Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na téma mlaskání jsem našla jen diskuze „mlaskání u kojení a mlaskání partnera“, to je divné, nikomu dítě u jídla nemlaská? Naše tříletá dcera nás vysloveně obtěžuje hlasitým mlaskáním u každého jídla, minimálně 10× při každém jídle zopakujeme ať jí pomalu, se zavřenou pusinkou, případně pak už jen suše „nemlaskej“, ale je to bez efektu. Trvá to už asi tři měsíce. Měl/má někdo něco podobného, a co případně zabralo, nebo z toho dítě vyrostlo?
@MCH Radu nemám, ale kamarádky syn (3,5) taky u jídla mlaská. Nejsem na to zvyklá od svých děti, tak to vnímám, ale nijak výrazně mě to neobtěžuje. Řekla bych, že je potřeba to připomínat, ale stejně to bude efekt mít až časem ![]()
@MCH
malá mlaskala strašně - připomínání nic moc efekt, spíš z toho fakt vyrostla. Jo a ve školce si to hlídala víc než doma, to se zapomínala víc.
Nepřijde mi to jako nějaký obrovský problém. Taky mlaskám
Ve společnosti si na to samozřejmě dávám pozor, doma si ale mlaskám z vesela a bez zábran ![]()
Mě mlaskání taky hrozně obtěžuje
Myslím, že jedině to dítěti stále dokolečk a dokolečka opakovat, připomínat, vysvětlit, že mlaskají jen prasátka… Možná z toho vyroste, ale ne sama od sebe. Měla by si uvědomit, že je to neslušné ![]()
Hele myslím že to je proistě v dítěti..některé jí samo od sebe sezavřenou pusou a některé ne
plus výchova samozřejmně, ale to až u starších., Syn, 3 roky nemlaskal nikdy, dcera mlaská i čaj z lahve
![]()
Já mlaskání nesnáším. Když někdo mlaská, tak mám husinu až na zadku.Ale to mě vadí u dospělaků, u dětí se to dá časem určitě odbourat. ![]()
No to je právě otázka, zda se to dá časem u dětí odbourat, ti dospělí, co mlaskají, si to podle mě taky zafixovali už v dětském věku. Jestli by jí to mělo zůstat, nevím, kdo s ní bude stolovat, my tedy fakt trpíme. Napadlo mě, po několika neúspěšných upozorněních při každém jídle, jí prostě poslat jíst někam do jiné místnosti pryč od nás, jen jestli to není moc drastické. V některých kulturách je mlaskání přijatelné, ba až skoro vyžadované, ale my jsme euroamerická větev, sakra, a u nás je to u jídla jak v korýtku u prasátek. Mysleli jsme, že je to dočasné, ale táhne to už třetí měsíc, bojím se toho zafixování…
Myslím, že to není u tříletého dítka nic strašného. U dospělých ve společnosti samozřejmě nic moc, ale u dítka bych to až tak neřešila. Samozřejmě vysvětlit, že se to nedělá atd., ale nijak výrazně, bych tak malé dítko tímto netrápila. Přeci to nedělá schválně.
Syn také mlaskal, myslím, že vysvětlován, í že se to nedělá moc nechápal a prostě neuměl jíst jinak, teď nemlaská, bylo to jen nějaké období a vyrostl z toho.
@Sunnny píše: …bylo to jen nějaké období a vyrostl z toho.
To ráda slyším!!!
Šmarja, já jsem ráda že vůbec něco jí, ještě abych mu říkala ať nemlaská
![]()
@MCH píše:
No to je právě otázka, zda se to dá časem u dětí odbourat, ti dospělí, co mlaskají, si to podle mě taky zafixovali už v dětském věku. Jestli by jí to mělo zůstat, nevím, kdo s ní bude stolovat, my tedy fakt trpíme. Napadlo mě, po několika neúspěšných upozorněních při každém jídle, jí prostě poslat jíst někam do jiné místnosti pryč od nás, jen jestli to není moc drastické. V některých kulturách je mlaskání přijatelné, ba až skoro vyžadované, ale my jsme euroamerická větev, sakra, a u nás je to u jídla jak v korýtku u prasátek. Mysleli jsme, že je to dočasné, ale táhne to už třetí měsíc, bojím se toho zafixování…
Ano je to drastické, když to vezmu podle syna viděla jsem, že se snaží, ale nejde mu to, prostě v určitém období neuměl jíst jinak.
Já myslím, že oddělené stolování nebude účinné a dítko bude trpět.
Podle mě z toho vyroste.
Co bych za to dala, kdyby ta naše tříletá u jídla mlaskala. Ona ale nic nejí
. Vím, že to sem nepatří, ale važ si mlaskání. Jinak bych ale asi také napomínala dokud by se to neodnaučila, takhle jsem naučila si mít ruce neteř, tak proč by nešlo odnaučit mlaskání
.
Až jí bude 8-10let, tak bych to třeba tím stolováním o samotě řešila, pokud bude stále mlaskat, ale tříletí dítko je fakt ještě malé na nějaké radikálnější řešení.
@MCH píše:
to je zbytečné přehnané dramatizování..akorát malá zprotivíte jídlo a místo pohodu u stolu s rodinou bude mít stres..zbytečné..
prostě vlídně připomínejte je malá a je zbytečné se stavět do pozice drába