Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim vsechny. Mam dcerku, ktera bude mit zachvilku 3. Velmi rada neco tvori( plastelina, ruzny lepeni, prstove barvy atd.) Jenze ja jsem na to hrozne leva
a nevim co furt vymyslet a hlavne abych to zvladla
. Nemate nejake navody? Triky? Tipy?
diky vsem
Ja sem ted s malym (2roky) delala divadlo, nic tezkyho, vystrihat postavicky z barevnyho papiru, podlepit kartonem a pripevnit na spejli
nebo pokud mate tempery tak vzit velkou ctvrtku, namalovat si temperama dlane a obtiskavat je na ni, delali sme tak stromy, akorat sem nakreslila kmen a ruce byli misto listu ![]()
Kup si nejakou knihu tvoreni pro predskolni deti nebo pohledej na netu. Skvele se tvori z rolicek od toaletaku, krepaku, poridte velke koralky a at dcera klidne sama neco vymysli, to budes koukat ![]()
První mi vždycky v hlavě vystřelí papírmašé a vizovické těsto, z obého lze páchat miliardu blbin.
Kouknu po nejake knizce. Jeste se chci zeptat na kineticky pisek. Je to k necemu? nebo vyhozene penize?
@Svistice píše:
@scentini Jeden z důvodů, proč jsem kluka ráda upíchla do školky.
Ona chodi jednou tydne. Nosi si vyrobky domu a chce po me abych si to taky vyrobila
a diriguje me u toho. Do toho jeste zpiva a hraje na hudebni nastroje, to musim taky. Ja, ktera jsem hlucha jak poleno
to dite snad neni moje ![]()
@scentini Kinetický písek je super, ale jako „tvoření“ to moc není. Prostě domácí pískoviště, co nenadělá tolik bordelu, jako normální písek (ale nadělá taky slušně) ![]()
@Svistice Nápodobně.
Starší začal letošní šk. rok ještě chodit 1 x týdně do výtvarky a je klid. Já se přiznám, že mě to tuze nebaví, navíc jsem na veškeré tvoření naprosto levá, takže jsem vždycky trpěla jak pes.
Budu si stavět, budu hrát karty, pexeso, hry… ale tvořit? To mě radši zabijte. ![]()
@scentini Po mně taky děti v tomto nejsou, evidentně mají geny po tatínkovi. Oba naši kluci krásně a rádi kreslí, teď u mladšího tříletého mi učitelka říkala, že u něj pozorují nadání právě v hudebních a těch výtvarných oblastech, že schopnostmi a dovednostmi odpovídá předškolním dětem až prvňáčkům, takže ho spešl rozvíjejí a což už teda u něj taky pozoruji nějaký ten pátek, ale po mě to rozhodně nemá. Já se zasekla někdy na úrovni první třídy. ![]()
U nás tedy funguje má pasivní účast. Tzn. sedím tam, přidržuji co je třeba přidržet, občas poradím, ale tvořit nutně nemusím. I když mě to celkem i baví, zase nesnáším černýho petra, člověče, domino a ze všeho nejvíc pexeso ![]()
Teď jsem někde vyštrachala knihu origami, takže děláme parníčky a čepičky a kytičky a zvířátka. Pro 4,5 letého syna je to celkem náročné, takže mu to dlouho trvá (rozuměj zabijeme více času), 2letá dcerka jen podle nás „mačká papír“ a všichni jsou spokojení ![]()
@unuděná píše:
@scentini Kinetický písek je super, ale jako „tvoření“ to moc není. Prostě domácí pískoviště, co nenadělá tolik bordelu, jako normální písek (ale nadělá taky slušně)
Vymyslim uz darky na narozky a pak na svatek. Kineticky pisek bude na zahrade nebo na balkone. Me staci plastelina, ktera je fakt vsude.
@Fima po tatinkovi to taky nebude, tam je to jeste horsi
moje babicka krasne maluje a zpiva. S tou si dcera rozumi. Ja neskutecne trpim na zpivankach, kam s dcerou chodime. Jsem jak slon v porcelanu ![]()
@Fima po tatinkovi to taky nebude, tam je to jeste horsimoje babicka krasne maluje a zpiva. S tou si dcera rozumi. Ja neskutecne trpim na zpivankach, kam s dcerou chodime. Jsem jak slon v porcelanu
Tak tam s ní pošli babičku ne? Proč by ses měla trápit něčím, co tě opravdu nebaví? To i dcera brzy pozná (kdoví, jestli už nepoznala), že to neděláš s radostí a můžeš jí to taky znechutit ![]()
Bílou voskovkou něco nakreslit na čtvrtku a pak na to vodovky (ten obrázek voskovkou se objeví); navlékání korálků z těstovin (můžou se i obarvit); koláže z fotek rodiny (vytisknout si a vystříhnout obličeje členů rodiny, dítě je nalepí a dokresluje tělo, ruce, nohy apod.); vděčné jsou nafukovací balónky (pokreslit fixou a přidělat uši jako zajíc nebo udělat jiná zvířata, nebo provázkem přivázat k nějaké malé ošatce nebo misce a udělat vzducholoď nebo balón na převážení figurek z lega…), taky brčka (mého tříleťáka hrozně baví stříhat brčka, protože to všude lítá, a pak třeba seřazujeme podle velikosti nebo zapichujeme do modelíny a děláme ježka, z dlouhých brček si stavíme silnice po bytě na autíčka, foukáme s nima do misky s pěnou - tu máme postavenou v hlubokém plechu a pěna přetéká); hodně ho bavilo dělat papírové masky zvířátek (s nima i hrajeme divadlo) - šablon je na netu mraky.
Knížku bych já osobně nekupovala, zašla bych do knihovny nebo jen na čumendu do knihkupectví a pak dohledávala na netu, knížky jsou většinou monotematické (všechno tvoření na jednom principu) nebo naopak pro příliš širokou věkovou kategorii a musí se hodně vyzobávat.
@unuděná píše:
Tak tam s ní pošli babičku ne? Proč by ses měla trápit něčím, co tě opravdu nebaví? To i dcera brzy pozná (kdoví, jestli už nepoznala), že to neděláš s radostí a můžeš jí to taky znechutit
Moji 80 babicku? To fakt ne. Ja jsem rada, ze jsem s dcerou a ze ji to bavi. Spis jde o to ze, se stydim, ze neumim zpivat a tak. Ale bavi me, ze se dcera bavi
.