Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj kočkařům. Mám dotaz
Mám tříletého britského whiskas kocoura. Je to zlato, mazlivej, přítulnej, asi na mě trochu fixovanej a vždycky byl hodnej. V noci spí vedle mě a vstává až ve chvíli, kdy vstávám já. Jenže poslední dobou má budíček na pátou hodinu ráno a dělá brajgl
Skáče po nábytku, ječí, běhá sem a tam…Upozorňuju, že mám garsonku, takže jakmile tohle začne, mám po spaní. Nejhorší je, že skáče na poličku, která drží na zdi taktak a on má pět kilo, takže kdykoli ho tam vidím, jdu ho sundat ze strachu, že jí shodí na televizi. Nevíte, co se s ním děje? Nikdy to nedělal…Asi je i nevyběhanej, předtím jsme bydleli ve větším bytě, kde mohl lítat, ale přece ho nevypustím před barák, at se jde proběhnout… ![]()
Kočky mame tři, jednu britku a tohle dělaly v určitém veku všechny. Nejmladší jsou tři roky a je jak rapl
starší to uz naštěstí chytne jen občas. Docela pomáhá s ni hodně blbnout s babrletem na provázku apod, ale jednou za čas proste začne vriskat a rotovat pokojem. Jinak ja to řeším tak, ze jsem je vykopla na noc z ložnice, ale to ty nemůžeš, tak si myslím, ze budeš muset vydržet az ho to přejde. Existuji i uklidňující pamlsky a feromony do zásuvky - používala jsem je když se narodili synové, ale nezabralo to ![]()
Asi se nudí. Náš kocour tohle dělá, když se nudí. Ale já chodím s kocourem každý den ven, právě aby se unavil a vyběhal(na zahradu s tím, že ho tam hlídám) a stejně ho občas chytne „rapl“ a jde se pohoupat po záclonách nebo si lehne na záda a vozí se kolem postele za vytrvalého ničení a škrábání. Hraješ si s ním nějak?
Musíš ho víc unavit, hrát si s ním, pak nebude mít „roupy“.
Náš to dělá uprostřed noci, asi je to ve tmě větší sranda. Zabírá si s ním před spaním hrát a utahat ho.
Ještě mě napadlo pořídit mu kočičího kamaráda, ale tam je risk, že se pak nevyspíš vůbec. ![]()
@bberundaa píše:
Ještě mě napadlo pořídit mu kočičího kamaráda, ale tam je risk, že se pak nevyspíš vůbec.
To do garsonky moc nedoporučuji
u nás se tedy brajgl vždy s dalsi kočkou znasobil. A to mame velký byt
Snažím se s ním hrát, on je i problém, že kromě práce mám i brigádu, tak je často doma sám. Ale když můžu, tak se mu věnuju. Poslední dobou si hrajeme večer, aby se právě unavil
A jo, jakmile si lehnu, jde spát ke mě na polštář taky, ale ráno je najednou vzhůru a začne
Myslíte, že když ho nechám vykastrovat, že se to zlepší? Než mě bude někdo kamenovat, že není kastrovanej- nikdy neznačkoval, nezlobil, je odmalička v bytě a bývalý přítel byl hodně proti. A teď už se bojím, že je na to už starý a mohly by nastat komplikace.
@Monikap3 píše:
Snažím se s ním hrát, on je i problém, že kromě práce mám i brigádu, tak je často doma sám. Ale když můžu, tak se mu věnuju. Poslední dobou si hrajeme večer, aby se právě unavilA jo, jakmile si lehnu, jde spát ke mě na polštář taky, ale ráno je najednou vzhůru a začne
Myslíte, že když ho nechám vykastrovat, že se to zlepší? Než mě bude někdo kamenovat, že není kastrovanej- nikdy neznačkoval, nezlobil, je odmalička v bytě a bývalý přítel byl hodně proti. A teď už se bojím, že je na to už starý a mohly by nastat komplikace.
no jasně že kastrací se zklidní. to může být tím, že je prostě „nadrženej“
Nudí se.
Optimální řešení je pořídit mu kočičího parťáka - zabaví se společně v decentnějších hodinách a nebude mít záchvaty energie nad ránem.
Jinak kastrace ho velmi pravděpodobně zklidní, není starý a teda kastrace u kocourů fakt není složitý zákrok.
@Monikap3 já bych druhého kocoura, jak ti tady radí, nepořizovala. Nevíš jak si na sebe zvyknou, a budou ti tam řádit dva.(dva kakat a dva papat) Na garsonku je jeden kocour až až. Spíš zkus tu kastraci.
@bberundaa @Ou Kočičího kamaráda?? Je mi 25, momentálně nezadaná a když pominu fakt, že se dvěma kočkama už bych se fakt nikdy nevdala, tak ta garsonka je tak tak velká pro nás dva, natož pro další kočku
Nejsem sebevrah ![]()
Jinak ta kastrace…já nevím. Nechce se mi ho tahat na zákrok, když neznačkuje
není to sobecký? Jen proto, aby mi nelítal po nábytku ho dát na operaci? Teď jsem koupila nějaký anti-kočičí sprej, prý jim to smrdí a nepoleze na tu poličku
Mimochodem, kolik máte čičin vy? A to, když jich máte víc, tak nezlobí?
Pokud neznačkuje, nekastrovala bych. My jsme briťáka kastrovali, protože jsme ho nechtěli uchovnit a měli jsme to tak ve smlouvě. Je fakt, že ale raplíky měl i po kastraci. Jednou za čas šestikilový kulový blesk lítající po bytě. Přestalo to při přestěhování na barák, kde začal chodit na zahradu, kde je klidně půl dne a vylítá se, loví myši a doma pak už jen papá a spí
Máme ale výhodu velké zahrady, kde ho nemusíme hlídat a za plot nechodí. Takže podle mě není vylítanej. A chybí mu stimul, podnět a nudí se… koupila bych postrojek a brala ho na procházky ![]()
@Puchatka Já bych ho na procházku vzala, hned vedle domu mám park. Ale bojím se. Jednak bych ho musela naočkovat na kdovíco a jednak tam chodí hrozně psů a mám strach, že se něco stane. Je to trubka. Kdysi chodil na zahradu na vodítku, ale zahrada padla. Nevíte, na co všechny by měl být očkovaný, kdybych s ním chtěla jít ven? Teda teď už je na to asi i zima ne?
@Monikap3 Sobecké… Mi zas nepřijde OK nechávat ho napospas hormonům, když si stejně nikdy „nevrzne“ - předpokládám, že to není chovný kocour.
Když mu na nějaké vybavenější veterině zaplatíš inhalační narkózu, po které mu nebude moc blbě, tak „operace“ trvá asi 10 minut.
Nejhorší na celé věci je ta obyč levnější narkóza, po které bývá čičinám ten den poněkud nevolno, jinak je to ani ne centimetrová ranka, mnohdy se to ani nešije, nebo jen jeden steh.