Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera to dělá také, do školky chodí už 2,5 roku a nevidím v tom problém, ve školce to nikdy neřešil, vždyť je spousta školek, kde se angličtina vyučuje, a dcera chodila od 2 let do Helen Doron na angličtinu
Synovi jsou 2 a půl a taky počítá a sem tam něco prohodí anglicky
ale on to teda nemá z pohádek, ale od staršího, ten má aj ve škole a jak se doma učí a pořád si ta slovíčka opakuje, tak to menší chytá taky
Takze mě to jako problém nepřijde, pokud to umí pojmenovat i česky, ale pokud ti to vadí, tak mu pouštěj pohádky v čj ![]()
@Anonymní píše:
Holky, asi Vám název diskuze přijde pitomý, ale vysvětlím. Nejsme cizojazyčná rodina, doma mluvíme česky. Syn se naučil anglicky z televize a youtube a trochu se bojím, co tomu řeknou ve školce a tak. Syn takhle v běžné mluvě mluví pěkně česky, jen barvy a čísla řekne občas česky občas anglicky, případně počítá ve stylu one, two, tři, four, pětale když si hraje, používá přesně ty výrazy z anglických pohádek jako lets go, it is so much fun
a tak. Prostě při hře se projeví, že hodně kouká na tv
nezakazuju mu to, ale běží to doma jako kulisa skoro pořád, před spaním si bere tablet (snaha o čtení pohádek je, ale absolutně ho to nezajímá). Takže věnuji se mu normálně, on prospívá normálně, ale prostě stydím se, co si o mně třeba učitelky budou myslet, že od rána do noci sedí před tv
co si o tom myslíte?
Ostudu budou mít leda učitelky, když budou umět hůř než on ![]()
@Anonymní píše:
Holky, asi Vám název diskuze přijde pitomý, ale vysvětlím. Nejsme cizojazyčná rodina, doma mluvíme česky. Syn se naučil anglicky z televize a youtube a trochu se bojím, co tomu řeknou ve školce a tak. Syn takhle v běžné mluvě mluví pěkně česky, jen barvy a čísla řekne občas česky občas anglicky, případně počítá ve stylu one, two, tři, four, pětale když si hraje, používá přesně ty výrazy z anglických pohádek jako lets go, it is so much fun
nezakazuju mu to, ale běží to doma jako kulisa skoro pořád, před spaním si bere tablet (snaha o čtení pohádek je, ale absolutně ho to nezajímá). Takže věnuji se mu normálně, on prospívá normálně, ale prostě stydím se, co si o mně třeba učitelky budou myslet, že od rána do noci sedí před tv
co si o tom myslíte?
Mě to přijde naopak dobře, malý mozek je jako houba, nasává a nasává, tedy už teď má předpoklad, že mu angličtina půjde velmi dobře, což je do budoucího života obří plus.
Trochu korekce a aby uměl věci taky v Čj a nevidím problém ![]()
Příspěvek upraven 29.12.21 v 10:44
Možná by totiž bylo dobré dohlédnout na co kouká. Když už je televize a tablet denním chlebem.
Přijde mi hrozné, když dítě řekne It is so much fun, ale česky to pořádně vyslovit neumí.
TV kulisa pořád a na dobrou noc tablet. No já si o tobě nic hezkého nemyslím. Tvůj syn má našlápnuto k tomu, že až bude sedět v lavici v naprostém tichu, tak se nebude umět soustředit, protože na to nebude vůbec zvyklý. Takové matky pak mají většinou tendenci dodat „ale on na tu TV skoro nekouká, jen to běží, ale on si hraje jako normální dítě“.
Věř mi, že psychologové dnes řeší děti, které jsou zvyklé neustále žít v milionu podnětů a ukřičených reklam a videí, a když se potom mají soustředit jen na kreslení čáry v tichu, tak z toho mají tiky a jsou úplně vykolejené.
O přínosech čtení před spaním toho bylo napsáno taky dost, takže žádné „nezajímá ho to“, vyber knížku, která ho zaujme (klidně encyklopedii letadel nebo dinosaurů) a postupně přecházej na krátké příběhy, až se dopracujete k delším.
Asi budou, no. To musí být desítky minut denně, aby si to takhle pamatoval a používal.
Co si kdo myslí ti může být jedno, ale opravdu bych tv jako kulisu zrušila, není to zdravý.
Proto pouštím dceri české pohádky. Písničky od Svěráka a Uhlíře pro děti. Jsou jí tři a anglicky se začíná učit teď. Ale učíme se z pracovních sešitů počítáme, písmena český, anglicky. Ty pohádky dětem můžou dávat hodně. Ať už v psané nebo tv podobě.
Ale v podstatě je to celkem jedno. Je jasný, že když je navykly na pohádky v tv a YouTube, že nebude chtít číst.
Ale buď v klidu dnes je celkem normální že děti pomalu lépe mluví anglicky než český pripadne mluví napůl český napůl anglicky. A možná že ta cesta je lepší než ta má. ![]()
Příspěvek upraven 29.12.21 v 10:49
Jsi skvělá matka!
syn umí ve třech plynně anglicky a ještě se to naučil z YT, to je prostě bomba! ![]()
Jen lituji paní učitelky ve škole. Ale to Tebe zajímat nemusí. Jistě se pak najde nějaká diagnozka.
To vůbec neřeš.
Syn jako první říkal anglicky všechny barvy a čísla do 20. ![]()
@Anonymní píše:
co si o tom myslíte?
Jak nezajima. Proste jde se spat, bez si vybrat pohadku, ted se bude cist. Vem ho do obchodu, aby si sam vybral knizku, nebo neco o tech pohadkach na ktere kouka na youtube.
Ze chyta aj to je dobre, co by ne. A jo taky deti necham koukat na televizi, hodinku dve denne, starsi ma i tablet. Ale aby odmitli cist a ja jim misto toho pustila tablet, to ne, to mu radeji pust audio pohadku ne?
@Mína.Ell píše:
Možná by totiž bylo dobré dohlédnout na co kouká. Když už je televize a tablet denním chlebem.
Přijde mi hrozné, když dítě řekne It is so much fun, ale česky to pořádně vyslovit neumí.
co je na tom hrozného? jak jsem psala, dcera chodila na angličtinu do Helen Doron, takže také určité věci anglicky říká, a považuji to za její plus ne minus
@janickaIII píše:
Jsi skvělá matka!syn umí ve třech plynně anglicky a ještě se to naučil z YT, to je prostě bomba!
Jen lituji paní učitelky ve škole. Ale to Tebe zajímat nemusí. Jistě se pak najde nějaká diagnozka.
Holky, asi Vám název diskuze přijde pitomý, ale vysvětlím. Nejsme cizojazyčná rodina, doma mluvíme česky. Syn se naučil anglicky z televize a youtube a trochu se bojím, co tomu řeknou ve školce a tak. Syn takhle v běžné mluvě mluví pěkně česky, jen barvy a čísla řekne občas česky občas anglicky, případně počítá ve stylu one, two, tři, four, pět
ale když si hraje, používá přesně ty výrazy z anglických pohádek jako lets go, it is so much fun
co si o tom myslíte?