Tříselná kýla a porod

5.1.11 08:21

tříselna kyla a porod

Dobry den sem ve 40 tydnu těhotenstí a čekam na porod.Rada bych se zeptala na muj problem. V tehotenství se mi boevila triselna kyla.Ted mam nekdy velke křeče v třislech až tak že to jdu do kolen.Tak bych se chtela zeptat jaky to bude mit vliv na porod. Docela se bojim ze to bude hrozne. Nejsou na to nejake cviky nebo co bych mohla pro to udelat. Děkuji za vaši odpoved. Pěkny den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1
29.1.12 22:20

stejný problém a obavy

Ahoj,

dnes jsem si přečetla tvůj příspěvek a musím konstatovat, že jsem ve stejné situaci. Jen s tím rozdílem, že jsem v 28.týdnu a mám obousrannou tříselnou kýlu..Jsem z toho úplně vyřízená - mám veliký strach z uskřinutí, z toho jak bude probíhat porod-jestli budu moc rodit normálně a co po porodu? Budu moc malou nosit? Předpokládám, že už jsi asi porodila - jak jsi to přežila v těhotenstí - neděsila tě boule v třísle?-já si tam pořád šmatám a doufám, že snad zmizí..a co při porodu? Mohla jsi normálně tlačit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Evula123
7.5.12 15:09

tříselná kýla

Nazdárek ženy, rovněž se potýkám s problematikou tříselné kýly, díky níž jsem byla odvelena minulý týden na riziko (dnes jsem ve 25. týdnu). Jediná informace, kterou jsem k této problematice obdržela byla ta, že pokud se kýla uskřine, tak to bude blbý, ale řešitelný a případná operace připadá v úvahu až po šestinedělí. Slovy chirurga: „Jednoduchý zákrok, za dva dny jste doma“, osobně si nějak nedokáži představit kojení 6ti týdenního prcka v rámci předoperační přípravy a pooperační péče, rovněž péče o miminko, které přece jenom se vší výbavičkou taky něco váží mi není moc jasná…přece jen po operaci kýly by se asi nemělo nic moc těžkého tahat. Na můj dotaz co s tím mám dělat teď (ve smyslu prevence) mi pan doktor vtipně poradil, že nemám tahat pytle c cementem. Jsem vyřízená z půhodinové procházky, kdy táhnu jen své minibříško. Prý mám dávat pozor na to, aby se kýla neuskřinula a kdyby se přece jen uskřinula, tak to zaručeně poznám. Jsem sice zdravotník, ale ne zrovna z oboru gynekologie a porodnictví, takže si fakt připadám s prominutím jako blbec. Lékaři to berou tak, že mám vysokou školu, tak bych snad měla vědět, co mám dělat. Takže s partnerem (rovněž zdravotník, ale bohužel ne chirurg, ale internista) lovíme moudra z webu a moc moudří z toho teda nejsme. Samozřejmě se snažím rovněž vypátrat, zda je kýla indikací k sekci (císař), ale zatím jsem se nikde nedopátrala ničeho převratného. Osobně si však nedokáži představit, jak budu tlačit, když mne kýla občas bolí i když sedím. Aby toho nebylo málo, jsem docela těžký astmatik (nejtěžší období roku mívám samozřejmě v srpnu, kdy mám rovněž i termín porodu)Docela se obávám, že mě ten Kaisr nemine:O( Ale hlavně aby byl v pořádku prcek. Pokud zjistím něco víc, dám vědět, ještě se chlácholím myšlenkou, že některá literatura uvádí, že se to během těhotenství srovná. Kdy vám začaly potíže? Mě cca na začátku třetího měsíce, kdy jsem sice na diagnózu kýly pomyslela, ale bylo mi řečeno, že to nic není, ze to jsou vazy a ejhle „vyboulený vaz“ byl ve 22. týdnu diagnostikován jako kýla. Předem díky za jakékoli info či osobní postřeh. S pozdravem a přáním hodně zdaru Eva

• Citovat
  • Upravit
Jana_Lau2
17.5.12 22:33

Ahoj,
jsem moc ráda, že jsem objevila Vaše příspěvky, protože zrovna dnes jsem byla u lékaře, který mi sdělil, že můj „otok“ na pravé straně podbřišku je kýla. Jsem ráda, že „v tom nejsem sama“ a i někdo jiný se potýká se stejným problémem. Jsem ve 23. týdnu těhotenství. Doma máme sice 20 měsíční holčičku, ale při jejím těhotenství bylo všechno v pořádku, dělala jsem naprosto všechno, nosila jsem těžší věci… Domnívala jsem se, že i v tomto těhu budu plně aktivní. Nemyslela jsem si, že by se mi něco mohlo stát, proto jsem se ani neomezovala v občasném „nošení“ 13kg berušky. Je ale pravda, že jsem měla silnou alegrii asi 14dnů skoro nepřetržitě, kdy jsem v kuse kýchala a smrkala. Možná i to byl důvod, proč se mi to teď stalo.
Taky hledám o kýle různé informace, ale to, co bych chtěla vědět nejvíce, stále nenacházím. Jsem velká zastánkyně normálních (přirozených) porodů, proto zprávy, že mi třeba jen trošku hrozí císařský řez, je pro mě momentálně nepředstavitelná. Samozřejmě, pokud by nastaly větší zdravotní problémy buď moje nebo miminka, budu muset souhlasit s provedením císaře, ale prozatím doufám, že nic takového nenastane.
Pokud by jste měly nějaké další info ohledně porodu, popřípadě jak omezit riziko zhoršení, prosím, dejte vědět, budu moc ráda. Můj lékař mi toho taky moc neřekl, prý teď jen nesmím zvedat nic těžkého, mám si koupit pevnější kalhotky, které by částečně podbřišek stahovaly, ale nic konkrétnějšího jsem se od něj nedozvěděla…
Přeji pěkný večer a taky přeji hodně zdaru, Jana

• Citovat
  • Upravit
Evula123
18.5.12 00:07

To Jana- Lau2

Ahoj Jani, zatím jsem vypátrala jen to, že se kýla většinou sama vstřebá a dokonce není nutné ani její řešení po porodu, které se tedy provádí až po šestinedělí. Teď je pro nás hlavně důležité to nějak do porodu ustát, aby se neuskřinula (občas to chce jí v leže zatlačit zpět do té kýlní branky, pokud by zatlačit nešla a přidaly se ještě další potíže- zástava odchodu stolice, zvracení, bodání v místě kýly, které vystřeluje do celé nohy…neváhej a navštiv chirurgii, s největší pravděpodobností by se totiž jednalo o uskřinutí a to už není sranda- naštěstí tohle je jedna z možných komplikací, ke které samozřejmě nedojde, protože jsme zodpovědný maminy a nebudeme tahat pytle s cementem:o) Nedoporučuji delší procházky a delší stání, to pak vždycky bolí více a je i více oteklé. Co se týče stravy, jez to, co jde i dobře ven, abys zbytečně nenamáhala břišní lis při stolici.Poku vše půjde tak jak má, nebude císař nutný, takže držím pěsti všem, ať nám to dobře dopadne a peripetie s kýlou překonáme a hlavně porodíme zdravé prcky:o) Evula

• Citovat
  • Upravit
Jana_Lau2
21.5.12 22:32

Evi, děkuji moc za info. Už jsem se trošku uklidnila, ale zprvu jsem byla hodně nešťastná. Taky věřím, že všechno dopadne dobře, hlavně musíme být opatrné a já musím být sama k sobě zodpovědnější. Kýla mě vůbec nebolí, zatlačit taky jde pěkně, dokonce se mi někdy třeba i na 2 hodinky ztratí úplně a pak se zase objeví. Emmičku už taky nenosím, kupodivu to vzala velmi dobře, do schodů i ze schodů už nevyžaduje pomoc (bydlíme v domečku na patro) - její reakce jsem se bála nejvíce. Když už další těhotenství přišlo tak brzy, nechci, aby nějakým způsobem strádala, je to ještě malý bobek :-)
Držím palce s bojováním a pokud budeš mít nějaké další zprávy, piš, piš :-) Přeji krásný večer a hlavně si užívejme těhotenství (i když s kýlou) :-))

• Citovat
  • Upravit
Jana_Lau2
16.10.12 14:02

Ahoj všichni, tak máme skoro 4 týdny po porodu :-) Narodila se nám krásná holčička, rodila jsem přirozeně a porod byl naprosto úžasný. S kýlou nebyl žádný problém, hned po porodu se mi dokonce sama ztratila. Takže vzkaz pro všechny budoucí maminky s kýlou - nemějte strach a všechno dobře dopadne!!! Samozřejmě všechno kolzultujte s lékařem, nechejte si poradit a hlavně nesresujte :-)

• Citovat
  • Upravit
Evula 123
16.10.12 14:22

Ahoj ženy,
jsem skoro 2 měsíce po porodu a jak píše Jana, kýla se hned po porodu ztratila sama. Já teda rodila císařem, ale ne kvůli kýle, ale kvůli špatnému uložení miminka. Takže se fakt nebojte všechno dobře dopadne:o) Eva

• Citovat
  • Upravit
6220
29.5.14 17:12

Holky a měli jste o kýle papír aspoň od obvodní nebo jste jen v porodnici hlásili, žé ji máte?? Předem děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
14.10.14 10:43

Dobry den. Ja som rodila minulý rok ale bohužiaľ s císařem pretože mi to doporučila lekárka tým že som mala/mám kýlu. cisarsky bol nepříjemní zážitok. Po porodu hned sa mi dalo všetko do poriadku, prestalo bolieť atď. Plánovali sme operaci kýlu ted na podzim nuž stihla som otehotnieť. Takže som rada za kazdu radu otom kdo rodil s kyloi klasicky e ne s cisárskym. Pretože rada bych rodila normálne tento x. I kdyz pořád mám kýlu tříselnu. Ps. Mi sme malý papier od chirurga že mám kýlu tříselni aká je Velká atd a to nosila ku doktorovi aby boli vedomí si toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
30.7.19 17:27

Ahoj, chci se zeptat na vaše zkušenosti s porodem a tříselnou kýlou. Já mám kýlu diagnostikovanou od cca 30 TT a gynekolog i dula, se kterou jsem konzultovala, říkají, že i tak porod může být v pohodě. Tady na online diskuzích taky psalo pár ženských, že rodily normálně a vše ok. Lékař v porodnici mi ale řekl, že doporučuje císaře, jelikož by kýla mohla během porodu vyhřeznout. Zní mi to spíš ale jako jeho osobní názor, než že by byla tříselná kýla vážnou indikací k císaři. To rozhodnutí je tedy nakonec na mě a fakt nevím, co dělat. Do císaře se mi nechce. Napište prosím, pokud jste s kýlou rodily, jak to probíhalo - myslím hlavně fáze tlačení a pod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
30.7.19 17:52

Ja mela triselnou kylu, ale uz odoperovanou. Bala jsem se aby to pri tlaceni neprasklo, ale bylo to v pohode. Ja bych se bala toho vyhreznuti. A cisare nadarmo taky nikdo nedela. No nevim, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5487
30.7.19 18:16

Já mám tříselnou kýlu už druhé těhotenství, ale rodila jsem tedy sekcí a teď zas budu. Ovšem důvodem nebyla ta kýla. A ani se o tom nikdo nezmínil, že byto mohlo vadit, a to se u druhého ještě mluvilo o přirozeném porodu. Po porodu se to zatáhlo, že jsem to neřešila, ale teď v dalším těhotenství mi to zas vylezlo. U obou to bylo mnohem dřív než u tebe, cca 18.tt. Tak uvidím potom. V rámci sekce se do toho nikomu nechce, mi to sešít, tak se trochu obávám, že nebude vůle zas na mé straně třeba 2r po porodu, protože se to podle mě zas zatáhne a nebude mě to trápit. :nevim: Teď jsem 37.tt a už je tam miminko tak nacpané, že je to zas lepší, vyplnilo tu bouli :mrgreen: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
23.7.20 00:54

Holky, tak děkuji za vaše zkušenosti s tehotenstvím, porodem a třiselnou kýlou… I já mám nejspíš tříselnou kýlu, těhotná tedy nejsem, ale mám téměř 2leťáčka doma, který je stále kojený a to, že bych šla teď na operaci si nějak nedovedu představit - být byť jen den, dva, tři bez něj :(. Píšu nejspíš… protože… během března, dubna jsem si našla malou bouli v podbrisku, ta se během pár týdnů trochu zvětšila a tak jsem raději zašla na gyndu. Tam mi paní doktorka řekla, že gynekologický problém to není, ale že právě nejspíš mám tříselnou kýlu. Že by s tím teď (v dané situaci tenkrát covidu) nikam nechodila a že bych se měla lehce šetřit (haha když malý ani ne 2 letý se rád občas nese), že by se mohla ještě zatáhnout… Když jsem si však začala googlovat zkušenosti s TK, tak jsem akorát našla, že ta se nikdy sama nespraví, naopak se spíše zhořšuje… Boule už je několik měsíců stejná, bych řekla, ale někdy mě bolí více, někdy méně - při delším stání, chození, je to oprvavdu znát. Při lehu opět zapadne, ani nejde nahmatat, ráno o tom chvíli ani nevím :). Ale jinak mě to docela bolí (nic hrozného), ale proste si nedovedu představit, že bych měla/musela jít na operaci… taky si říkám, že před 2.tehu by se to mělo spravit, ale myslím, že malý se jen tak MM nevzdá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dou
1094
5.6.21 22:24

@Něha ahoj, já až teď v tehu zjistila že to je tříselná kýla… Ta boule se mi dělala už v pubertě ale jednou fakt za dlouhý čas a když to šlo zamáčknout neřešila jsem. Ani mě to nebolelo. Ale za to teď jak bříško tvrdne když ta boule vyleze to je něco. Je to i častější. Mudr doporučila posilovat pánevní dno, tak cvičím každý den. Zatahuju a povolují když si vzpomenu během dne :lol:. Jinak i teď v noci. V příkazce mám napsáno, že je začínající, ale opravdu ji mám teď nějakých 12 let. Nenapadlo mě že to může být kýla. A teď kvůli mrňouskovi jsem se na to ptala protože to i bolelo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí