Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Zdravím, mám takové otázky. Jeden problém je, že většinu času jsem u přítele (nemusím říkat, že se máme rádi atp…), jsme spolu přes 2 roky. Mí rodiče ho nemají rádi a nedávno přišli s tím, ať si laskavě změním trvalé bydliště, když nejsem tak často doma u nich. Já jim říkala, že to není třeba, jezdím za nima každý týden na 3 dny někdy 4. Jsou na mě dost nepříjemní, když říkám, že trvalé bydliště je jen pro dopisy a poštu, oni ale trvají na svém. Do toho studuji, budu maturovat, znamená to, že když si teda změním trvalé bydliště, budou povinni mi platit výživné? Kolik by to tak bylo? Oni říkali, ať na nějaké takové příspěvky zapomenu, že o to se bude muset starat můj přítel… Jak to tedy je a jak na ně? Moc vám všem děkuji za rady ![]()
Tvoji rodiče mají vyzivovaci povinnost dokud studuješ. Takže ti výživné budou muset platit. Jestli můžeš, tak se odstehij k příteli, změn trvale bydliště, a přes soud si určete výživné. Částku ti nikdo neřekne, neznáme příjmy tvých rodičů.
@Emmulee Dokud studujes, cimz se pripravujes na sve budouci povolani, maji rodice vuci tobe vyzivovaci povinnost. Pokud te vyhazuji z domu a nechteji te zivit, pak ti nezbyde, nez resit vyzivne soudne ![]()
?? to vypadá, že se tě chtějí zbavit..
pokud ti ještě nebylo 18, nemohou tě beztrestně vyhodit z domu, mají za tebe odpovědnost.
Pokud už máš 18, pak se přestěhovat klidně můžeš, i si změnit trv. bydliště /možná za tebe nechtějí platit zálohy (voda, teplo) a odpady, jde o peníze../, ALE máš právo po dobu studia na VÝŽIVNÉ, neboť se soustavně připravuješ na zaměstnání a je jejich povinnost ti přiměřené výživné poskytovat (jaký mají příjem? kalkulačku výživného máš zde https://vyzivne.com/kalkulacka/
dej si tam svůj věk a jejich příjem.. průměrně na 18letou holku může jít třeba o cca 4tis. měsíčně, pokud mají spíš nižší příjmy..
Jinak ta situace je celkově dost smutná, asi spolu moc nevycházíte, co? Pokud by ti výživné nehradili, podáš normálně návrh na váš okresní soud, není to nic těžkého. Vzory máš na netu.
Tak vyzivovaci povinnost k tobe maji at bydlis kdekoliv. Kolik by to bylo ti nereknem, to se odviji od vyse jejich platu, si muzes najit kalkulacku vyzivneho a spocitat si to, na netu je jich hafo. Kdyz nebudou chtit platit dobrovolne, tak si to muzes nechat stanovit soudni cestou, ale pocitej, ze treba kvůli 3 tisicum mesicne totalne znicis rodinne vztahy. Po maturite jdes na VS nebo planujes do prace? V druhem pripade bych se uz ani o nic nesnažila, nez by se dostalo na soud o výživné, tak budes maturovat a jak nastoupis do prace, tak ti platit nemusi.
@Emmulee
Jestli jsi plnoletá, bydliště si změnit můžeš sama. Ale vyživovací povinnosti, pokud studuješ, z rodičů jiné bydliště nesejme. Osobně bych to neměnila, s příťou se rozejdeš a budeš mít trvalák někde, kde vůbec nebudeš.
@Lucy75 No jednak říkají, že jsem více s ním, ať si to teda z toho důvodu změním a pak aby vypadali, že jim na mě záleží, tak ať to mám jako jistotu, když mě bude chtít přítel vyhodit, tak ať mu můžu říct: nene, já tu mám trvalé bydliště. Ale spíše mi to přijde, že jde o ty peníze, jak jsi psala (voda,…), vztahy nemáme míč dobré, protože přítel se nepohodl s nimi (nechtěl moc od začátku vztahu jezdit za mnou kvůli soukromí, máme dost malý byt) a mamka mu začala psát divné zprávy, že mě má na jedno… Tak tím se vztahy přetrhly. A poslední dobou, jak za nimi prijedu, tak je zvláštní atmosféra, takové nepřátelské území no
@Kriss Tina Myslim, ze ty vztahy urcitym zpusobem uz narusene jsou ![]()
@Emmulee píše:
@Lucy75 No jednak říkají, že jsem více s ním, ať si to teda z toho důvodu změním a pak aby vypadali, že jim na mě záleží, tak ať to mám jako jistotu, když mě bude chtít přítel vyhodit, tak ať mu můžu říct: nene, já tu mám trvalé bydliště. Ale spíše mi to přijde, že jde o ty peníze, jak jsi psala (voda,…), vztahy nemáme míč dobré, protože přítel se nepohodl s nimi (nechtěl moc od začátku vztahu jezdit za mnou kvůli soukromí, máme dost malý byt) a mamka mu začala psát divné zprávy, že mě má na jedno… Tak tím se vztahy přetrhly. A poslední dobou, jak za nimi prijedu, tak je zvláštní atmosféra, takové nepřátelské území no
Ale příťa tě klidně vyhodit může. Čí je byt?
@Russet No plnoletá jsem, taky bych to neměnila, chceme se odstěhovat nekde jinde a tam mít trvalý pobyt
Nevyvracej oči, já rodiče chápu. Ještě nemáš dokončenou školu a většinu času trávíš u chlapa, který se jim nelíbí. Malokterý rodič by z toho byl blahem odvařený. Zřejmě domluvy nepomáhají, tak nasadili výhrůžky a ultimáta. Ty jim nejspíš dáváš najevo, že je to tvůj život a budeš si to dělat po svým, tak chtějí, aby sis to dělala po svým a za svý. Vyživovací povinnost vůči tobě mají dokud studuješ, ale ty by jsi měla vzít rozum do hrsti a sklapnout krovky. Normálně se s rodiči domluvit, jak si fungování poslední rok studia představují. Dospělost není o tom, že si děláš co chceš a natahuješ ruku. Dospělý člověk dělal to, co je v dané situaci nejlepší a umí vycházet s lidmi okolo, především se svými rodiči. Ty máš telecí roky a jsi zamilovaná, oni stojí nohama na zemi.
@Russet Jeho máma je vlastník, ale bydlí tu sám. Mohl by, o tom jsme se ale spolu bavili a říkal, že by to neudělal, nedokáže si představit tak vážný důvod k tomuto
Nemáš např. nějaké dluhy? Nebo tvůj přítel?
Jen v tomto případě by dávalo smysl, že chtějí, aby sis změnila trv. bydliště, i když exekutorům by to bylo stejně jědno, je trv. bydliště nezajímá.
V místě trv. bydliště jsi povinna platit popelnice. Nic jiného.
Vyživovací povinnost trvá, dokud nejsi schopna se o sebe starat sama (dokončíš studium).
Otázkou, na kterou neznám odpověď je, jak moc by soud řešil, že žiješ s partnerem. Stačí ale tvrdit, že nevedete společnou domácnost. Obecně si ale myslím, že opatrovnické soudy v tvém případě (budeš teprve maturovat) rodičům uloži vyživovací povinnost v rozsahu 2-4tis. Soudy, ani tví rodiče, nemůžou nutit „přítele“ k vyživovací povinnosti. Tu mají jen rodiče, děti, manželé. Podej žádost čím dřív tím líp. Klidně s tím poradím víc.
@Janli Dobře, to chápu, jejich představu znám - S přítelem jen 2 dny v týdnu, přes to nejede vlak a to jen když se budu dobře ucit
@Janli píše:
Nevyvracej oči, já rodiče chápu. Ještě nemáš dokončenou školu a většinu času trávíš u chlapa, který se jim nelíbí. Malokterý rodič by z toho byl blahem odvařený. Zřejmě domluvy nepomáhají, tak nasadili výhrůžky a ultimáta. Ty jim nejspíš dáváš najevo, že je to tvůj život a budeš si to dělat po svým, tak chtějí, aby sis to dělala po svým a za svý. Vyživovací povinnost vůči tobě mají dokud studuješ, ale ty by jsi měla vzít rozum do hrsti a sklapnout krovky. Normálně se s rodiči domluvit, jak si fungování poslední rok studia představují. Dospělost není o tom, že si děláš co chceš a natahuješ ruku. Dospělý člověk dělal to, co je v dané situaci nejlepší a umí vycházet s lidmi okolo, především se svými rodiči. Ty máš telecí roky a jsi zamilovaná, oni stojí nohama na zemi.
Ale dyť je to jedno, kde spí, kde se učí, kde jí…
Rodiče jsou naštvaní, že už ji nemají doma pod kontrolou.
Ale určitě nejdůležitější pro ně je, aby dodělala školu, aby neotěhotněla atd. Prostě aby si kvůli chlapovi nezkazila budoucnost.
Tak proč rodičům narovinu neříct - beru HA, těhotná nebudu. Školu dokončím stůj co stuj, pak půjdu na VŠ. Přítel mě podporuje, sám pracuje, ale potřebuji i vaši podporu, jak psychickou, tak finanční.
BTW. pokud bude maturant bydlet doma, tak to rodiče bude stát min. 3000měsíčně. Proč teda nedat tyto peníze přímo studentovi, který doma nebydlí, to nechápu.