Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
NAUTIS, ale počítejte všude s dlouhou čekací dobou. Na toto vyšetření se čeká i rok.
Jinak u dětskýho autismu dítě zapadá do triády. Má narušenou oblast komunikace, vztahů a představivosti, což obnáší i přizpůsobivost situacím. Všichni autisti nedělaj všechno…a když jedna oblast chybí a u dvou je splněno, jde o atypický autismus.
@Tarjei Ano druhů autismu je více a samotná diagnostika je na dlouho. Někdo jí dělá jeden den x hodin a někdo třeba na třikrát. Ale nejrychlejší cesta je asi přes NAUTIS. Znám i kluka, který byl ve dvou letech také jiný. Řešil to prvně pediatr, SPC atd. a diagnozy se dočkal až v pěti letech, Takže ta čekačka rok je ještě dobrá. Můžou to být i roky. A zase mezitím se dá jít k nějakému klasickému psychologovi, který se nespecializuje na autismus, ale mohl by během toho roku pomoct. Protože čekačky k nim jsou třeba 3 měsíce, což je méně, ale ten NAUTIS bude potřeba. Znala jsem i holku, která byla na diagnostice v Motole a stejně jí poslali ještě do NAUTISU.Asi každý koho jsem potkala s PAS nakonec skončil tam.Dva byly vysokofunkční na úrovni 2letého a 5letého dítěte. Jeden z nich ani nemluvil. Druhému rozuměla jen rodina. Další byl Asperger. Když můj syn ve dvou letech nemluvil a šílel kvůli všemu(jako šílí autisté, když je něco jinak)taky jsem se autismu bála, ale naštěstí během toho roku došlo k obrovskému skoku. Zklidnil se a začal mluvit rovnou ve větách.
@Fiveone no ja mam jedno dite nizkofunkcniho autistu. Jeho mladsi bratr ho hodne kopiroval. Jezdime do Thomayerky k dr. Krejcirove. S obema. Nakonec ten mladsi dostal dg dysfazie a adhd az v peti letech, pote, co ho dr nekolikrat vysetrovala a dg dala, az kdyz si byla jista. Ted je mu 12 a autik opravdu neni. Ja si rozhodne nemyslim, ze nikdo neumi diagnostiku krom lidi v Nautisu. Dal je treba CTA, tam taky diagnostikujou, je to taky soukromy zarizeni jako Nautis. Me osobne teda prijde uhozeny nazvat se narodnim ustavem pro autismus, kdyz jde o soukromej podnik. Ale to uz jsme jinde.
@Fiveone jinak autismus byva videt nejdriv na narusenym socialnu. Vriskani kvuli zmenam zdravy dvouletaci predvadej bezne. Nejstarsi syn je zdravej, mam celkem slusny srovnani vyvoje zdravy dite - tezce postizeny s narusenym intelektem - lehce postizeny bez narusenyho intelektu.
@Tarjei Diagnostikovat jiní určitě umí, ale spousta jich z nějakého důvodu posílá děti do NAUTISU.
Ahoj, holky doktorce jsem řekla, že mám podezření na autismus u syna. Jsou mu 2 roky a 4 mesíce. Poslala nás na vyšetření. Můžeme si ale vybrat kamkoliv chceme. Poradíte mi, kde jsou opravdu dobrý? A kam by bylo nejlepší se objednat? Jsme z Prahy.
tam kde nedávají diagnózu na vše. Syn toho dost autistického ani nesplňuje, ale ve vývoji nějaká chyba určitě je. Děkuju.