sklenenymi dvermi, lize vodu z podlahy, hazi s obrovskymi kameny, schvalne dupe na kytky…
Uz fakt nevim co delam spatne, venuju se ji cely den. Mate to nekdo doma podobne? Nekdy jediny co pomaha abych mela aspon chvili klidu je proste pustit ji televizi. Nejsem na to pysna, ale jsou dny kdy si nechce hrat a dela jen naschvaly.