Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V 16ti měsících už děti mluví? To si nějak nedovedu představit. Buď v klidu. Těch pár slov co umi ted je ok.
@DSB2021 lidi začínají mír narážky na dceru že už by měla něco říkat jestli je v pořádku tím že syn v pořádku není tak začínám mít strach ale jak říkám jsem asi vynervovana. Mockrát děkuji
Ještě bych neplašila, mně dcera v tomhle věku taky moc nemluvila, uměla navíc asi jenom haf a brrrrm a baba začala říkat někdy těsně před 18 m kontrolou, deda určitě až po ní
Nevim ale přijde mi to normální..malej v 16 mesicich mel svoji řec..říkal sem tam mama táta baba ham a pak svoje slova - koko byl dudlík, pak mel svoje slovo pro slepice a ptáčky..nenene říkal a sem tam něco jako “tady je”..a vůbec mě nenapadlo resit, ze by to mělo byt špatně..on teda pusu nezavrel, ale mlel takový huadudu kuku jamamala bleble hem..😅..když něco chtěl tak jen klasické eeeee eee
V 18 m mé dítě nerozlišovalo máma a táta. O rok později mluvilo v rozvitých souvětích. Je to strašně individuální.
@Anonymní píše:
@DSB2021 lidi začínají mír narážky na dceru že už by měla něco říkat jestli je v pořádku tím že syn v pořádku není tak začínám mít strach ale jak říkám jsem asi vynervovana. Mockrát děkuji
Kasli na ostatni. Dite neni cvicena opice. ![]()
To je jak moje mati - prijela, a zacala na moje mimco - tak co umis? Mama, tata, paci paci, papa. Dite nechapalo a ja ji na drzovku rekla vyse zminene - dite neni cvicena opice… Na to reagovala, ze ale uz by to… Do toho jsem ji skocila - neumi, co umi ostatni je mi jedno. Dle doktorky je vse ok a zbytek neresim. Rychle zklapla.
Bohuzel na nektere lidi musis byt az hnusna, nez porad poslouchat narazky, ze co tve dite neumi a nebo by melo. Taky me to umi nadzvednout. ![]()
A takove pousmani - vsude mi dite chvali, at uz doktorka, nebo v nemocnici, kolemjdouci, prodavacky, vsichni rikaji, ze na svuj vek je me dite sikovne (s cimz souhlasim - jen dodam, ze nemam genia ci nejaky nadstandart, proste normalni dite). A jediny, kdo furt ma nejaky problem je moje matka.
Takze lepsi neresit.
A jeste si dovolim tresnicku - kdyz nahodou je me dite nemocne, prijde mi od ni plno clanku a elaboratu, proc tomu tak je a jak ho lecit.
![]()
Ježiš dej jí čas a přestaň se úplně zbytečně nervovat. V okolí máš asi dost blbe. čků ![]()
Me začal kluk opakovat asi 1r7m a to byl v okolí fakt rychlik. Bezne děti začínají něco smysluplného (pro rodiče) patlat okolo 2,5 let. Me prijde, ze u vás naprosto odpovídá věku i co vidím u kamarádky, která má stejne staré. Par slov mama, baba, tata, ham
my spis teď řešíme u ctyrletaka jestli někdy přestane nonstop mluvit. To je kanonada slov a mluví i ze spani. Kamarádky se stejne starými to tak strašný nemají. Me nevadi odpovídání, ale ta jeho nonstop kadence, kdy mluví jen aby mluvil, na vše se pta 5× a vylozene schválně děla hloupého a pokládá nesmyslné polootázky, ve kterých je o odpoved: mamí a proč ta kachna má křídla aby mohla létat?
![]()
@ugluk mockrát všem děkuji jen otrebuji asi uklidnit mám za sebou dlouhou cestu ze synem takže asi začínám bláznit
@hospodki tak to jo já zase řeším že syn 3roky nemluví vubec jen malo slov proto ta vývojová dysfázie smíšená s hyperaktivitou ![]()
@Anonymní píše:
@hospodki tak to jo já zase řeším že syn 3roky nemluví vubec jen malo slov proto ta vývojová dysfázie smíšená s hyperaktivitou
Chápu, ze když mas první nestandardní, tak druhé víc resis, ale opravdu ti odpovídá věku. Ale proč se všichni musí angažovat po čem jim je prd nechapu. At si nechaji svoje rady pro ty, kdo o to stojí
@hospodki ano mockrát děkuji dneska dcera řekla nové slovo hej a mimi tak mockrát děkuji jen okolní svět hodně tlačí, že mě rozhodí děkuji
@Anonymní píše:
@hospodki ano mockrát děkuji dneska dcera řekla nové slovo hej a mimi tak mockrát děkuji jen okolní svět hodně tlačí, že mě rozhodí děkuji
Nenechavej se rozhodit. Psychomotoricke tabulky jsou v podstate orientacni - a to hlavne v pripade, kdy pediatr potvrdi, ze je dite naprosto v poradku. Tudiz argument pro okoli je: „Neumi, dle doktora je vse v poradku, nam je fajn“. A uvidis, ze sklapnou.
Jinak nektere mimca maji tendenci se stavet uz v 6 mesicich (a dost to ted slycham) a nektere v roce teprve zacinaji lezt po ctyrech. Takze okoli pokud toto posloucha muze byt i timto zmanipulovane. Nedej se! ![]()
Dobrý den chtěla bych se zeptat dcera 1 a 4mesice nemluví jen máma táta baba nana ne, některé děti už mluví
To je všechno můj syn 3roky a vývojová dysfázie smíšená s hyperaktivitou, začínám se bát že dcera nebude mluvit také strašně kopíruje bráchu asi plasim zbycne jen jsem s toho všechno na nervy mockrát děkuji