Trvalé bydliště a výživné

Napsat příspěvek
Velikost písma:
40
25.10.20 10:46

@Altavista Jeva no, každý si vytrpěl asi svoje… No, žádný pubertální vztah, žádné hádky, vždycky racionální domluva po nějaké neshodě, mí rodice si nejspíš mysli opak, že je to takový ten dětský vztah… Peníze mi žádné nedávají od doby, co jsem s přítelem začala chodit. Ani teď na MHD a tak, vše ještě platím z mých peněz za narozeniny a občas mi musí bohužel pomoci přítel s kupovani učebnic třeba… nejsem ráda, pripadam si jako vydržovatel ale brigadu jsem ztratila kvůli covidu a teď v maturitním ročníku se porad ucit a chci to zvládnout v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25549
25.10.20 10:47

@Emmulee Emi, v tom případě bych si s rodiči normálně v klidu sedla, řekla jim, že ses pozajímala o právní rámec případného odstěhování a dohodla se s nimi, že si tedy trvalé bydliště změníš, ale že výživné by vycházelo dle kalkulačky na cca 4tis. Kč a pokud ti je nedají, tak že podáš návrh k soudu. Hele, vydírají oni tebe, ty jsi s tím nezačla.
Myslím, že se vycukají, protože spoléhají na to, že vůbec nevíš, na co máš právo.. a tak zněl i tvůj prvotní dotaz..
zkuste se domluvit v klidu, bez emocí.. poděkuj jim za vše, snaž se být vstřícná, možná tě nakonec příjemně překvapí. Pokud ne, holt podáš návrh k soudu, nebudeš první ani poslední dítě, které se takovým způsobem výživného domáhá. Já na straně rodičů bych to ovšem brala jako svou osobní prohru, selhání a obrovskou ostudu, že se nedokážu domluvit s vlastním dítětem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Altavista
25.10.20 10:53
@Emmulee píše:
@Altavista Jeva no, každý si vytrpěl asi svoje… No, žádný pubertální vztah, žádné hádky, vždycky racionální domluva po nějaké neshodě, mí rodice si nejspíš mysli opak, že je to takový ten dětský vztah… Peníze mi žádné nedávají od doby, co jsem s přítelem začala chodit. Ani teď na MHD a tak, vše ještě platím z mých peněz za narozeniny a občas mi musí bohužel pomoci přítel s kupovani učebnic třeba… nejsem ráda, pripadam si jako vydržovatel ale brigadu jsem ztratila kvůli covidu a teď v maturitním ročníku se porad ucit a chci to zvládnout v pohodě.

Zníš rozumně, pak napiš jak to dopadlo.

• Citovat
  • Upravit
40
25.10.20 11:01

@Lucy75 Děkuju, zkusím to, zítra za nimi jedu, tak uvidím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.20 11:01

@Altavista Určitě tady napíšu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27267
25.10.20 11:21

@Emmulee Máš nárok na výživné, ale tobě bych dala tak pár facek. Odstěhuješ se k příteli, ještě si nebyla ani plnoletá. Chápu vaše, že jsou naštvaní. Domů jezdíš přepokládám, aby ti maminka vyprala a ty sis doplnila zásoby jídla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1553
25.10.20 11:21
@Emmulee píše:
@Janli Dobře, to chápu, jejich představu znám - S přítelem jen 2 dny v týdnu, přes to nejede vlak a to jen když se budu dobře ucit

Zda se, ze mas rozumne rodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
845
25.10.20 11:33

Nevím jak poradit, ale prijde mi, že dnes „deti“ akorat natahuji ruku..Takže dítě nema ani dostudovanou střední školu, ale chtělo by si řídit komplet život. Pak at jde na brigády a živí ji přítel. Stojím si za tím, že pokud chce dítě- ano jeste porad je to dítě bez rozumu, financovat vse od rodičů, musí se taky prizpusobit podminkam, které mu rodiče dávají. U nás byla naprosto jasne dane-dokud budes studovat a bydlet doma, budes mit teplo, jidlo, ošacení, vše. Chceš bydlet jinde? tak si na to vydelej nebo at to platí nekdo jiny. Nevidím důvod proč by měli rodiče financovat nerozvaznost deti (v 99%se dcera s pritelem rozejde a bude plakat zda může jít zpet domu) -jakmile jsem dostudovala VS, dali mi naši 3mesice na to si najít práci abych přispívala na energie. Pak jsem si našla praci, odstěhovala se s přítelem, vdala se. A takto mi to přijde naprosto v pořádku. Mě. kdyz by můj studujici capart v 17 ohlásil ze chce jit bydlet bůhví za kým a ještě abychom to platili- tak ani omylem. A nevěřím že by v 17-18letech v maturitnim ročníku dítěti stačily 3tisice korun. Dnešní doba je v tomto docela zvracena-vztahy na prd, decko drze, ale s natahnutou rukou a argumenty o povinnosti platit výživné. :-( je to smutný. Přeji zakladatelce aby se trochu objektivne podívala na důvody proč maji rodiče problem -chteji aby dostudovala prptoze v tom vidí to, co je důležité. Vidí dospelackyma očima a proto by deti měly na rodiče dat. Já si taky rychle rozmyslela stěhování kdyz mi došlo že bych musela po škole jeste do práce. A povinnosti rodiče rozhodně není platit naklady na bydlení 18letemu dítěti jen proto, ze se chtělo odstehovat:-). Samozřejmě se nebavim o případech kdy mají rodiče přehnane požadavky a dítě je jak ve vězení bez možnosti vlastní realizace.. ale to jsou vyjimky a vidim to i n tomto případu, kdy slyším 17 letou slečnu jak „nechápe proc maji rodiče problem s tim tim a jak je to s vyzivnym“…za 10 let to bude vidět. jinak:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
25.10.20 11:34

Já pořád nějak netuším, proč by mělo být výživné na 18 letého člověka 2-4 tisíce. Takový člověk má náklady tak 15 tis (se vším).
Pokud má každý z rodičů plat třeba 20 čistého, tak to výživné může být klidně přes 10 tis. Nebo takto - a stále by to potřebám maturanta nestačilo :nevim:.

Edit. teď teda nekomentuju to, že zakladatelka by se měla primárně s rodiči domluvit, a ne to hned řešit soudně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
845
25.10.20 11:39
@Lucie_Sx píše:
Já pořád nějak netuším, proč by mělo být výživné na 18 letého člověka 2-4 tisíce. Takový člověk má náklady tak 15 tis (se vším).
Pokud má každý z rodičů plat třeba 20 čistého, tak to výživné může být klidně přes 10 tis. Nebo takto - a stále by to potřebám maturanta nestačilo :nevim:.

Protoze bud ma bydlet doma a.pak náklady nejsou 15tisic nebo ma hradit tyto náklady.na.sebe sam. Já studovala ekonomku a naše jsem stala.to co dítě na zakladce-mevidim důvod 15 tisic:-O. Jídlo je jake je-chces něco jiného? Tak.bez na brigádu, učebnice stály pár kacek-jestli jsme zaplatili v září na střední 3tisice tak moc, byly vždy burzy za pár kč. Nevidím důvod kde by dítě na středni melo stát 15tisic měsíčně?? To jako že má rodina 2.stredoskolaky a padne na ně 30mesicne?? A to pocházím z rodiny kde není problém na oběd draha ryba, nikdy jsme se nekoukali zda davame do košíku to nebo ono…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.20 11:41

@lleennttiillkkaa jsem se, nebo spíše začala trávit více času s přítelem pár měsíců od mých 18 a domů fakt nejezdím z vypočítavosti, mám to tam i v rámci možností ráda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.20 11:43

@Lucie_Sx 15 tis. neee, a ano, já to raději budu řešit bez soudu, ten nemám ani až tak zapotřebí, třeba domluva bude stačit, ale těžko říct..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
25.10.20 11:47

@NicknackEK Nevím, já si pripadam doma jako ve vězení, ven jsem mohla 2 dny v tydnu (buď u přítele nebo s kamaradkami - jedno z toho)… Jinak jsem se měla ucit a starat se o mladšího sourozence, uklizet (to je samozřejmé)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
845
25.10.20 11:51
@Emmulee píše:
@NicknackEK Nevím, já si pripadam doma jako ve vězení, ven jsem mohla 2 dny v tydnu (buď u přítele nebo s kamaradkami - jedno z toho)… Jinak jsem se měla ucit a starat se o mladšího sourozence, uklizet (to je samozřejmé)

Já mohla mit svůj program pouze pokud jsem byla naučena, byly hotové prace co měly byt a rozhodně jsem 2× týdne nemohla přespavat kde jsem chtela-jen treba občas o víkendu kdy nebyla doma prace (byla velká zahrada). Dnes jsem za to vdecna protoze jsem z uplne jiného těsta. nez dnešní „rozmazlena“ mladez co doma nehne prsty a jeste ma spoustu reci;-)koukej se na to takto a treba to přehodnotís. Sedni si s vašima, řekni jim tvoje představy a co by bylo za podminky z jejich strany aby to takto bylo a je po půlce problému. Já když si našla v 17 kluka a chtela u něj spat, musela jsem našim predkladat studijni prukaz se. znamkami a pryc.jsem mohla jít až ve chvíli co jsem měla. vse hotové. Přišlo mi to velmi fér. Do té. doby jim stačilo pouze videt vysvedceni ale pak si chtěli být jisti ze zamilovana pubertální dcera se nezhorsuje kvuli tomu ve. skole:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna