Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu si pro radu.Syn (2 roky) má povleklé zoubky, takové jakoby šedé skvrny na nich má. Nejdříve měl jen jeden zoubek (jednou si ho zarazil a i zubař říkal, že z toho může mít nějaké pigmentové změny) ale teď už má oba špičáky a třeba jedničky má povleklé jen u dásní, dvojky skoro celé. Jsem z toho nešťastná. Pro mě jsou zoubky dost důležité… každý den mu je opravdu pečlivě čistíme…Ráno si je trošku vyčistí sám a pak mu pomůžeme, a večer mu je opravdu drhnu já a on krásně drží. Zubaři jsem to ukazovala, a řekl mi jen, že se to dá odstranit jen nějakým ultrazvukem, ale že se to u dětí nedělá. A že mu to nijak neuškodí
ale mě to prostě přijde divné, a nerada bych něco zanedbala, aby pak z toho neměl kazy třeba
Syn měl něco podobného, nové jedničky vyrostly s povlakem, čistila jsem je opravdu pečlivě, a přesto se povlak podařilo stáhnout jen částečně, měl zuby jakoby špinavé, pomohla dentální hygienistka, pečlivě mu očistila nové i staré zuby, kam se pigment přesunul, a už je to skoro rok a zuby má pěkné.
Kamaradky malej mel flekaty zuby z premiry fluoru - jedl ji pastu s fluorem. Tak treba zkusit jinou pastu… Ale treba to tim neni, nevim. Jen jsem si na to vzpomnela.
Dávala jsem synovi denně ústní vodu Listerine pro děti a prý ty fleky na zubech mohly být i z toho. Bez dentální hygieny by se syn toho pigmentu nezbavil, teď jsem koupila jinou značku ústní dětské vody a dávám ji svátečně.
Všem moc děkuji za odpověď
a kdy jste šli k ty hygienistce?? Kolik bylo dětem?? Protože mně tu pusinku nechá otevřenou, ale bojím se, že cizímu člověku dlouho otevřenou pusu nenechá. U zubaře to je vždycky rychlovka…
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu si pro radu.Syn (2 roky) má povleklé zoubky, takové jakoby šedé skvrny na nich má. Nejdříve měl jen jeden zoubek (jednou si ho zarazil a i zubař říkal, že z toho může mít nějaké pigmentové změny) ale teď už má oba špičáky a třeba jedničky má povleklé jen u dásní, dvojky skoro celé. Jsem z toho nešťastná. Pro mě jsou zoubky dost důležité… každý den mu je opravdu pečlivě čistíme…Ráno si je trošku vyčistí sám a pak mu pomůžeme, a večer mu je opravdu drhnu já a on krásně drží. Zubaři jsem to ukazovala, a řekl mi jen, že se to dá odstranit jen nějakým ultrazvukem, ale že se to u dětí nedělá. A že mu to nijak neuškodí
ale mě to prostě přijde divné, a nerada bych něco zanedbala, aby pak z toho neměl kazy třeba
Nebral v poslední době antibiotika? Dceři se takový nevyčistitelný povlak udělal po antibiotikách. Ale jí to teda byla schopná vyčistit zubařka ![]()
S pigmentem na zubech jsme se potýkaly i my (dcera 10 let), způsobuje ho nevhodná mikroflóra v ústech, řešení je v dentální hygieně (u nás byla třeba podstoupit opakovaně) a užívání probiotik na úpravu ústní mikroflóry, já kupovala Probiodentix, ještě je možnost od Bio Gaia (Prodentis).Problém jsme vyřešily cca po půl roce.
@Anonymní píše:
@ivašot. Ne ne…antibiotika neměl nikdy
@WITTY na tu Bio Gaiu se zeptám…za zkoušku nic nedáma bude to pro něj lepší prozatím než ta hygiena
Chuťově je mnohem snesitelnější ten Probiodentix, obojí se vyrábí v mátové a jahodové příchuti, ale jahodovou se mi nikdy nepodařilo sehnat. Nevim, jestli je to vhodné pro děti mladší 3 let ale. A klíč k úspěchu je údajně v kombinaci zubní hygieny (odstranění stávajících pigmentů) a následném užívání probiotik. Uprimne si ale zubni hygienu u 2leteho dítěte představit nedokážu. Dceri pigment odstraňovali metodou pískování, ultrazvuk nedala.
@WITTY já právě na tu hygienu s ním moc nechci jít, že je ještě malý…ale zeptám se na to
děkuju moc
@Anonymní píše:
@WITTY já právě na tu hygienu s ním moc nechci jít, že je ještě malý…ale zeptám se na toděkuju moc
Jinak se nemusíš bát, je to čistě estetická záležitost (pokud to je tedy stejná záležitost, kterou jsme řešily my), zuby to nijak neohrožuje. Ale v našem případě to opravdu vypadalo velmi nehezky a vadilo to asi víc mně než dceři, když se na mě usmála a já viděla ty zuby potažné mechem…:) a přitom její péče o zuby (pod mojí taktovkou
) je určitě mnohem kvalitnější než péče o zuby u většiny jejich vrstevníků…Teď už víme, jak na to kdyby se situace opakovala… Ale stojí to dost peněz, probiotika jsou drahá a zubní hygiena taktéž…Držím palce, ať se Vám to podaří brzy vyřešit.
A čím docistujete zoubky? Klasickým kartáčkem nebo jednosvazkovym?
@Drndadvě píše:
A čím docistujete zoubky? Klasickým kartáčkem nebo jednosvazkovym?
Dcera po každém čištění dočišťuje solo kartáčkem, na běžné čištění používáme na střídačku obyč a sonický kartáček.
Ahoj, jdu si pro radu.
Syn (2 roky) má povleklé zoubky, takové jakoby šedé skvrny na nich má. Nejdříve měl jen jeden zoubek (jednou si ho zarazil a i zubař říkal, že z toho může mít nějaké pigmentové změny) ale teď už má oba špičáky a třeba jedničky má povleklé jen u dásní, dvojky skoro celé. Jsem z toho nešťastná. Pro mě jsou zoubky dost důležité… každý den mu je opravdu pečlivě čistíme…Ráno si je trošku vyčistí sám a pak mu pomůžeme, a večer mu je opravdu drhnu já a on krásně drží. Zubaři jsem to ukazovala, a řekl mi jen, že se to dá odstranit jen nějakým ultrazvukem, ale že se to u dětí nedělá. A že mu to nijak neuškodí