Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den
Chci se zeptat moje malá dcera má 4 roky a musíme na operaci tříselné kýly 😔 hodně se bojím a jsme vistrasena chci se zeptat musí se cevkovat u téhle operace? Nechci aby ji to dělali nebo vím že to boli nevíte někdo prosím jak to celé bude probíhat jdu na operaci do Opavy
Děkuji moc za odpovědi
@Gabriela malá píše:
Dobrý den
Chci se zeptat moje malá dcera má 4 roky a musíme na operaci tříselné kýly 😔 hodně se bojím a jsme vistrasena chci se zeptat musí se cevkovat u téhle operace? Nechci aby ji to dělali nebo vím že to boli nevíte někdo prosím jak to celé bude probíhat jdu na operaci do Opavy
Děkuji moc za odpovědi
Je to jen nepříjemné. Dcera to zvládne. Nesmíš jí dát najevo, že se bojíš. Bude vystrašená i z tebe.
Syn byl na operaci tříselné kýly v podobném věku a necévkovali ho. Neboj, bude to dobré. Snaž se malé být oporou. Ty děti se z toho vylížou rychle (syn už druhý den o nějaké operaci nevěděl, bylo spíš problém ho udržet trochu v klidu).
Jinak k průběhu - byli jsme hospitalizovaní den předem, od půlnoci nesměl jíst a pít. Asi 1/2h před operací dostal premedikaci (dítě je potom oblbnuté), pak se jelo na sál, netrvalo to dlouho, když ho přivezli byla jsem hned zase u něj u probuzení (dá se samozřejmě domluvit, že budeš i u uspání, o tom já jsem tenkrát bohužel informovaná nebyla
). pak nesměl ještě nějakou dobu pít a do druhého dne jíst (ale to jsem pak porušila, protože syn žadonil o jídlo - byl z hladu úplně hotový, tak jsem mu dala alespoň trochu přesnídávky). Druhý den nás propustili domů. Zpětně jsem pak zjistila, že tenhle zákrok lze dělat i ambulantně (dělá to Mudr Janeček v Ústí n. Orlicí)
Synovi tuto operaci dělali kolem třetího roku (v Praze) a necévkovali ho.
Prakticky u žádné z běžných dětských operací se močový katetr nezavádí.
Mela jsem ja ve 4 letech. Tehdy jsem byla sama v nemocnici tyden. Cevku jsem urcite nemela. Pamatuji si, jak jsem tam litala, jak jsem s pacienty motala tampony, dostala od doktora bonbon, tahani stehu a jedna vetsi holka tam porad rvala. To klecove luzko, abych jim porad neutikala. Dvere s kulatym oknem jako na lodi. Bylo to bezva dobrodruzstvi. Moje maminka tehdy byla asi jineho nazoru.