Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Hezký den, je mi 41 let, mám za sebou screening ve 13. tt, ten vyšel negativně a čeká mě triple test. Nějak se snažím psychicky na něj připravit. Jak vám vyšel tento test v pozdnějším věku? Děkuji za reakce.
Uprimne bych na nej uz nikdy nesla…Malem me z toho kleplo…
Já na něj vůbec nejdu, naštěstí mám rozumného Mudr a ten mi rovnou řekl, že bývá falešně pozitivní, takže je to jen zbytečný stres. Půjdu až na velký utz okolo 20tt. Mám pocit, že ve světě se už z tohoto důvodu vůbec nedělá a u nás se od něj postupně také ustupuje. Klidně ho můžeš odmítnout, zvlášť když ti vyšel prvotrimestrální screening negativní. Hodně štěstí
Je mi 40 let. Screening ve 13. tt negativní. Triple test pozitivní - riziko 1:30. Okamžité odeslání na genetiku, naprosto neetické jednání, zastrašování…tlačení do odběru plodové vody ( u mne ale vyšší riziko potratu po odběru, na to jsem byla upozorněna ).
Je to naše třetí dítko, takže v tu dobu už jsem cítila pohyby a představa, že dám miminko pryč, případně potratím zdravé byla pro mne nemožná. Rozhodli jsme se pro podrobnější ultrazvuk, kde se žádná VVV nepotvrdila, ale Downův syndrom to nevyvrátí ( i když doktorka říkala, že v případě DS by tam bylo něco nepatřičného vidět ). Po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli, že na plodovku nepůjdu.
Ve 20tt. a 30 tt. ultrazvuk také ok. Porod čekám za pár týdnů, takže zatím nevím, zda je mimčo skutečně zdravé, ale prý D. syndromu podle ultrazvuků nic nenasvědčuje.
Zpětně jsem ještě zjistila, že v době odběru se řídili týdnem těhotenství podle ultrazvuku, ale ne tím z 13. tt ( který je přesnější ), ale až 16 tt., kdy bylo údajně mimčo o 10 dní větší, takže tam ještě zadali jiný týden těhotenství. Podle mě to mohlo mít také vliv na ten výpočet.
A ještě upozornění - pokud se pro Triple rozhodneš, nech si udělat odběr krve tam, kde Ti ho dělali při screeningu. Je to prý lepší a přesnější a mohou to ještě porovnat v nějaké další tabulce. Já to nevěděla a šla jsem jinam a to porovnání tedy nebylo možné.
Hodně doktorů už triple test nedělá právě pro tu falešnou pozitivitu. Mě ho taky nedělali a ani mi nebyl nabídnut (38 let).Já bych odmítla. I:screening je negativní, zbytečně se budeš stresovat
A ještě dodatek : oznámení od sestry, že Triple vyšel pozitivní bylo po telefonu. Volala mi do práce, že si mám dojít pro žádanku na tu genetiku. Tam jsem hned volala, ale objednali mě později ( až budou mít volno ), takže někdy koncem 18 tt. Takže pár týdnů obav, ale zase jsem měla možnost, sehnat si potřebné informace ohledně Triple testů a že skutečně často u starších maminek vycházejí falešně pozitivně.
@Anonymní píše:
A ještě dodatek : oznámení od sestry, že Triple vyšel pozitivní bylo po telefonu. Volala mi do práce, že si mám dojít pro žádanku na tu genetiku. Tam jsem hned volala, ale objednali mě později ( až budou mít volno ), takže někdy koncem 18 tt. Takže pár týdnů obav, ale zase jsem měla možnost, sehnat si potřebné informace ohledně Triple testů a že skutečně často u starších maminek vycházejí falešně pozitivně.
Presne muj pripad…Holcicce je rok a tuk tuk zatim v poradku ![]()
@Anonymní píše:
Hezký den, je mi 41 let, mám za sebou screening ve 13. tt, ten vyšel negativně a čeká mě triple test. Nějak se snažím psychicky na něj připravit. Jak vám vyšel tento test v pozdnějším věku? Děkuji za reakce.
Mně doktor sám v 35ti navrhl, že ho nebudeme dělat, že vychází špatně a zbytečně by mě stresoval. Podepsala jsem mu revers.
@Anonymní píše:
já bych na něj vůbec nešla. Triple je naprosto zbytečný, hrozně často falešně pozitivní, zbytečně tě pak poženou na amnio. Můžeš odmítnout - jestliže byl první screen v pořádku, je to zbytečné.
Rodila jsem ve 41 letech a na tripple test jsem nesla, mela jsem prvni screening riziko 1:4000 takze jsem se s doktorem dohodla, ze je to akorat stresujici a casto prave vychazi falesne pozitivne. Daleko presnejsi je prvni screening v 13 tt. Syn se narodil v poradku
@Mončičáki mně vyšel screening 1:660, hlodá to ve mně i když je negativní, mám strach na ten tripl prostě nejít…
@Anonymní píše:
@Mončičáki mně vyšel screening 1:660, hlodá to ve mně i když je negativní, mám strach na ten tripl prostě nejít…
No tohle je vzdycky hrozne slozite rozhodovani. Treba moje gynekolozka se mnou nesouhlasila a nechapala ze nejdu na tripple testy a ani na amnio. Ale doktor u kteryho jsem byla na 1. Screenengu mi zase rekl, ze by na to svoji manzelku neposlal. Misto tripple testu jsem s s nim dohodla na jeste jednom podrobnym ultrazvuku v podstate jako pri prvnim screeneingu ale bez krve bylo to asi v 17 tt..
@Mončičáki kdyby mi ten výsledek vyšel jako tobě, taky bych to neřešila
@Anonymní píše:
A co takhle Prenascan nebo podobný test? Je mi taky kolem 40 a až se zadaří, tak rozhodně jdu na tohle, než na triple, abych se zbytečně nestresovala nějakou falešnou pozitivitou.
@histep Jo, taky bych investovala do Prenascanu, kdybych byla nervní z výsledků tripple testu. I mi doktor tu možnost nabízel (nevnucoval).