Trvalé bydliště v podnájmu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
60
17.11.10 09:23

Trvalé bydliště v podnájmu

Dobrý den, máte prosím někdo AKTUÁLNÍ zkušenost se zřízením trvalého bydliště v podnájmu? Je jisté, že bychom požádali majitelku o souhlas, ale abychom už měli něco v ruce, třeba jestli je někde na internetu přístupné něco jako čestné prohlášení (např. že by třeba exekuce šly na jinou adresu a tak, že trvalé bydliště nezakládá nárok na byt), případně, co se do něj píše. Je nutné to řešit s právníkem? Potřebujeme to kvůli školce pro staršího, máme oba trvalé bydliště u mých rodičů v jiném kraji, ale žijeme už několik let v podnájmu. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18305
17.11.10 09:31

Bydlím tři roky v garsonce, která je přízemím rodinného domku, mám tu trvalé bydliště a můžu říct, že všecko je o dohodě s majitelem… Mám teda nájemní smlouvu (ne podnájemní), nájemné si proti podpisu předáváme z ruky do ruky (hned by zjistil, kdy neplatím) a po nastěhování jsem sepsal a předal čestné prohlášení, že se nebudu zadlužovat a kupovat zboží na splátky (moje iniciativa, jako projev dobré vůle). Řekl bych, že toto jste měli ošetřit už dřív, ale snad nikdy není pozdě. Já jsem (z důvodu neochoty majitele k dohodě) zamítl už několikrát stěhování do většího bytu, i když ten byt byl fakt krásný. Radši jsem tady, kde nejsou problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
17.11.10 09:37

Ahojky - já si loni vyřizovala trvalé bydliště v pronájmu…při výměně OP (a tedy i změně trvalého pobytu) chtěli vidět jen nájemní smlouvu - ale paní ji ani neprostudovala, jestli tam je svolení nebo ne.
Jestli to jde nějak právně ošetřit - netuším. Mně byt pronajímá kamarádka, tak je to tím jednodušší. A co tu po ní zůstalo z vybavení (lednice a myčka), to máme uvedeno v nájemní smlouvě…tudíž je jasné, že se nejedná o můj majetek. To je pak podstatné při jednání s exekutorem (ťuk ťuk - žádného nečekám). No a myslím, že trvalý pobyt v žádném případě nezakládá nárok na byt jako takový. Předpokládám, že při odstavení bytu si exekutor musí ověřit majitele.
Možná se tu najdou líp informované holky, je fakt, že se můžu plést. V tomto mi chybí zkušenost (díky bohu)… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
60
17.11.10 09:40

Já jsem právě četla, že už nájemní smlouva stačí k přihlášení, že to může být i bez vědomí majitele bytu. Ale takhle to udělat nechci, máme s majitelkou dobré vztahy, tak bych to právě chtěla mít nějak ošetřené, aby ona nemusela mít strach. Jinak si věříme, jsme tady čtyři roky bez problémů, jsme nenormální :-) rodina, dluhy nemáme, půjčky taky ne, nic nesplácíme, a snad to tak zůstane. Jenom bych to potřebovala vidět někde sepsané, aby to nějak vypadalo, přinejhorším to dám dohromady sama, ale aby to mělo nějakou štábní kulturu, že. Prostě nějaké čestné prohlášení, že tak a tak a tak. :-) Potřebovala bych jí to ukázat v tom okamžiku, až jí o ten trvalý pobyt budeme žádat. Aby viděla, že z toho neplyne žádné nebezpečí, protože zase chápu její případné obavy, že přijde o byt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
17.11.10 09:42

Máme trvalé bydliště v podnájmu - absolutně bez problémů. My jsme jen na evidenci obyvatel donesli nájemní smlouvu napsanou podle zákona - to je důležité. Zbytek si úřady ověřily sami.

Trvalé bydliště je důležité - školka, škola, dávky SSP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
17.11.10 09:43

nás na obci nechtěli přihlásit, pokud u toho nebude přímo majitel bytu nebo nebudou mít notářsky ověřenou plnou moc pro jeho otce (majitel byl pryč, tatínek měl neověřenou). Nestačilo jim, že ve smlouvě to povolené máme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
17.11.10 09:44

záleží na dohodě s majitelkou a taky na tom určitém úřadě, někde vyžadují výpis z katastru nemovitosti a podpis majitele (přímo před nimi nebo úředně ověřený) že s trvalým bydlištěm souhlasí (-můj případ) někde jim stačí pouze nájemní smlouva (-případ známé z jiného města)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
17.11.10 09:46
mati píše:
záleží na dohodě s majitelkou a taky na tom určitém úřadě, někde vyžadují výpis z katastru nemovitosti a podpis majitele (přímo před nimi nebo úředně ověřený) že s trvalým bydlištěm souhlasí (-můj případ) někde jim stačí pouze nájemní smlouva (-případ známé z jiného města)

Na evidenci obyvatel právě volali na katastr nemovitostí pro výpis. Ale pro mě to znamenalo fakt jen zajít na EO s tou smlouvou. Majitel má bytový dům a dává TP automaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.11.10 09:48

Moje matka se před lety podruhé provdala a když si šla vyřizovat trvalé bydliště v Krnově ( :cert: ), tak jí bylo řečeno, že nestačí, že se přivdala k manželovi do rodinného domku… Musel tam přijít on osobně, přiést výpis z katastru a před nimi souhlas podepsat. Prostě úřední šiml. Ale všichni jsme se shodli na tom, že tady úřednice už hodně překročila svoje pravomoci. Zdůvodňovala to pak tím, že mají ve městě problémy s Romy, kteří se tam houfně stěhujou a nechápala, proč to u nás vyvolalo salvy smíchu… 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.11.10 09:49

Tím jsem chtěl říct, že osazenstvo úřadů občas silně překračuje své pravomoci a člověk by se měl v takovém momentě bránit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
17.11.10 09:54

Děkuji, tak já se nejdřív skočím zeptat na magistrát, jak to chodí tady, abych už věděla. S tím trvalým bydlištěm je to hrozný, nechápu, proč na tom všude (školka,škola) tak bazírujou. Vždyť se pořád prosazuje pracovní mobilita a nakonec je stěhování za prací odměněno spoustou problémů :-x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
17.11.10 09:55
estamira píše:
Děkuji, tak já se nejdřív skočím zeptat na magistrát, jak to chodí tady, abych už věděla. S tím trvalým bydlištěm je to hrozný, nechápu, proč na tom všude (školka,škola) tak bazírujou. Vždyť se pořád prosazuje pracovní mobilita a nakonec je stěhování za prací odměněno spoustou problémů :-x

Není to tak jednoduché, hrají v tom roli finance a dotace na žáky pro školy a školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
17.11.10 10:03

No jo, ale co je mi platné, že by na moje dítě dostala dotace školka někde v horní dolní, kde bojují o každé dítě, protože je v tom místě vysoká nezaměstnanost a všichni se stěhují za prací? Proč tedy není mobilita dotací? Nemůžeme přece bydlet někde, kde není práce, pobírat dávky a živořit. ALe o tom to je, že. Kdo se snaží, bude po zásluze potrestán :-) ale to nic. Zajdu na magistrát a uvidím, třeba mi něco poradí. Děkuji vám všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
17.11.10 10:11

Jana206 to je právě to - u nás by se neobtežovali si na ten katastr zavolat. Ve vedlejším městě jim stačí ukázat smlouvu, jak jsem psala :pocitac: no jo byrokracie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
17.11.10 10:34

Taky bydlíme v pronajatém bytě na základě nájemní smlouvy (ne podnájemní) a trvalé bydliště jsme si zde zřídili, ani jsme souhlas nepotřebovali, stačí, že ve smlouvě o pronájmu není nějaký dodatek, že si ho tam udělat nesmíte podle mě :wink: Jen to u nás bylo tak, že nájemní smlouva je na mě, takže já to měla bez problému a příteli jsem na matrice musela podepsat, že souhlasím, aby tam měl trvalé bydliště se mnou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí