Povinné testy v těhotenství

15.3.11 16:06

Povinné testy v těhotenství

Zdravím, chci se zeptat, jak je to s různými testy během těhotenství. Jsem na začátku 16tt a dozvídám se , že bych měla podstoupit genetický test a snad pak ještě nějaký ten glukózový toleranční test. Mohu je oba odmítnout? Jednak i kdyby mi nákrasně vyšel triple na 1:1, tak je pořád šance, že to dítě bude zdravé. Prostě jsem rozhodnutá si ho nechat. Z toho testu na cukrovku se mi dělá špatně už teď, nesnáším slazené pití, žádnou cukrovku v rodině nemám a je mi 23, takže žádný vysoký věk. Doktory nesnáším odmalička, už tak mě obtěžuje chodit tam co měsíc, a navíc ještě tohle… nehodlám nikomu dělat pokusného králíka. Mohou být za odmítnutí těchto dvou testů nějaké sankce? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
merett
15.3.11 16:14

testy odmítnout můžeš, k ničemu tě nutit nemůžou, jen jsem ti chtěla říct že těhotenská cukrovka nemá nic společného s cukrovkou dědičnou, je to nemoc která vzniká i zaniká v těhotenství

ale testy na cukrovku jsou „povinne“ tuším až od 25let, tak na ně možná ani nepůjdeš

• Citovat
  • Upravit
15.3.11 16:21

No právě, jak tak hledám na internetu, našla jsem, že ta cukrovka je povinná od 25, ale na jiných místech, že už se to dělá rutinně všem, a kdo se v tom má vyznat:-) to samé jsem nějak pochopila ty triply, myslela jsem, že je to jen pro rizikové skupiny, a koukám, že se už to taky dělá všem. Doktor mi řekl, že je to povinné, v diskuzích čtu, že dobrovolné… tož jsem z toho už jelen. Ale supr, že na to nemusím. Byla jsem na těch prvních krevních testech, RH faktor, HIV a tak, ale tohle mi přijde zbytečné. Mimochodem, v laborce z té první série vyhodnotili jen půlku, takže na to budu muset jít znova:-/ mají v tom prostě binec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
15.3.11 16:21

v těhotenství není nic povinného, je to jen na tobě. Jinak mohla jsi dobrovolně podstoupit NT screening zhruba mezi 10-13týdnem - nevím teď přesně - je to krev + UTZ, v zahraničí se používá víc než ten náš slavný na 16tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
15.3.11 16:22

Cukrovka je povinná myslím dokonce až od 26 - tak jsem to slyšela. Já jsem rodila „za měsíc 26“ a na tom testu jsem nebyla. Možná by jenom nebylo špatné mít zjištěné příznaky, abys věděla. Moč koneckonců testujou na prohlídkách…

Triply odmítnout taky můžeš, ale možná budeš muset tvrdě bojovat - hodně doktorů jim ještě dost věří :roll: No a nebo si to můžeš nechat udělat a vyprdnout se na to - to je druhá možnost :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
15.3.11 16:24

Tak povinné… Přece tě nepovalí na zem a nenapíchnou ti žílu :mrgreen:

Na druhou stranu tu cukrovku bych možná nepodceňovala, to přežiješ. Trocha nepohodlí se dá vydržet - i když je to hnusné, tak co, druhý den už o tom nebudeš vědět a budeš mít jistotu, žes nic nezanedbala, co by mohlo ublížit miminku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13338
15.3.11 16:24

Testy odmítnout můžeš, ale pokud se neléčí těhotenská cukrovka, může to způsobit problémy nejen tobě, ale i miminku. Ten test na cukrovku není tak hrozný, absolvovala jsem ho, a pro zdraví prcka to přece stojí za to ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
15.3.11 16:25

Limutko, žádné sankce ti nehrozí, ale nejspíš se budeš dohadovat se svým dr :think:
Co se týče těhu cukrovky, tak ten test není tak hrozný, jak se píše. Navíc se nedá jinak jak zjistit, příznaky žádné nemá a z moči testované na gyndě se to nezjistí - já těhu cukrovku měla a moč jsem měla vždy v pořádku. Tož tak.

Edit - jak píší už holky nade mnou, nad tímhle testem bych se zamyslela, jde o zdraví miminka. Neléčená těhu cukrovka je prevít a může dítěti způsobit celkem vážné komplikace.

• Citovat
  • Upravit
11502
15.3.11 16:30

Já cukrovku podstoupila ve 24, takže se dělá i dřív. Jinak triple testy jsou taky z krve, takže na tom nic tak strašnýho neni. Já je podstupovala v 16tt, mohla jsem jít v 11tt na plodovku, ale to jsem řekla, že nejdu a že je chci z krve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
15.3.11 16:32

Peti v 11tt na plodovku?? to je nejak moc brzy ne? 8-o

• Citovat
  • Upravit
15.3.11 16:33

Nechápu ale, na co teda nosím na každou prohlídku moč - vždyť kdybych měla zvýšený cukr, tak mě snad na nějaké vyšetření odešlou, ne? Navíc tam chodím pravidelně hned na otvíračku, tzn. za 7 ráno a nalačno (dělám od osmi, tak abych stíhala), a jelikož to mám za rohem a nerada vstávám, jím vždycky až jak přijdu zpátky. Navíc všude slýchávám, jak by se to v těhotenství nemělo přehánět sladkostma, a teď mi najednou budou cpát nějaký rozpuštěný cukr? Taky za sladkého se mi množí kvasinky; jednou jsem snědla celou studentskou pečeť a bylo to tu. Zbavila jsem se toho, a vsadím boty, že po tomhle by se mi to rozjelo pěkně od začátku. :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.3.11 16:35

To s tou cukrovkou na jednu stranu chápu, ale nedá se to vyšetřit nějak jinak? Třeba z krve, když mi ji stejně budou ještě jednou odebírat kvůli těm prvním testům, co zmršili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
15.3.11 16:36

z moči se spíš zjistuje přítomnost bílkoviny, teda aspon me ji tam nasli a to značí nějakej zánet v těle. S tím sladkým je to asi těžký, čokoláda na posezení je neco jinýho než glukozovy napoj na test. Ale jak jsme všichni psali, klidně to odmítni, oni te do vezeni za to neposadi

ten test je z krve, odeberou ti krev, daji vypit napoj a za dve hodiny ti zase odeberou krev aby videli jak se telo rychle dokazalo poradit s cukrem

Příspěvek upraven 15.03.11 v 16:37

• Citovat
  • Upravit
teresa20

Limutko, já už jsem to v příspěvku psala, těhotenskou cukrovku z moči nepoznáš. Můžeš jí mít a moč absolutně v pořádku. Já to tak měla celou dobu.
Poránu nalačno většinou bývají glykemie v pořádku - začnou reagovat a stoupat až po jídle, po přísunu cukrů - teprve tady se ukáže,jak se s tím tělo dokáže vypořádat.
Ten test jako není nic moc příjemného, ale nic zas strašného, pro jednou se to zvládnout dá. Ty kvasinky jsou věc druhá, to věřím, že se po tom nášupu můžou rozjet :think:

• Citovat
  • Upravit
14046

glukozovy test jsem v druhem teh odmitla, v prvnim jsem pri nem omdlela a zvracela, takze jiz nikdy vice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí