Trvalý pobyt v Čechách - žijeme v zahraničí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
220
19.7.10 17:42

TRVALY POBYT

Ahoj chtela bych se zeptat1-,jak to mate s trvalym pobytem v cechach,kdyz zijete v zahranici a kam vam dorucuji postu-do ciziny nebo co cech?Ja ziji v SRN a trvaly pob.mam v CR,zde mam prechodne,dcera se tu narodila tak ma trvaly zde,mela i v CR,ale to sem ji z CR odhlasila do ciziny,obcanstvi ma 2,ja premyslim ze bych se odhlasila od rodicu,a prihlasila bych se na mestsky urad,(zduvodu matka kdyz zada o pris.na bydleni zadaji ode me ctvrl.prijem,)jaky by v tom byl rozdil?mate to nekdo taky tak? 2-Jo jeste bych se chtela zeptat,kdyz zijeme v zahr. a chtela bych manzelovi vyridit ceske obcanstvi,jestli by mu to uznali i kdyz by se nezdrzoval na uzemi CR :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
19.7.10 18:19

Ahoj, sice nebydlím v cizině, ale vzhledem k mému kočovnictví jsem si pro komunikaci s úřady zřídila datovou schránku. Je to i pro "normální " občany - dobrovolné a zdarma, všechny úřady, vyjma soudů jsou povinny s tebou komunikovat přes DS (sami si musí předem zjistit, zda ji náhodou nemáš, předtím, než ti pošlou dopis poštou. Firmy a banky s tebou přes DS komunikovat nemusí, ty jsou ale zas flexibilní - poštu zašlou kam se s nima domluvíš. Možná by se ti to hodilo, více info je zde www.datoveschranky.info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
19.7.10 19:07

Ahoj, na vsechno neodpovim, protoze mam stale trvaly pobyt v CR, mam tam svuj byt, tak me to nejak moc netrapi. Nicmene aspon o tom obcanstvi ci trvalem pobytu pro manzela. Manzel musi fyzicky zit v CR, aby dostal nejdrive trvaly pobyt a az po nejakych letech ma teprve pravo zadat o obcanstvi. Z ciziny toto vyridit nejde. L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
19.7.10 20:13
:mavam: Tak diky,ale ja myslela,teda kdyz sem vyrizovala na zvlastni matrice cesky oddaci list,a jen tak sem se zeptala,jak by to bylo kdybych chtela vyridit ceske obcanstvi pro manz.,tak rikala ze jenom prihlasit(na adresu kde mam ja trvaly pob.)a dostal by ho mozna za 2,5roku,ale neptala sem se jestly by se musel zdrzovat v CR ,no nevadi az pojedu do Cech tak se poptam :wink:
Lindusa píše:
Ahoj, na vsechno neodpovim, protoze mam stale trvaly pobyt v CR, mam tam svuj byt, tak me to nejak moc netrapi. Nicmene aspon o tom obcanstvi ci trvalem pobytu pro manzela. Manzel musi fyzicky zit v CR, aby dostal nejdrive trvaly pobyt a az po nejakych letech ma teprve pravo zadat o obcanstvi. Z ciziny toto vyridit nejde. L.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11482
19.7.10 20:20

Veras, manžel zcela určitě musí mít trvalý pobyt v ČR, aby mohl dostat občanství, to má Lindusa pravdu. Nicméně trvalý pobyt pro něj lze vyřídit na cizinecké policii, a to díky tomu, že tady máš trvalý pobyt ty. Není to zas tak složitý, ale trvá to 3 měsíce.
Tak si myslím, že máš 2 možnosti - buď si převedeš TP do Německa ty, nebo o něj manžel požádá v ČR a dostane ho na základě sňatku. A pak po nějaké době - bylo to dost dlouhé, myslím, že 5 let - může požádat o občanství. Oboje najednou ale udělat nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
20.7.10 17:11

Můj manžel je cizinec a trvalý pobyt v čr má od roku 2006. Žádali jsme měsíc po svatbě. Musím říct, že zas až tak jednoduché to nebylo, museli jsme na výslechy, chodili nás kontrolovat. SIce už v čr nežijeme, ale co vím od známých, situace o udělení trvalého pobytu v čr se hodně změnila, už nedávají trvalý pobyt, ale jen přechodný na 2 roky a pak až trvalý. Asi záleží na tom, jestli je Tvůj manžel ze země EU nebo jak tomu říkají ze třetí země, ale pokud žijete v Německu, tak bych asi český pobyt neřešila. Stejně je to Schengen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5545
20.7.10 17:29

Spravne bys v ramci EU nemela mit 2 trvale pobyty ale co vim tak na to ve vetsine zapadnich statu kaslou. To jen u nas se s tim porad dela takovy humbuk.
Jinak manzel dostal trvaly pobyt v CR naprosto bez problemu. Vyrizeni trvalo neco pres 1 mesic (vyrizovali jsme ho loni). Dostal ho, jelikoz je zenaty se mnou a nemusel ani prokazovat znalost cestiny, jen chteli nejakou strucnou zadost za jakym ucelem zada, tak jsme napsali slouceni rodiny. Pokud by chtel ceske obcanstvi musi se vzdat toho sveho a prokazat znalost cestiny. Kupodivy ja i dcera muzeme mit obcanstvi 2 :nevim:, doufam, ze tohle v budoucnu zmeni a on si taky bude moct zazadat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5545
20.7.10 17:31

Jinak my na zadne vyslechu nebyli, ani nas nikdo nekontroloval, manzel si vse obehal sam, stacil oddaci list a ta strucna zadost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
20.7.10 18:29

Tak máš manžela z EU nebo velké štěstí. Nás kontrolovali dokonce i po 2 letech po udělení pobytu. Asi se nudili :-) Manžel má trvalý v čr a v Irsku a zatím to nikdo neřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
20.7.10 18:32

Tak máš manžela z EU nebo velké štěstí. Nás kontrolovali dokonce i po 2 letech po udělení pobytu. Asi se nudili :-) Manžel má trvalý v čr a v Irsku a zatím to nikdo neřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5545
20.7.10 20:22

JJ z EU. Manzel ma v podstate taky porad 2 trvale pobyty, jeden tu a druhy u nich, tam to proste nikdo neresi. Znamemu ze Slovenska pri prihlaseni k TP tady doma sebrali obcanku a pobyt tam zrusili. Jiny kraj jiny mrav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
20.7.10 20:56

Tak to jo, můj je z Afriky, tak jsme asi víc podezřelí :-) navíc někdy mi připadá, že každé město, každý úředník si to dělá jak chce…znám páry, které se brali na oko a nikdo je nikdy nekontroloval a pobyt dostali ještě dřív než my :-( A nevíte jak je to s dítětem? Ikdyž se narodí mimo čr, tak má automaticky trvalý po mě že jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5545
20.7.10 21:19

Ono jsou vsechny zeme mimo EU podezrele. Znama je ze Srbska a s nasimi urady si uzila az dost.
Ohledne TP ditete jsem zjistovala behem tehu, protoze to jednu chvili vypadalo, ze se prestehujem a bylo mi receno, ze dite ma TP podle matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
20.7.10 22:35

Dík bubli a nevíš ještě, když má dítě trvalý v čr, ale nežije tam, musí pak jezdit na zkoušky do školy? Já teda rodím v září, takže mám pár let čas, ale zajímá mě to :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5545
21.7.10 07:03

Barique, to netusim, me se ma mimco taky narodit az ted :-) Znam to jen z druhe strany, kdy znami Polaci dojizdeli kazdy vikend do Prahy s malym do skoly, aby mu pak v budoucnu uznali v Polsku skolu.
Ono se za par let muze spousta veci zmenit. Takze bych to zatim neresila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat