Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Janli 4 dioptrie je dost, ale vydrzte. Mam tupozrake oko a je to na prd. U me na ocni vadu prisli az ve skole ![]()
Syn mel nastesti jen 1 dioptrii, diky okluzoru jsme tupozrakost zahnali a nyni ma rozdil mezi ocima jen ctvrt dioptrie. Bryle uz nepotrebuje, celkove se mu zrak zlepsil.
@cecetka však bojujeme každý den
. Za ten rok se nám to povedlo stáhnout o jednu dioptrii, oči už mezi sebou začínají spolupracovat. Bohudík je to na dobré cestě. Lékař je spokojený, jak to postupuje. Jen vidím posledních pár měsíců stagnaci, protože dcerka to začíná flákat, takže potřebujeme nějaký nový náboj.
Ahoj,
cvicim s dvouapulletym, ktery ma jen maly rozdil, tak nevim jestli ti nase typy k necemu budou. Ale rada se pripadne inspiruju obracene (syna az prilis casto nechavam cvicit tim, ze kouka na videa).
Skoda, ze nepises, co vsechno delate, tech aktivit je hodne v ruznych obmenach. U nas delame: zazehlovaci obrazky z koralku, spojovani teckovanych obrazku, vypichovani obrazku sidlem (2cm polystyren a na nej prispendlit obrazek), na tabletu ruzne tetrys a hlavolamy (je jich tam mraky zdarma - musi prstem spojit tri stejne tvary nebo barvy a ty pak zmizi), srafovani obrazku, peclive vybarvovani detailu, puzzle, navlekni koralku (na vlasec)velikosti cca 2 mm, krouzkovani urcenych pismenek v textu (vzdycky natukam do nejakeho textu pismenko a to pak hleda), hrajeme balancni zabu nebo djenga vez - s jednim okem to neni sranda se trefit, sestavuje podle fantazie z vicek a ruznych drobnych kamenu nebo sklenenych tvaru obrazce, modelina, vystrihovani.
Na tabletu: Dots, Happy glass, DrafLines, Love Balls, Brain-dot ajeste mnoho dalsich
, hledam pod hlavickou hlavolam
Ahoj! Chtěla bych trochu oživit tuhle diskuzi, jestli nemáte taky tipy pro kluky 3,5 roku.
Syn prostě nechce okluzor. Je to fakt šílený boj ho donutit k tomu aby ho na sobě nechal. U nalepovacích je to vždycky hysterák, ale ukecali jsme ho na ty látkové. I tak je to ale strašný boj.
Málo co ho baví, je fakt hrozně akční dítě a nevydrží mi sedět a soustředit se na nějaké menší věci (obrázky, korálky apod.)
Jediné co by ho zvládlo zkrotit, je technika. Rád bere manželovi mobil a prohlíží si fotky, nebo fotí, to ho baví. Jenom nevím jestli je to tím, že ho dostane do rukou opravdu mimořádně. Přemýšlím, že bych mu teda pořídila na tablet aplikaci annasoft která je přímo na léčbu tupozrakosti.
Jenom bych se chtěla přeptat na zkušenosti ostatních. Buď co se týče samotné aplikace annasoft a nebo získat tipy jak trénovat s opravdu živým dítětem, které toho ještě moc nepobírá.
On tím, že asi dobře nevidí (+7,5 dioptrie na každém oku, ano má brýle) tak ho nikdy kreslení, spojování a celkově obrázky moc neberou. A jako přebírat kamínky na hřišti už v téhle kose taky moc dobře nejde
Opravdu mu chci nějak pomoct, ale tím, že ještě nějak nezvládá moc spolupráci, tak nevím jak na něj.
Nakresli na zem čáru, ať po ní chodí. Házejte míčky do koše, dej mu pálku a nafukovací balonek, ať si pinká. Klidně bych ho nechala hrát s autíčkama nebo vláčkodráhou, pořídila bych různý kuličkodráhy na skládání, merkur, lego, kostky, magnetickou stavebnici. Já mám hodně v oblibě nakreslit na papír nějakou dráhu a děti to obtahují. Ono ze začátku funguje skoro všechno, až se oko rozhýbe, tak potom teprve můžeš přejít jemnější cvičení. Výborně taky funguje hra Double.
@Janli píše:
Nakresli na zem čáru, ať po ní chodí. Házejte míčky do koše, dej mu pálku a nafukovací balonek, ať si pinká. Klidně bych ho nechala hrát s autíčkama nebo vláčkodráhou, pořídila bych různý kuličkodráhy na skládání, merkur, lego, kostky, magnetickou stavebnici. Já mám hodně v oblibě nakreslit na papír nějakou dráhu a děti to obtahují. Ono ze začátku funguje skoro všechno, až se oko rozhýbe, tak potom teprve můžeš přejít jemnější cvičení. Výborně taky funguje hra Double.
No ono je to s ním těžké. Mám totiž ještě dceru (1,5 roku) a ta se chce taky zapojovat. Ale tím, že ještě nemá rozum, tak si na tu čáru třeba lehne. Balónky nám odnosí pryč. Malé stavebnice prostě nemůžu domů ani kupovat, aby je nespolykala. Na kreslení musí být dcera zadělaná do jídelní židličky aby permanentně nekradla pastelky/fixy. Takže časově je to pak dost omezená aktivita, protože pak logicky ječí, že chce ven.
Mám doma pexeso, navlékací korálky, modelínu, vláčkodráhu (ta teda dopadla tak, že jí syn rozebral a hraje si s jednotlivými dílky, takže k ničemu.)
Co se týče malování, je to problém. Opravdu nevím jestli ho to jenom tak příšerně nebaví, nebo to prostě špatně vidí, ale on neumí malovat. Nedokáže obtáhnout nic. Na jednu stranu si říkám, že je na to asi ještě trochu brzo, sotva se naučil nějak slušně držet pastelku.
Dobble doma mám, díky za tip! Nicméně vyzkoušela jsem a ještě to vůbec nepadá na úrodnou půdu. Všechno jenom bral, rozhazoval, dělal s těma kartama všechno možné, jenom ne si hrát.
Přijde mi, že je ještě prostě takové rozjívené batole, než 3,5 leté dítě. Mám takový pocit, že spousta z těch aktivit je prostě buď pro starší děti a nebo alespoň pro klidnější a rozumnější děti.
Doktorka už se na mě dívá jak na nějakou línou chátru, co se dítěti nevěnuje, ale já jenom fakt nevím jak to cvičení pojmout, když to dítě opravdu protestuje a ještě do toho musím vkloubit druhé, které by si hrálo rádo ale vůbec nechápe jak ![]()
V normální školce ho učitelky chválí, že si umí krásně hrát, že je vidět, že to má natrénováno z domu. Ale doma je jak satanovo sémě co nevydrží třicet vteřin v klidu a já už mám kolikrát chuť si nechat napsat neurol, ať to tu přežiju.
@LilyJane tak pořídit dítěti tablet na léčbu tupozrakostí je fakt na cenu…
Já teda bohudík měla doma mámu, která zvládla dvě děti s tupozrakostí dovést do stavu, že s bráchou vidíme oba bez brýlí. Okuzor jsme nosili celý den, denně jsme cvičili, nemyslím, že by nám mamka vymyslela nějaké speciální cvičení… Podstatou léčby tupozrakostí je používat oslabené oko, aby se rozdivalo…
Od doktorky přece musíš mít doporučení, jak máš oči zalepovat a střídat.???
Nás se máma na nic neptala, brýle se nosily, okuzor taky. Já dostala první brýle jako mimino v kočáře. Co vše s nima byla schopná dělat, abych je nemusela nosit, by vydalo na román. Ale jsem vděčná mámě, která měla za mě tu zodpovědnost a uvědomovala si, že to jestli v dospělosti budu dobře vidět, je jen a jen na ni.
@Anais Brno píše:
@LilyJane tak pořídit dítěti tablet na léčbu tupozrakostí je fakt na cenu…
Já teda bohudík měla doma mámu, která zvládla dvě děti s tupozrakostí dovést do stavu, že s bráchou vidíme oba bez brýlí. Okuzor jsme nosili celý den, denně jsme cvičili, nemyslím, že by nám mamka vymyslela nějaké speciální cvičení… Podstatou léčby tupozrakostí je používat oslabené oko, aby se rozdivalo…
Od doktorky přece musíš mít doporučení, jak máš oči zalepovat a střídat.???
Nás se máma na nic neptala, brýle se nosily, okuzor taky. Já dostala první brýle jako mimino v kočáře. Co vše s nima byla schopná dělat, abych je nemusela nosit, by vydalo na román. Ale jsem vděčná mámě, která měla za mě tu zodpovědnost a uvědomovala si, že to jestli v dospělosti budu dobře vidět, je jen a jen na ni.
Víš, ona doba hodně pokročila. I na ortoptickým cvičení děti mají tablet a na něm speciální hry, který oko posilují. Už dávno to není jen o tom okluzoru. A nějak nechápu proč by měla zakladatelka oči střídat, to se nedělá. Evidentně jsi zažila jen tu dobu před čtyřiceti lety, tak tady netesej do zakladatelky.
@Janli 3,5 letenek dítěti, které má 7,5 dioptrií tablet ani mobil do ruky nepatří.
Léčila mě lékařka, kterou uznávají po těch 40 ti letech ještě dnešní doktoři zabývající se tupozrakostí.
A pokud ti dotáhla svou konzervativní metodou, jak ty píšeš, s jednou operaci na půl dioptrie na každém oku, tak nemám důvod tento prehistorickým metodám věřit.
Okluze a ortopticke cvičení je základ…
Syn měl úraz oka, když jsme byli na očním, vyšetřoval ho primář v dětske nemocnici v Brně, když jsme mě ptal, jak dlouho tráví denně na mobilu a tabletu a já mu řekla, že tyhle moderní vychytávky v devíti letech nemá, tak řekl, konečně rozumný rodič, víc takových… víš sama jsem si léčbou tupozrakostí prošla.
Co tak zázračného na tom tabletu jako cvičí??? To by mě vážně zajímalo?
@LilyJane ty začátky jsou o tom získat návyk, vůbec nevadí, že to nebudeš dělat přesně nebo vám do toho bude zasahovat prcek. Já to taky dělala zároveň s malým miminem. Hlavní je, aby dělal aspoň něco. Ten tablet bych ale dávala až po splněné hodině za odměnu, bude pak větší motivace s okluzorem vydržet.
@Anais Brno píše:
@Janli 3,5 letenek dítěti, které má 7,5 dioptrií tablet ani mobil do ruky nepatří.
Léčila mě lékařka, kterou uznávají po těch 40 ti letech ještě dnešní doktoři zabývající se tupozrakostí.
A pokud ti dotáhla svou konzervativní metodou, jak ty píšeš, s jednou operaci na půl dioptrie na každém oku, tak nemám důvod tento prehistorickým metodám věřit.
Okluze a ortopticke cvičení je základ…
Syn měl úraz oka, když jsme byli na očním, vyšetřoval ho primář v dětske nemocnici v Brně, když jsme mě ptal, jak dlouho tráví denně na mobilu a tabletu a já mu řekla, že tyhle moderní vychytávky v devíti letech nemá, tak řekl, konečně rozumný rodič, víc takových… víš sama jsem si léčbou tupozrakostí prošla.
Co tak zázračného na tom tabletu jako cvičí??? To by mě vážně zajímalo?
Já úplně čekala, kdy se tady ozve nějaká supermatka a vynadá mi, že jsem neschopná a blbá a bůhví co všechno.
Já svému synovi nechci dát tablet, aby do něj celý den čuměl a já měla klid. Kvůli tomu, že s ním nemůžu pravidelně dojíždět na speciální pleoptické cvičení mi LÉKAŘKA PORADILA aplikaci, kterou vyvinuli výzkumníci (studenti + lékaři) na pardubické univerzitě a která má velké úspěchy v léčbě tupozrakosti. Není to aplikace, do které má dítě čumět celý den, ale je to něco co může obrovsky pomoct, v případě, že rodič nemá jinou možnost. A proto zvažuju její pořízení, protože jak už jsem psala je problém se synem cvičit normálně. A právě technika, ke které má naprosto minimální přístup by ho v tom mohla motivovat.
Gratuluji tvé matce, že to zvládla se dvěma dětma. Dej si za ní piškotek. Já jsem někdo úplně jiný a stejně tak i moje dítě je jiné než si byla ty a tvůj bratr. Po 40 letech je taky všechno jinak.
Můžeš mi říct, co z tohohle tvého výlevu máš? Cítíš se lépe, když sis dokázala ty i tvoje matka jste o tolik lepší než já? Žiju v 21. století. A bohužel obrazovky jsou součástí života ať už chceme, nebo nechceme. Já se je snažím rozumně využít ku prospěchu svých dětí a hned je to problém? Možná by bylo fajn se otřepat z toho „za komančů bylo líp a matky se víc věnovaly dětem“ a přijmout fakt, že žijeme v jiné době.
@Anais Brno Ty nežiješ v 21.století? Výzkum pokročil. K léčbě tupozrakosti už se nepoužívají jen pastelky, ale i hry a u nás i virtuální realita. Pokus se zbavit předsudků a nezamrznout v době před čtyřiceti lety.
@LilyJane mámě jsem už několikrát děkovala, že to i přes moji urputnou snahu vše bojkotovat nevzdala…
Děkuju jak myslíš, ono stačí lepit oči dle doporučení lékaře a tu chvilku pro cvičení si denně najdeš, stejně tak jako jsou jiní rodiče, kteří musí např s dětmi rehabilitovat, dělat logopedii…je to o
Bohužel moderní matky mají pocit, že se jim stále hroutí svět… Ono stačí děti zapojit a jakékoli cvičení se dá dělat při běžných činnostech. Ale to ty prostě slyšet nechceš. Aplikaci bych tak pořídila školnímu dítěti…
@Janli píše:
@LilyJane ty začátky jsou o tom získat návyk, vůbec nevadí, že to nebudeš dělat přesně nebo vám do toho bude zasahovat prcek. Já to taky dělala zároveň s malým miminem. Hlavní je, aby dělal aspoň něco. Ten tablet bych ale dávala až po splněné hodině za odměnu, bude pak větší motivace s okluzorem vydržet.
Právě to chci využít hlavně jako motivaci. Šlo mi o to získat tipy na nějaké další aktivity, které je možné dělat s fakt živým dítětem, které ještě není úplně manuálně šikovné.
Už jsem opravdu unavená každý den svádět úplně stejný boj s dítětem, které už žádná z těch aktivit nebaví, chce běhat, chce skákat, chce objevovat a já ho místo toho držím u stolu aby navlíkal korálky, nebo obkresloval obrázky a do toho ještě řešit aby si neserval okluzor.
I doktorka říkala že je proti tabletům a telefonům, ale v našem případě by to fakt mohlo pomoct, protože to je tak jediné u čeho dokáže opravdu vydržet a čím je možné ho podplatit.