Trvalé bydliště v podnájmu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20656
17.11.10 10:58

tak my se právě chceme stěhovat a řešíme, že majitelka NECHCE povolit, abychom se trvale hlásili v bytě. Přijde mi to divný, přece se nebudu pak hlásit někam na úpřad nebo k někomu, kde ani nebydlím :nevim:
Nabídli jsme, že jsme pro sepsání dodatku ke smlouvě, že kauce bude vratná až po té, co doneseme potvrzení, že jsme se odhlásili. Co se exekucí týče, tak majetek, který v bytě je majitelky je ve smlouvě sepsaý, takže kdyby (nedejbože) někdy exekuce byla, takl jí se to nedotkne :nevim:

Z pohledu majitele bytu - umíte mi říct rozumný důvod, proč byste to nechtěli povolit? :nevim:
z trvalého bydliště mi žádný práva na byt samotný přeci nevyplývají

Ještě mě napadlo, že by mohlo pomoc, když bych jí dala třeba kontakt na mého zaměstnavatele, kde se může přeptat, že za celých 7let, co tam dělám jsem neměla problémy s exekucemi / srážkami z platu apod, snad to pomůže :think: o ten byt totiž jinak hodně stojíme, oba jsme se do něj s manželem zamilovali :srdce: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
17.11.10 11:28

Sandri, taky jsme bydleli rok v bytě, kde nám majitel NECHTĚL povolit trvalé bydliště. Důvod byl ten, že v bytě měl TP někdo jiný. Toto je nejčastější důvod, co vím, mezi známými. Ten, kdo má TP může na byt čerpat Příspěvek na bydlení, pokud platí zálohy a nemáte je napsány na sebe.

My taky máme ve smlouvě napsáno, jaké vybavení byt má, jaké opravy si hradíme samy a které jdou na účet majitele. Veškeré zálohy máme na sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
17.11.10 11:36

Co se týče zneužívání sociálních dávek tímto způsobem, jde to velmi lehce. U příspěvku na bydlení se posuzují příjmy osob, které mají v bytě TP. Kdo tam skutečně bydlí nebo nebydlí, nikdo neověřuje, nikoho to nezajímá, není to důležité. A potom ty výdaje - zálohy, přeplatky, nedoplatky.
Příspěvek na bydlení dává krásnou čtyřcifernou sumu často s trojkou, čtyřkou na začátku.

Co se týče nájemní smlouvy, pokud není sepsaná podle zákonného vzoru, nikde ji neuplatníte, nijak to nedokážete. My jsme právě měli u toho prvního bytu látanou nájemní smlouvu „na koleně“. Já jsem věděla, že to není v pořádku, ale majitel nechtěl o TP ani slyšet.Ani jsme nevěděli, kolik za nás platí zálohy apod. Potom jsme si naštěstí našli byt, kde bydlíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
17.11.10 11:38

A ještě jeden důvod jsem se dozvěděla, když jsme to řešili. Majitel Tě z bytu, kde máš TP, nemůže vyhodit ze dne na den, že by třeba potřeboval byt pro sebe, někoho z rodiny. Ani z jiného důvodu se Tě jen tak lehce nezbaví. Platí 3měsíční výpovědní lhůta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JVP
568
17.11.10 12:32

No mě napadá ještě to, že dnešní exekutoři se chovají podivně - prostě zabaví věci a na tom člověku, kterého se to neoprávněně dotklo, je, aby si podal vylučovací žalobu (nebo jak se tomu říká? :roll: ) a se soudy se pak třeba půl roku tahal…
Takže já bych to taky nikomu nepovolila… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
17.11.10 12:33

já jsem to řešila nedávno. Nemám sice podnájemní smlouvu, ale nájemní a mám jí na 10 let. Okolnosti mne donutili si sem převést trvalé bydliště (bývalý mě udal úřadům). Nejdříve to nechtěli udělat. Ukazovala jsem jim tam smlouvu i obsílku od téhož úřadu ze zrušení trv pobytu, no a nechtělo se jim do toho. Tak jsem jim řekla, že mi to je velice líto, ale ať mne tedy přihlásí na úřad. Že někde musím trvalý pobyt mít. nakonec (cca hodina jednání) mi to odkleply, ale byly velice chytrý. Stalo se to v Brně (Brno-centrum).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.11.10 12:41

Lemaz, na Brně střed je to jasný - čekali na obálku… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.11.10 12:43

JVP: jo, exekutor je podnikatel - a když si někdo myslí, že něco udělal neoprávněně, tak ať mu to dokazuje u soudu. Vždyť on ten chudák exekutor se chce taky jenom uživit… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
17.11.10 12:51
Jura007 píše:
Lemaz, na Brně střed je to jasný - čekali na obálku… :wink:

Obálku?!!!!! Tak to by se nedočkaly. Naštěstí jsem zkousla chuť řvát a byla pokorná. poprvé se mi to vyplatilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
29.11.10 12:51

Zdravím, nechci zakládat novou diskuzi, ale když toto vidím, chci se zeptat. Co mám dělat, pokud pronajímám byt a paní co tam jde od ledna bydlet tam chce mít TP? Zatím řeším, jestli jí to dovolím nebo ne, ale co mám dělat pokud ano? Jak to můžu ošetřit ve smlouvě? A co mám všechno vyběhat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
29.11.10 12:59

Advise - nechte si vepsat do smlouvy, že kauce je vratná až po doložení potvrzení, že se přehlásili k tvr.pobytu jinam
U nás to tedy nedopadlo (potřebovala jsem TP pro sebe a dceru, manžel je kvůli podnikání hlášen už xlet v jiném městě), a to ani když jsem nabízela potvrzení od mého zaměstnavatele, že jsem bezproblémová, co se týče prac.kázně, žádné exekuce, srážky z platu apod. Co zkusit chtít i něco takového? :nevim:

Já pokud by po mě majitel něco podobného chtěl, určitě vyjdu vstříc, protože je to pro mě důležitý a jde mi o dlouhodobý podnájem.

u nás se ukázalo, že se ale nakonec neshodneme ještě v dalších věcech např. ohledně vybavení - co v bytě má/nemá zůstat :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
29.11.10 13:08

No já právě pořád nevím, jsem i nakloněná tomu, ji tam to TP nechat zapsat, ale chci to mí pořádně ošetřené…tj. ve smlouvě dané, že je nudné se odhlásit nejpozději k poslední dni trvání platnosti nájemní smlouvy, dále tedy to vrácení kauce, a např. i nějaké prohlášení o bezdlužnosti, nebo tak. Prostě to nějak takhle udělat, ale nevím pořádně jak. Smlouvu sice nějak sesmolím, ale ještě musím najít někoho, kdo by mi ji zkontroloval. A co potřebuji k tomu přehlášení TP? Ona potřebuje můj souhlas a to jí stačí? Nebo i nějaký doklad o tom bytu? Je to družstevní byt, takže výpis z katastru jí zde nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
29.11.10 13:15

já bych si žádnou smlouvu nesepisovala sama, radši obětuju tisícovku a nechám to právníkovi :nevim: takže s tím neporadím

co k tomu zápisu přesně potřebují?
Někde prý stačí jen nájemní smlouva a dokonce ani není potřeba souhlas majitele (což mi přijde pitomý) ale naštěstí většinou chtějí i souhlasné prohlášení - tj že jakožto vlatník družst.podílu vztahujícího se k bytové jednotce … dáváš souhlas … k zapsání TP na danou adresu nebo tak něco, ale taky nevím, jestli musí být podpis ověřený nebo ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
29.11.10 13:20

To já tam s tou ženskou klidně dojdu, to mi nevadí, chci mít všechno pod kontrolou a ověřený…my už jsme v nájmu družstevního bytu byli kdysi taky, takže použiju tu smlouvu, co jsme měli a k tomu ještě připíšu ty věci kvůli TP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
1.12.10 09:25

My máme ve smlouvě napsanou větu, že TP zaniká dnem ukončení smlouvy (ačkoliv jsem byla ujištěna několika lidmi, co se v tom pohybují, že jakmile ukončíme smlouvu a ostěhujeme se, majitel nás může sám odhlásit…automaticky)

A zjisti si na vašem úřadě, co k tomu potřeba. U nás chtěli buď přímo majitele bytu, nebo (protože to vyřizoval jeho tatínek) notářsky ověřenou plnou moc (neověřená jim nestačila)

Kdysi mě přihlašoval i tchán a musel taky na úřad.

V obou případech museli doložit Výpis z katastru nemovitostí (což se mi zdálo vcelku švihlé, když maj občanku a na úřadě jsou zapsaní jako majitelé)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí