Trvalé bydliště - nájemce má problém

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5950
20.3.17 11:23
@nettie píše:
To teda nevím, ale nám přišlo vyrozumění z úřadu. A když jsme my sami byli v nájmu, majiteli to taky posílali. Byla to pokaždé jiná obec.
@sarka2509 píše:
S tím, že se to pronajímatel nedozví bych úplně nesouhlasila, protože také pronajímáme byt a když si tam nájemníci přihlásili TP, tak nám o tom přišlo z úřadu vyrozumění.

Huh, tak nám teda určitě nic nepřišlo, ani nevím, že by něco dostal náš domácí, když jsme byli v nájmu my. Naopak bylo celkem náročné zjistit, kdo je v bytě přihlášený. Ale díky za informaci (a zakladatelce se omlouvám za mystifikaci :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
20.3.17 11:51
@blobfish píše:
Huh, tak nám teda určitě nic nepřišlo, ani nevím, že by něco dostal náš domácí, když jsme byli v nájmu my. Naopak bylo celkem náročné zjistit, kdo je v bytě přihlášený. Ale díky za informaci (a zakladatelce se omlouvám za mystifikaci :mavam:

Začali to posílat až se změnou občanského zákoníku. Do té doby musel majitel vyslovit s trvalým bydlištěm souhlas. Taky se v těch všech změnách ještě úplně neorientuju.

• Citovat
  • Upravit
258
12.5.17 10:58

Ono to není tak jednoduché a jednoznačné. V první řadě bych si uvědomila, že výpověď vám rozhodně může dát i bez udání důvodu!!! Musí dodržet výpovědní lhůtu, ale lze dát. Potom bych si ujasnila v jaké lokalitě pronájem je a jak je obtížné tam sehnat jiný. K trvalému pobytu nepotřebujes souhlas majitele nemovitosti, opravdu stačí, po změně OZ, jen platná nájemní smlouva. Nicméně ve chvíli, kdy se nahlásíš k trvalému pobytu, dostane majitel nemovitosti vyrozumění a může nastat to, že tě prostě odhlásí z TP a vypoví ti nájemní smlouvu. V lokalitě, kde žiji a podnikám já, by si toto nikdo nedovolil, jelikož je tu sehnat podnájem, nadlidský úkol. Také by ale bylo dobré vysvětlit majiteli nemovitosti, že exekutor může přijít do jeho bytu i když tam trvalé bydliště nemáte :) proto je velmi důležitý předávací protokol, kde je jasně napsané co je součástí pronájmu, tudíž nezabavitelné a co je vaše… K našim nájemníkům exekutor přišel a nebyl žádný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
12.5.17 12:43
@DankaF píše:
Ono to není tak jednoduché a jednoznačné. V první řadě bych si uvědomila, že výpověď vám rozhodně může dát i bez udání důvodu!!! Musí dodržet výpovědní lhůtu, ale lze dát. Potom bych si ujasnila v jaké lokalitě pronájem je a jak je obtížné tam sehnat jiný. K trvalému pobytu nepotřebujes souhlas majitele nemovitosti, opravdu stačí, po změně OZ, jen platná nájemní smlouva. Nicméně ve chvíli, kdy se nahlásíš k trvalému pobytu, dostane majitel nemovitosti vyrozumění a může nastat to, že tě prostě odhlásí z TP a vypoví ti nájemní smlouvu.

NO, to tedy nemůže, pronajímatel může dát nájemníkovi výpověď jen z dost přesně definovaných důvodů, které uvádí NOZ… a nájemník se může bránit soudně, pokud má pocit, že důvod naplněn není.
Plus ho rozhodně jen tak nemůže ohlásit z TP, to lze až ve chvíli, kdy tam ten dotyčný nebydlí, tak tu netvrď blbosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
12.5.17 13:19
@j.a.n.i1 píše:
NO, to tedy nemůže, pronajímatel může dát nájemníkovi výpověď jen z dost přesně definovaných důvodů, které uvádí NOZ… a nájemník se může bránit soudně, pokud má pocit, že důvod naplněn není.
Plus ho rozhodně jen tak nemůže ohlásit z TP, to lze až ve chvíli, kdy tam ten dotyčný nebydlí, tak tu netvrď blbosti.

Blbosti tu meleš ty. Pakliže je smlouva na dobu neurčitou má pronajímatel právo dát nájemci výpověď bez udání důvodu. A co se týče TP. lze zrušit a netvrď mi že ne, dělala jsem to minulý měsíc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
12.5.17 13:51

@DankaF Tak mi v NOZ ukaž, kde je psáno, že může pronajímatel dát výpověď bez udání důvodů… a TP lze zrušit pouze v případě, že tam ten dotyčný NEBYDLÍ, takže blbosti meleš ty a pořádné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
12.5.17 14:30
@j.a.n.i1 píše:
@DankaF Tak mi v NOZ ukaž, kde je psáno, že může pronajímatel dát výpověď bez udání důvodů… a TP lze zrušit pouze v případě, že tam ten dotyčný NEBYDLÍ, takže blbosti meleš ty a pořádné.

Omlouvám se, špatně jsem se vyjádřila. Pokud chce dát majitel výpověď bez udání důvodu tak se uvadí důvod takový, že byt potřebuje pro sebe, pro příslušníky své domácnosti nebo příbuzné. takže vlastně ano, důvod tam také je…s tím TP se dohadovat nebudu, minulý měsíc jsem ho nájemníkům rušila. Ale z tebe je hned od začátku cítit že se chceš jen dohadovat, ono to šlo totiž hned napsat celé jinak takže už mě dále nekomentuj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
12.5.17 14:33

@DankaF Ano a pokud tam skutečně bydlet nebude, tak to dají nájemníci k soudu a bude… tedy ano, tenhle důvod uvést může, ale jednak to není bez uvedení důvodu a druhak, pokud oni budou malinko mrchy, tak to hned tak nepronajme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
12.5.17 14:36
@j.a.n.i1 píše:
@DankaF Ano a pokud tam skutečně bydlet nebude, tak to dají nájemníci k soudu a bude… tedy ano, tenhle důvod uvést může, ale jednak to není bez uvedení důvodu a druhak, pokud oni budou malinko mrchy, tak to hned tak nepronajme…

Však jsem se omluvila a opravila. Dělá se to často v případě prodeje nemovitosti…A k osoudu je pak klidně dát může ale nevím zzda máš zkušenost s takovými soudy ale je to fakt bez šance :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
12.5.17 16:00

Holky, ja uz to mam vyresene. S majitelem jsme podepsali dodatek naj.sml. o tom, ze si po skonceni najmu tb zrusim. A uprimne..mozna bych radeji prisla o pronajem a nasla si pronajem, kde tb pujde bez problemu zaridit nez platit soukr. skolku…tu platim ted a dlouhodobe se to neda..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný