Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky zajímalo by mně jak moc odlišně probíhalo vaše druhé těhotenství. Já jsem u prvního ani nevěděla že jsem těhotná
špatně mi nebylo vůbec myslíte, že se dá něco podobného očekávat i podruhé? ![]()
Očekávat se dá cokoliv ![]()
Já u prvního od začátku unavená, celý den prospala, nevolnosti asi do 3-4 měsíce, poté pro změnu bolesti v kříži, pocit že se s tím pupkem prostě ani nemůžu otočit, protože to bolí… Nedovolil mi jíst má oblíbená jídla
![]()
O druhém jsem ani nevěděla že nosím (krom špinění do 4 měsíce), žádný problém s otáčením, zvedáním se, zády.. nic
Jen mi „zakázal“ kávu, ze dne na den jsem ji nemohla ani cítit.
ja u prvniho byla taky v pohode, zvracela jsem jen snad 3×..jen jsem byla unavena..zato ted des a hruza, 2.5 mesice jsem byla nepouzitelna, teprve ted v 16tt je mi uz dobre! ale to ma kazdej jiny!!!
mikky píše:
Ahojky zajímalo by mně jak moc odlišně probíhalo vaše druhé těhotenství. Já jsem u prvního ani nevěděla že jsem těhotnášpatně mi nebylo vůbec myslíte, že se dá něco podobného očekávat i podruhé?
Ahoj. Tak v mém případě bylo naprosto odlišné. U prvního jsem, přesně jak píšeš, skoro nepoznala (krom // a vynechání MS
), že jsem těhotná, nevěděla jsem, co je zácpa, tvrdnutí břicha, kontrakce jsem poznala až při porodu, břicho jsem měla malé, pohyby jsem až do porodu skoro necítila. Při druhém (resp. třetím
) mi bylo špatně od 4.tt až do porodu (naposledy jsem
týden před porodem), břicho mi tvrdlo několikrát za den, zácpu jsem si musela hlídat (tj hodně pít a denně jíst něco jako sušené meruňky, jogurty atp), břicho bylo viditelně větší od konce 1.trimestru, pohyby jsem cítila hodně často a dost zřetelně. Takže jsem byla přesvědčená, že to bude kluk, když je všechno tak jiné
.
Ale na druhou stranu musím napsat i to, že i porod byl naprosto odlišný - kdybych pokaždé rodila jak podruhé, tak bych klidně rodila každý týden
. Začal jinak, průběh byl jiný, hojení nesrovnatelně rychlejší (a to jsem bylá šitá ažaž).
ja myslim, ze se to trosku ocekavat da - moji mame nebylo spatne nikdy a tehotna byla 4× ![]()
mne nebylo spatne ani pri prvnim ani ted, jen unava na zacatku
ty rozdily oproti predchozimu tehotenstvi mi neprijdou nejak zasadni nebo jsou snadno vysvetlitelny - jsem ted vic unavena a vic mi tvrdne bricho, ale neni asi divu, kdyz uz doma jedno ditko mam, jsem starsi a taky mam pocit, ze pri tom prvnim je clovek v takove euforii a ruzne neduhy snasi lepe, kdezto ted to cele tehotenstvi beru spis jako nutne zlo ![]()
prvni jsem rodila v cervenci, tudiz jsem byla vic natekla a bolely me z toho klouby, to ted neznam, zase me vic pali zaha, ale jinak mi prijde, ze obe moje tehotenstvi jsou v pohode ![]()
Tak mě bylo u prvního hodně blbě, ale moc jsem nezvracela a zvládala jsem i chodit do práce.
U druhého mi bylo 100× hůř. Začalo to dřív, už před vynecháním MS a později to skončilo, asi v 16tt. Nezvládala jsem nic, dělalo mi blbě jenom otevřít pusu. Chodím i mnohem častěji na záchod, už si připadám jak náš pes, co musí pořád značkovat
A teda břicho, jaké mám teď v 5. měsíci jsem měla u prvního až tak v 7. ![]()
Jinak bych řekla, že je to stejné.
Ahoj, o prvním těhotenství jsem skoro ani nevěděla ![]()
U druhého mi bylo špatně od žaludku a další 4 těhotenství probíhaly podobně.
Z vlastní zkušennosti říkám, že každé těhotenství je jiné ![]()
V druhém těhotenství mi bylo hůř než v prvním a delší dobu. V prvním jsem měla jen žaludek na vodě (3,5m) a když jsem si hlídala po 2 hodinách jídlo, tak jsem v pohodě zvládala i pracovní nasezení. Ve druhém těhu jsem zvracela (hlavně večer) a bylo mi celý den tak zle, že jsem od 17 hodiny už jen ležela v posteli neschopná ničeho (o dítko se staral manžel či babičky). Tahle hrůza trvala 4 měsíce…
Teď je to v normě, jako při prvním těhu.
Teď ještě čekám, co se dá čekat od druhého porodu, od druhého kojení, od „druhého“ mateřství… ![]()
Druhé těhotenství u mě proběhlo podobně jako to první, jen mi bylo o trochu víc špatně(zvracela jsem asi 5×, u prvního 1×) a byla jsem víc unavená(možná spíš kvůli péči o první dítě), jinak pokud by mě nepotkal akutní slepák neměla bych si nač stěžovat
.
Ahoj, v prvním těhu mi bylo špatně do 20. týdne, ve dne v noci stále
a všechno. Pak to přestalo a dokonce to bylo fajn, poslední měsíc, klasika (špatné spaní, křeče v rukách atd.). Když jsem zjistila, že jsem podruhé těhotná, nebylo mi vůbec nic, tak jsem se zaradovala, že jsem si to vybrala napoprvé a toto těhu si užiju. Bohužel jsem se radovala předčasně, asi za týden jsem začala
a trvalo to až do 6. měsíce, pak nastoupilo hrozné pálení žáhy, nespavost, křeče v rukách atd. Snad všechny těhu neduhy. Toto těhu bylo ještě horší než to první a do toho jsem se starala o 2 letou dceru, fakt mazec.
Porod byl pro mě vysvobozením. ![]()