Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
chtěla jsem se pouze zeptat, neboť kdykoliv mám nějaký nervíky a napíšu sem a hned mi někdo odpoví hodně se mi uleví. ![]()
Jsem ve 20.týdnu a začal mi tvrdnout podbřišek, asi tak tři dny, je to takový hrozný tlak v podbřišku docela silný a za pár sekund to přejde ale je to celkem častý. A mám to na dotek tvrdé ale pouze podbřišek břicho ne. Tak jsem byla včera na 2.ultrazvuku a tam mi doktor prohmatal břicho a řekl, že ho mám klidné ale čípek mi nekontroloval a dal mi samozřejmě magnesium. Ze jich můžu jíst až 6 denně klidně a nemám cestovat atd. No ale stejně mám docela strach. Nemá někdo podobnou zkušenost???? Děkuji
![]()
Alexko, já jsem teď aktuálně taky ve 20.týdnu těhu a břicho mi tvrdne už od 17.týdne. Dokonce jsem kvůli tomu už ležela 14dní v nemocnici, naštěstí čípek je v pořádku, tak beru 3×2tbl magnézka a modlím se, abych ještě nějakou dobu vydržela doma a bylo to v poho. Navíc mám ještě doma malou cácorku, tak se snažím polehávat, mě k tomu i trápí gyn. záněty pořád dokola, takže mám strach, aby to mimi neublížilo.
Snaž se odpočívat, zbytečně nenamáhat, nic nezvedat a uvidíš bude to dobré. Holky tady psaly, že tvrdnutí samotné nemusí hned značit problémy, ale musí se to sledovat. Někdo máme jen víc dráždivou dělohu. Ale pokud by bylo tvrdnutí pravidelné a bolestivé, určitě hned k lékaři
Tvrdnutí je normální, děloha se tak trénuje na porod. Pokud máš čípek v pořádku, rozhodně bych se nestresovala. Mě břicho tvrdlo od nějakého 18.týdne (a teď jsme už v 28.), ne v nějakých nepravidelných kontrakcích, jak je všude popisováno, ale jak přišel večer, měla jsem břicho jak beton a nepovolilo. Dostala jsem Magnosolv, beru si pytlík večer (doktor říkal, že to nemám zase přehánět, on je ve vyšších dávkách docela nápor na ledviny) a od té doby mám klid. Čípek mám naprosto v pořádku, prcek se evidentně nikam nechystá, mám zřejmě jen dráždivější dělohu.
Mám to samé 20tt a tvrdnutí. Spíše když jsem v klidu - ale to spíš jen kvůli tomu, že mám čas se sledovat. Byla jsem s tím na pohotovosti, tam mi dali Magnézko 1-1-1 a moje doktorka mě nechala 8 dnů na nemocenský. Musim říct, že kombinace magnézka a klidu mi pomohla a tvrdnutí už jen tak 2× denně. Nic nezvedat, moc s pupíkem necvičit a bude to snad ok. Já kromě tvrdnutí jiný nález neměla… čípek ok, děloha klidná… Taky říkala, že pokud mamča nemá na bříšu dost špíčků, cítí toho prostě víc:-) švagrová byla těhu s 95kg a necítila nic a já cítím každý ztuhnutí:-(
Děkuji všem moc za odpovědi, jsem těhotná poprvé a dost se sleduju a mám pořád strach. Dr. mi řekl, že prý mohu magnezium jíst až 6krát denně, což mi teda přijde celkem dost. A pravdou je, že jsem dost hubená, takže je možné, že to člověk všechno tak nějak více vnímá. ![]()
A také jsem zjistila, že mi hodně vadí uplejší rifle, myslela jsem, že ještě vydržím v normálních riflích, ale už jsem si musela koupit těhotenské. Možná to také dráždí.
Alexka píše:
A také jsem zjistila, že mi hodně vadí uplejší rifle, myslela jsem, že ještě vydržím v normálních riflích, ale už jsem si musela koupit těhotenské. Možná to také dráždí.
Já nosím těhotenské od 12.týdne. ![]()
Vážně? Tak to jsem dost podcenila, jsem si rikala, ze je budu nosit az to bude nejnutnejsi, ale to uz je asi. ![]()
Alexka píše:
Vážně? Tak to jsem dost podcenila, jsem si rikala, ze je budu nosit az to bude nejnutnejsi, ale to uz je asi.
Já jsem byla od začátku hrozně nafouknutá, takže jsem se do svých gatí nevešla. ![]()
ahoj ![]()
já jsem s tvrdnutím doma… žádné cestování, ležet, šetřit se. beru dohromady 6 tablet magneska denně a když musim jet do města, tak i 9…
docela to pomáhá, hlavně ten odpočinek. jsem ve 24.týdnu a hubená jsem taky dost… myslím, že když budeš odpočívat, bude to dobré. hlavně když by se to horšilo, tak šupem k doktorovi! jinak hodně štěstí ![]()
ahoj ![]()
já jsem s tvrdnutím doma… žádné cestování, ležet, šetřit se. beru dohromady 6 tablet magneska denně a když musim jet do města, tak i 9…
docela to pomáhá, hlavně ten odpočinek. jsem ve 24.týdnu a hubená jsem taky dost… myslím, že když budeš odpočívat, bude to dobré. hlavně když by se to horšilo, tak šupem k doktorovi! jinak hodně štěstí ![]()