Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No jestli to nemůžeš říct na rovinu a otevřeně, tak s tím asi neuděláš nic než tam v tu chvíli nebýt…
je to tvoje mamka, tak snad by to pochopila, jestli jsi nějak vážně nemocná, ne? ![]()
Proč nemůžeš? Jsi nesvéprávná? Méněcenná? ![]()
Nebo tam milostivě můžeš bydlet nebo?
Se někam zavři ne?
Nemám se kam zavřít a když to mamce řeknu řekne že to není tak asto ale je to z měsíce tři týdny sice třeba na dvě tři hodiny ale fakt denně nemůžu ani nikam jít páč těd poslední dva týdny je mi fakt hrozně zle a jsem ráda že dojdu na záchod
Tak řekni bratrovi, že jsi nemocná a momentálně hlídat nemůžeš. Je na něm, aby si našel nějakou náhradu - ať už mamku nebo někoho jiného. To ty řešit nemusíš. Dokud mu ale neřekneš NE, tak nečekej, že se něco změní. Jasnovidec to není.
Nevím, proč bys nemohla otevřeně a na rovinu říct, že jsi nemocná a že přítomnost dětí v tuto chvíli nezvládáš. Maminka může dočasně hlídat děti v bratrově domácnosti, nikoli ve své.
Jestliže ovšem máte doma nastavenou komunikaci tak, že si věci na rovinu neříkáte.. a že na sebe dokonce ani navzájem neberete ohledy, když jste nemocní… těžko radit.
@Anonymní píše:
Ahojky prosím o anonym nemůžu vědet kdo ze známých sem chodí
vadí mi prakticky denní hlídání bratrových dvou dětí. Normálně by mi to nevadilo ale těd když jsem nemocná a prakticky denně kolabuju až do bezvědomí mi to příšerně vadí. co s tím? Problém je v tom že mamka bratrovy vždy řekne že pohlídá ale na mě ohled nebere nikdo neporadíte někdo co by se s tím dalo dělat? otevřeně a na rovinu to nikomu říci nemohu to je zásadní problém díky
mohu mít dotaz? Proč si myslíš, že je tvou povinností hlídat tvému bratrovi děti? Obzvlášť, když ti to vadí a tvůj zdravotní stav to neumožňuje? Ty jsi mu za něco zavázána, nebo v čem je problém?. Trochu asertivity - řekni, že je ti zkrátka zle a teď se ti to nehodí ![]()
A vadi ti ty deti nejak objektivne ci jen zarlis, ze se pri nemoci nevenuje pozornost tobe? V cem ti ty deti vadi? To by pomohlo si ujasnit, to se pak da mnohem lepe resit. Pokud ti vadi, protoze proto, tak to pak reseni nema.
@omites píše:
Já nějak nepochopila, kdo vlastně hlídá?
Maminka - zakladatelka s ní zřejmě žije ve společné domácnosti a přítomnost dětí jí vadí, protože je nemocná.
No možná jsi nemocná a kolabuješ právě proto, že jinak neumíš říct svůj nesouhlas a tvá nemoc je jediná možnost, jak se projevit.
Čeho se bojíš? Že na tebe bude brácha naštvanej? Že ti příště nepohlídá on? Že tě budou mít míň rádi?
@Anonymní píše:
vadí mi prakticky denní hlídání bratrových dvou dětí. Normálně by mi to nevadilo ale těd když jsem nemocná a prakticky denně kolabuju až do bezvědomí mi to příšerně vadí. co s tím? Problém je v tom že mamka bratrovy vždy řekne že pohlídá ale na mě ohled nebere nikdo neporadíte někdo co by se s tím dalo dělat? otevřeně a na rovinu to nikomu říci nemohu to je zásadní problém díky
Bydlíš s mamkou a jsi nemocná, bratr k vám dává hlídat děti, které ti vadí. Shrnula jsem to dobře? Nemůžeš se někam zavřít, aby tě ty děti nerušily? Když mamka chce hlídat, ty s tím nic nenaděláš. Jen ji požádej, ať tě z toho vynechá, ale to by snad měla sama vědět, že potřebuješ klid. Promluv si s mamkou.