Trvalý pobyt v Čechách - žijeme v zahraničí
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
TRVALY POBYT
Ahoj chtela bych se zeptat1-,jak to mate s trvalym pobytem v cechach,kdyz zijete v zahranici a kam vam dorucuji postu-do ciziny nebo co cech?Ja ziji v SRN a trvaly pob.mam v CR,zde mam prechodne,dcera se tu narodila tak ma trvaly zde,mela i v CR,ale to sem ji z CR odhlasila do ciziny,obcanstvi ma 2,ja premyslim ze bych se odhlasila od rodicu,a prihlasila bych se na mestsky urad,(zduvodu matka kdyz zada o pris.na bydleni zadaji ode me ctvrl.prijem,)jaky by v tom byl rozdil?mate to nekdo taky tak? 2-Jo jeste bych se chtela zeptat,kdyz zijeme v zahr. a chtela bych manzelovi vyridit ceske obcanstvi,jestli by mu to uznali i kdyz by se nezdrzoval na uzemi CR ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, sice nebydlím v cizině, ale vzhledem k mému kočovnictví jsem si pro komunikaci s úřady zřídila datovou schránku. Je to i pro "normální " občany - dobrovolné a zdarma, všechny úřady, vyjma soudů jsou povinny s tebou komunikovat přes DS (sami si musí předem zjistit, zda ji náhodou nemáš, předtím, než ti pošlou dopis poštou. Firmy a banky s tebou přes DS komunikovat nemusí, ty jsou ale zas flexibilní - poštu zašlou kam se s nima domluvíš. Možná by se ti to hodilo, více info je zde www.datoveschranky.info
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, na vsechno neodpovim, protoze mam stale trvaly pobyt v CR, mam tam svuj byt, tak me to nejak moc netrapi. Nicmene aspon o tom obcanstvi ci trvalem pobytu pro manzela. Manzel musi fyzicky zit v CR, aby dostal nejdrive trvaly pobyt a az po nejakych letech ma teprve pravo zadat o obcanstvi. Z ciziny toto vyridit nejde. L.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lindusa píše:
Ahoj, na vsechno neodpovim, protoze mam stale trvaly pobyt v CR, mam tam svuj byt, tak me to nejak moc netrapi. Nicmene aspon o tom obcanstvi ci trvalem pobytu pro manzela. Manzel musi fyzicky zit v CR, aby dostal nejdrive trvaly pobyt a az po nejakych letech ma teprve pravo zadat o obcanstvi. Z ciziny toto vyridit nejde. L.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Veras, manžel zcela určitě musí mít trvalý pobyt v ČR, aby mohl dostat občanství, to má Lindusa pravdu. Nicméně trvalý pobyt pro něj lze vyřídit na cizinecké policii, a to díky tomu, že tady máš trvalý pobyt ty. Není to zas tak složitý, ale trvá to 3 měsíce.
Tak si myslím, že máš 2 možnosti - buď si převedeš TP do Německa ty, nebo o něj manžel požádá v ČR a dostane ho na základě sňatku. A pak po nějaké době - bylo to dost dlouhé, myslím, že 5 let - může požádat o občanství. Oboje najednou ale udělat nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj manžel je cizinec a trvalý pobyt v čr má od roku 2006. Žádali jsme měsíc po svatbě. Musím říct, že zas až tak jednoduché to nebylo, museli jsme na výslechy, chodili nás kontrolovat. SIce už v čr nežijeme, ale co vím od známých, situace o udělení trvalého pobytu v čr se hodně změnila, už nedávají trvalý pobyt, ale jen přechodný na 2 roky a pak až trvalý. Asi záleží na tom, jestli je Tvůj manžel ze země EU nebo jak tomu říkají ze třetí země, ale pokud žijete v Německu, tak bych asi český pobyt neřešila. Stejně je to Schengen.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spravne bys v ramci EU nemela mit 2 trvale pobyty ale co vim tak na to ve vetsine zapadnich statu kaslou. To jen u nas se s tim porad dela takovy humbuk.
Jinak manzel dostal trvaly pobyt v CR naprosto bez problemu. Vyrizeni trvalo neco pres 1 mesic (vyrizovali jsme ho loni). Dostal ho, jelikoz je zenaty se mnou a nemusel ani prokazovat znalost cestiny, jen chteli nejakou strucnou zadost za jakym ucelem zada, tak jsme napsali slouceni rodiny. Pokud by chtel ceske obcanstvi musi se vzdat toho sveho a prokazat znalost cestiny. Kupodivy ja i dcera muzeme mit obcanstvi 2
, doufam, ze tohle v budoucnu zmeni a on si taky bude moct zazadat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak my na zadne vyslechu nebyli, ani nas nikdo nekontroloval, manzel si vse obehal sam, stacil oddaci list a ta strucna zadost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak máš manžela z EU nebo velké štěstí. Nás kontrolovali dokonce i po 2 letech po udělení pobytu. Asi se nudili
Manžel má trvalý v čr a v Irsku a zatím to nikdo neřešil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak máš manžela z EU nebo velké štěstí. Nás kontrolovali dokonce i po 2 letech po udělení pobytu. Asi se nudili
Manžel má trvalý v čr a v Irsku a zatím to nikdo neřešil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
JJ z EU. Manzel ma v podstate taky porad 2 trvale pobyty, jeden tu a druhy u nich, tam to proste nikdo neresi. Znamemu ze Slovenska pri prihlaseni k TP tady doma sebrali obcanku a pobyt tam zrusili. Jiny kraj jiny mrav.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to jo, můj je z Afriky, tak jsme asi víc podezřelí
navíc někdy mi připadá, že každé město, každý úředník si to dělá jak chce…znám páry, které se brali na oko a nikdo je nikdy nekontroloval a pobyt dostali ještě dřív než my
A nevíte jak je to s dítětem? Ikdyž se narodí mimo čr, tak má automaticky trvalý po mě že jo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono jsou vsechny zeme mimo EU podezrele. Znama je ze Srbska a s nasimi urady si uzila az dost.
Ohledne TP ditete jsem zjistovala behem tehu, protoze to jednu chvili vypadalo, ze se prestehujem a bylo mi receno, ze dite ma TP podle matky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dík bubli a nevíš ještě, když má dítě trvalý v čr, ale nežije tam, musí pak jezdit na zkoušky do školy? Já teda rodím v září, takže mám pár let čas, ale zajímá mě to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Barique, to netusim, me se ma mimco taky narodit az ted
Znam to jen z druhe strany, kdy znami Polaci dojizdeli kazdy vikend do Prahy s malym do skoly, aby mu pak v budoucnu uznali v Polsku skolu.
Ono se za par let muze spousta veci zmenit. Takze bych to zatim neresila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit