Trvalé bydliště v podnájmu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
mag
12868
28.2.11 11:42

Jano, já to nastudované opravdu mám, a to i z praxe.
Podnajímá se celý byt, většinou družstevní, k podnájmu je nutný písemný souhlas vlastníka.
Pokud jse o podnájem pokoje, to se řeší zcela samostatně.

Pokud jde o výpověď z důvodu toho, že chceš byt pro vlastní potřebu (nebo potřebu rodinay), trvalý pobyt s tím nemá nic společného. Výpověď z nájmu bytu řeší bezvýhrady občanský zákoník.

K nahlášení TB stačí nájemní smlouva, souhlas není třeba, najdeš to v zákoně o evidenci obyvatel, ust. § 10.

Příspěvek upraven 28.02.11 v 11:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
28.2.11 11:44
Jana206 píše:
Mag, co se týče občanského zákonníku, ano, existují důvody přesně danné zákonem. Ale jeden z nich je, že majitel potřebuje byt pro sebe nebo osobu blízkou - na to se dá „svést“ jakýkoliv důvod.

Zajímalo by mě, jestli to máš jen přesně nastudované, nebo jsi taky někdy byla pronajímatelem nebo nájemcem bytu. Teorie je krásná věc, ale funguje to jinak. Teď už je to naštěstí upraveno tak, že je majitel „v právu“, a to i když se jedná o nemocnou nebo těhotnou osobu apod. Část naší rodiny měla možnost před 10 lety pronajímat zděděný byt - teoreticky majetek, který by vydělal nějaké peníze. Ale než se hádat a přít nájemníky, dědicové raději byt prodali.

Kdyby tenkrát byt neprodali, dnes by měli jeho tehdejší prodejní cenu dávno „zpět“.

Pokud dáváš výpověď z tohoto důvodu, musíš nájemci najít náhradní byt, bez ohledu na to, jestli u tebe měl nebo neměl trvalý pobyt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
28.2.11 12:05
mag píše:
Podnajímá se celý byt, většinou družstevní, k podnájmu je nutný písemný souhlas vlastníka.

Pokud jde o výpověď z důvodu toho, že chceš byt pro vlastní potřebu (nebo potřebu rodinay), trvalý pobyt s tím nemá nic společného. Výpověď z nájmu bytu řeší bezvýhrady občanský zákoník.

K nahlášení TB stačí nájemní smlouva, souhlas není třeba, najdeš to v zákoně o evidenci obyvatel, ust. § 10.

Mag, ano stačí nájemní smlouva, ale napsaná podle zákonného vzoru. Stačí malá odchylka a už nájemní smlouva není plnohodnotnou nájemní smlouvou.

Tak nám to udělal ten bývalý majitel.
Já tuto problematiku nemám zdaleka tak prostudovanou, nemyslela jsem to jako uštěpačnou poznámku.
Spíš to, co mi utkvělo v hlavě a co jsem si potřebovala zjistit. Bydlím v nájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
28.2.11 12:09
Jana206 píše:
mag píše:

Mag, ano stačí nájemní smlouva, ale napsaná podle zákonného vzoru. Stačí malá odchylka a už nájemní smlouva není plnohodnotnou nájemní smlouvou.

Tak nám to udělal ten bývalý majitel.
Já tuto problematiku nemám zdaleka tak prostudovanou, nemyslela jsem to jako uštěpačnou poznámku.
Spíš to, co mi utkvělo v hlavě a co jsem si potřebovala zjistit. Bydlím v nájmu.

Nemusí být podle vzoru, ale musí být platná, musí tam být, kdo, co a za kolik pronajímá. Ohlašovna ale platnost nezkoumá (ani nemůže, to může jenom soud), pokud by byla zjištěna její následná neplatnost, ruší se TB z úřední povinnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Addiii
28.2.11 15:57
mag píše:
trvalý pobyt nezakládá žádná práva nebo povinnosti.

To mi tak nepřipadá.

Problém je v tom, že pokud někomu povolíte TP, jen si ho tak nezrušíte, až budete chtít.
Pokud v tom bytě dotyčný bude bydlet (klidně proti vůli majitele, neplatící atd.), tak ho vysvětěhuje až rozhodnutí soudu o vyklizení bytu a výkon tohoto rozhodnutí.
Tahanice na roky.

Pokud si manžel(ka) napíše do svého bytu manželku(la), tak se ho zbaví asi až rozvodem, protože mu v tom bytě vzniklo právo společného bydlení. Taky ten TP nejde zrušit ani manžela/ku vystěhovat.

Podle mě v praxi TP zakládá práva (a komplikace) dosti velkiké… kdyžtak mě vyveďte z omylu.

• Citovat
  • Upravit
mag
12868
28.2.11 16:05
Addiii píše:
mag píše:
trvalý pobyt nezakládá žádná práva nebo povinnosti.

To mi tak nepřipadá.

Problém je v tom, že pokud někomu povolíte TP, jen si ho tak nezrušíte, až budete chtít.
Pokud v tom bytě dotyčný bude bydlet (klidně proti vůli majitele, neplatící atd.), tak ho vysvětěhuje až rozhodnutí soudu o vyklizení bytu a výkon tohoto rozhodnutí.
Tahanice na roky.

Pokud si manžel(ka) napíše do svého bytu manželku(la), tak se ho zbaví asi až rozvodem, protože mu v tom bytě vzniklo právo společného bydlení. Taky ten TP nejde zrušit ani manžela/ku vystěhovat.

Podle mě v praxi TP zakládá práva (a komplikace) dosti velkiké… kdyžtak mě vyveďte z omylu.

To je pravda, aby mohlo být zrušené trvalé bydliště, nesmí tam ta osoba bydlet, mě teda přijde mnohem větší komplikace, že tam fakticky zůstává až do výkonu rozhodnutí než to, že tam má nahlášené TB.Až ho dostanete z domu, tak zrušení TB je pouze formalita, která, pravda, může trvat dva měsíce.

U manželů by, dle mého názoru, stačit to, že jeden z manželů trvale opustí domácnost, ale ohlašovny chtějí rozsudek o rozvodu.

Ovšem právo TB nezakládá žádné, ani z toho vašeho psaní to nevyplývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Addiii
1.3.11 09:28
mag píše:
To je pravda, aby mohlo být zrušené trvalé bydliště, nesmí tam ta osoba bydlet, mě teda přijde mnohem větší komplikace, že tam fakticky zůstává až do výkonu rozhodnutí než to, že tam má nahlášené TB.Až ho dostanete z domu, tak zrušení TB je pouze formalita, která, pravda, může trvat dva měsíce.

No jo, jenže kdyby tam ta osoba neměla TB, tak jí můžeš vyrazit ihned.
Pokud tam má TB, tak se jí nezbavíš do výkonu rozhodnutí. Jako já věřím, že by soud rozhodl, že tam pobývá neoprávněně (tedy že pouhý TP nestačí) a přikázal jí uhradit náklady řízení, jestli i vzniklou škodu nevím (třeba doplatit nájem ve výši tržního?), další otázkou je, jestli by oprávněný ty peníze někdy viděl (asi ne). Každopádně při rychlosti českých soudů tahanice na roky, s důsledkama pro toho, kdo s TP souhlasil (s tím, že je to přece jen evidenční údaj), dost velkými.

mag píše:
U manželů by, dle mého názoru, stačit to, že jeden z manželů trvale opustí domácnost, ale ohlašovny chtějí rozsudek o rozvodu.

Jenže týraná manželka nemá jak přinutit manžela, aby opustil její byt, ve kterém mu kdysi povolila si dát TP. Prostě díky TP tam má právo bydlet i přes nesouhlas manželky - majitelky bytu.

Si totiž myslím, že pokud by ten manžel tam TP neměl, že ho vyhodit může a že on se do toho bytu nedostane, stačí když vymění klíče… nebo tím, že stal manželem, mu vzniklo právo si bydlet ve výlučném majetku manželky?

Když manžel opustí domácnost, tak sice už bývá po bitvě, na druhou stranu čekáním na rozsudek se zase prodlouží doba, kdy nemá jistotu, že se jí tam zase nevrátí, když tam přece trvale bydlí.

Budu ráda, když mi to osvětlíš, fakt mě to zajímá.

• Citovat
  • Upravit
Addiii
1.3.11 09:29
mag píše:

No podle mě zakládá právo objekt trvale obývat.

• Citovat
  • Upravit
mag
12868
1.3.11 11:24
Addiii píše:
mag píše:
No podle mě zakládá právo objekt trvale obývat.

Nezakládá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
1.3.11 11:28
Addiii píše:
mag píše:

No jo, jenže kdyby tam ta osoba neměla TB, tak jí můžeš vyrazit ihned.
Pokud tam má TB, tak se jí nezbavíš do výkonu rozhodnutí. Jako já věřím, že by soud rozhodl, že tam pobývá neoprávněně (tedy že pouhý TP nestačí) a přikázal jí uhradit náklady řízení, jestli i vzniklou škodu nevím (třeba doplatit nájem ve výši tržního?), další otázkou je, jestli by oprávněný ty peníze někdy viděl (asi ne). Každopádně při rychlosti českých soudů tahanice na roky, s důsledkama pro toho, kdo s TP souhlasil (s tím, že je to přece jen evidenční údaj), dost velkými.

mag píše:

Jenže týraná manželka nemá jak přinutit manžela, aby opustil její byt, ve kterém mu kdysi povolila si dát TP. Prostě díky TP tam má právo bydlet i přes nesouhlas manželky - majitelky bytu.

Si totiž myslím, že pokud by ten manžel tam TP neměl, že ho vyhodit může a že on se do toho bytu nedostane, stačí když vymění klíče… nebo tím, že stal manželem, mu vzniklo právo si bydlet ve výlučném majetku manželky?

Když manžel opustí domácnost, tak sice už bývá po bitvě, na druhou stranu čekáním na rozsudek se zase prodlouží doba, kdy nemá jistotu, že se jí tam zase nevrátí, když tam přece trvale bydlí.

Budu ráda, když mi to osvětlíš, fakt mě to zajímá.

Není pravda i v případě, že osobě zaniklo např. právo byt užívat (např.konec nájemní smlouvy na dobu určitou), tak je třeba pro její vystěhování mít nařízen výkon rozhodnutí, bez ohledu jestli tam má nebo nemá TB, jinak horzí komplikace (např. nařčení z krádeží věcí).

Manželovi vzniká odvozené právo bydlet v domě manžela, opět s tím nemá TB nic společného.

TB má pouze evidenční charakter, je to napsáno i v zákoně o evidenci obyvatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Addiii
1.3.11 11:47

Děkuji. Takže pokud někomu pronajmu byt, tak bez ohledu na TP ho po skončení smlouvy nemůžu vyhodit bez svolení soudu, chápu to správně?
To je teda drsný.

Ale přece pokud tam ten trvalý pobyt nebude mít, vyměním zámek a co on potom? Vím, že pokud má v občance ten TP, tak že zámečník mu ten byt otevře (nevím, jestli je třeba i policajt), ale přece zámečník neotevře byt někomu, kdo k němu má jen propadlou smlouvu.

• Citovat
  • Upravit
Addiii
1.3.11 11:49

Heleď a to může manžel bydlet v manželčině bytě bez souhlasu manželky? A co kdyby měla dejmě tomu těch bytů více … tak si jen tak může bydlet v jakémkoliv, protože je manžel? Nebo má právo bydlet jen tam, kde bydlí ona?

• Citovat
  • Upravit
mag
12868
1.3.11 12:35

Ale jo, vyhodit ho můžeš, ale riskuješ, že se bude bránit a může být úspěšný, takže legální cesta je přes soud(samozřejmě po dobu, co užívají byt bez právního důvodu, máš právo na vydání bezdůvodného obohacení ve výši nájmu v místě obvyklém).

Komu otevře zámečník nevím, to je na něm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krysička 333
16.10.12 12:54

tp na muv

Zdravím ráda bych se zeptala když mám tp na městském úřadě a ted se stěhuji do jiného bytu a zkrz sociálky ( dávky )tam musím mít trvalý pobyt což mi majitel dá musím rušit tp na městské úřadě? děkuji kika

• Citovat
  • Upravit
mag
12868
16.10.12 16:51

Ne, bude zrušený automaticky zapsáním nového TP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí