Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
poprosím o vaše názory a zkušenosti
všimla jsem si, že má malá,čtyři a půl měsíce, nevím, jestli to dokážu dobře popsat, ale od fontanelky směrem k čelíčku, jakoby příčně takový hrbolek, nevím, jak to dobře popsat, píšu zmateně, vím, prostě vystouplou hlavičku, takový váleček, jako kdyby prostě měla uprostřed hlavičky směrem k čelu vystouplou kost. je to normální, mají to vaši drobci? samozřejmě jsem gůglila a dočetla jsem se, že to může být ten předčasně srostlý lebeční šev.jinak má i menší fontanelu,ted už jen půl cm,ale hlavička jí roste dobře. snad chápete jak to myslím,tady na fotce je to trochu vidět
Ahoj, syn to má taky a má to do ted. Je mu 15 měs. Dr. když měl asi tak 5 měs. se nad tím pozastavila při prohlídce v poradně (to bylo vidět hodně), furt prohmatávala fontanelu, ale pak říkala že ji neměl zas tak velkou ani po narození. Při další kontrole už nic neříkala. Je to teda u malýho vidět do ted, ale už né tolik jak když byl mimi.
mikami, díky, ono je to spíš cítit než vidět, takže je to normální? samozřejmě tu šílím se srostlým švem…
U nás to bylo i dost vidět. Taky jsem měla strach jak ho začla prohmatávat a říkala o ševu. Ale vše je o.k.
.
Naše Dr. je taková pečlivá a určitě by nás někde hnala.
Když vidím na té fotce malou, tak náš malý to měl v té době hodně. Ted taky, ale musíš se na to už více zaměřit, ale na dotek to je stále dost.
Myslím, že nemusíš mít taky stach.
Nejsem odborník, ale už jsem to na miminkách často zahlédla. Řekla bych, že je to běžné..
děkuju lizbeth, samozřejmě hledám a našla jsem toto:
http://www.nlm.nih.gov/…es/17254.htm
prý to může a nemusí značit srostlý šev, každopádně raději asi zajdu k dr. mám strach.
V Motolské nemocnici je odělení antropologie. Chodila jsem tam na praxi kdysi dávno…třeba by ti tam zvládli poradit nebo uklidnit?
Našla jsem tenhle telefon: 224 432 048
Každopádně i kdyby to byl předčasně srostlý čelní šev, dá se chirurgicky znovu otevřít. Kamarádky syn měl několik srostlých švů, je dávno po operaci a ve třech letech úplně normální zdravé dítě s pěknou hlavičkou ![]()
makysku děkuju, ale pochybuju, že mi někdo poradí po telefonu, aniž by dítko viděli
zítra sjedu k dětské dr. jsem fakt vystrašená.
Šájo neboj, určitě to tvá dr. kontroluje. Můj syn tam má taky hrbolek, dr. to pokaždé prohmatává, ale nikdy nic neříkala.
ahoj SAJO, tak uz jsem to sem psala minule, pod starym profilem, moje mala to ma taky a uz ji byly tri roky, mudra rikala, ze to je normalni, jsou to lebecni svy ![]()
beruško,děkuju moc,takže normální? já tu právě celý odpoledne hledám a našla jsem všude,že to značí předčasně srostlé ty švy,tak jsem pěkně vystresovaná.zatracenej internet ![]()
mě právě stresuje i to,že má malá už tak maličkou fontanelu.ptala jsem se v diskusi,kam chodím podle data porodu a žádní jiní drobci to právě nemají a to mě taky moc neuklidnilo.tak snad to bude v pořádku
Šája píše:
beruško,děkuju moc,takže normální? já tu právě celý odpoledne hledám a našla jsem všude,že to značí předčasně srostlé ty švy,tak jsem pěkně vystresovaná.zatracenej internet
mě právě stresuje i to,že má malá už tak maličkou fontanelu.ptala jsem se v diskusi,kam chodím podle data porodu a žádní jiní drobci to právě nemají a to mě taky moc neuklidnilo.tak snad to bude v pořádku
SAJO, no ja jsem taky plasila, rychle jsme mazala k mudre, kdyz bylo dcerce asi pul roku, rok. a rekla mi, po prohmatani, ze nekdy ty svy takhle srostou a ze obvod hlavicky a fontanela je v poradku a nic. kontrolovala to pri kazde poradne a jak se to hlida a predcasne neuzavira, myslim tim dost rychle, tak je vse ok. dcerka uz mela na 18ti mesicni prohlidce fontanelu uzavrenou a nic, je v poradku.
a to jsme to jeste meli komplikovane tim, ze mela obvod hlavicky mensi nez je prumer,je drobna a jeste se narodila s kefalhematomem jak tenisak. takze te chapu, taky jsem mela nervy aby ji to nesrustalo moc brzo a aby nemela zdeformovanou lebku ![]()
ted ji to nahmatam taky a bude ji tri a pul, pokazde jsme to ukazala, i na chirurgii a rekli mi, ze nektere deti to tak maji a ze je to spise kosmetickeho razu.
ale pro klid duse si tam zajdi,ale myslim si, ze pokud chodis na pravidelne prohlidky a obvod hlavicky a fontanelu mudra kontroluje a je to v norme, tak bych se neceho nebala. ![]()