Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chci se zeptat jsem 31tt, a začalo mi co chvíli přes den i v noci tvrdnout břicho. Doktor mi napsal magnesko, ale moc mi to teda nepomáhá. Nemáte někdo nějaký jiný recept co proti tomu dělat? Proč se to vůbec stává, že tak tvrdne to břicho. Ubližuje to nějak miminku? Díky ..
aha to je skoro nic já brala 3tablety 3× denně asi by ti doktor měl zkusit upravit dávkování.
jinak tvrdnutí břicha znamená ,kontrakce ,stahy dělohy .Můžeš se otevírat proto ti dali magnezko proti stahům dělohy .Zejtra kdyžtak zajdi k doktorovi at ti zvýši to mg .kdyby ses už otvírala dají se dát ještě jiné léky.Ale radši tam zajdi,kdyby ses otvírala at nemusíš rodit dřív.Jen pro jistotu.
řekla bych klid na lůžku, příp. skočit na gyndu, že ti jedna tableta nepomáhá, nechat se zkontrolovat. Já brala 6 tablet magnéska denně, pak mi dělali cerkláž - steh a druhou půlku těhu jsem vlastně téměř proležela.
Lakyno : v jakém tt ti tu cerkláž dělali a měla jsi pocit ,že pomohla?
určitě máš malou dávku. já jsem na tvrdnutí brala 6 tablety denně - 1 ráno a 2 večer. a jinak steh na děložním hrdle se dělá max do 20tt. zkus hodně odpočívat a zítra si zaběhni k doktzorovi na kontrolu. určitě to bude v pohodě.
taky bych si zašla k doktorovi, záleží jestli jsi to s ním už nekonzultovala, nebo jestli se od té doby stav zhoršil.Tvrdnutí je normální, zvlášť ke konci, ale já bych si tam zašla.. Jinak ono taky záleží jaké magnesium bereš, pokud bereš nějaké tablety, tak je to něco jiného než rozpustný magnosolv - toho se tolik brát nemůže.
Jinak moje osobní zkušenost : když mi kolem 20. týdne dva dny hodně a častěji tvrdlo břicho, magnesium mi nezabíralo. Mně tvrdne v době stresů a při větší námaze - když delší dobu někde pochoduju.
Tvrdnuti bricha v tehotenstvi je naprosto fyziologicky (normalni, bezproblemovy) jev a nechapu, co se na tom ma resit. Tyto kontrakce jsou prospesne, deloha se trenuje k porodu a vlastne kontraktuje cely zivot, preci jen je to svalovina. Tyto predporodni kontrakce se nazyvaji Braxton-Hicks a magnezium je nezastavi a to ani konske davky. Maximalne Ti muze utlumit jejich subjektivni vnimani, ale to neznamena, ze nebudou probihat. Budou a je to jedine dobre! Je smutne, ze tyto informace nedostanes od sveho gynekologa! Jinak ty prave porodni jsou pravidelne (v drtive vetsine) a bolestive. Tvrdnuti samo o sobe je naprosto neproduktivni, co se porodu tyce. Takze klid, je to v poradku
. Linda