Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
chtěla jsem se zeptat, co mě čeká při zátěžovém testu na cukrovku v těhotenství.
Bylo mi dr. řečeno, že mám mít lehkou večeři na cukr a tuky, a od půl noci nesmím nic pít ani jist. A test prý bude trvat celé dopoledne… proboha co to je? Už teď se bojím. To bez jídla a pití nevydržím od půl noci až do poledne dalšího dne.....
Jdu do Zlína na polikliniku, tak kdyby už tam nějaká maminka z diskuze byla, ráda si přečtu její zkušenosti:)
Ve Zlíně jsem nebyla…ale zkušenost moje je taková, že určitě nejez…když jsem měla žízeň dala jsem si vodu…
Na test jsem šla ráno v 7. na lačno,vzali mi krev, vypila jsem ten roztok ( někdo říká, že je to strašný, ale mě to tak nepřišlo) a pak tam 2 hodiny čekala, a pak mi odebrali krev zase. Po tom roztoku mi nabídli vodu na zapití…
Taky jsem měla strach, že to nevydržím, jelikož piju hodně ( až se mi lidi smějou), ale dalo se to.
u nás to bylo tak,že mi vzali ráno v 7 krev,pak jsem dostala vypít nechutně sladký a hnusný nápoj,pak dvě hodiny nesmíš jíst ani pít a pak ti zase vemou krev a můžeš se konečně najíst
Test spociva v tom, ze rano se tam nahlasis, oni ti vezmou krev (me brali z prstu, takze nic drastickyho), pak ti daji nejaky casovy limit na vypiti glukozy, my meli 20min. A od te doby se meri cukr za hodinu a za 2h.
Moje zkusenost je, ze glukozu jsem mela v cernem caji, nevadilo mi ji vypit, nedelalo se mi spatne od zaludku, prezila jsem bez jidla, dosla do prace, dala jsem si bagetu, pepocitala s redsitelem trezor, to uz se mi zacinalo delat mdlo, odjela domu, sotva jsem prosla dverma, tak silene litani na zachod, vecer pak silene krece zaludku, takto jsem stravila 2dny, totalni dehydratace, slabe nepravidelne pohyby… Jako bonus se mi tim cukrem rozjeli silenym zpusobem kvasinky.
Mam bohuzel cimprlich zazivani, zlucnik je trochu moc akcni, kdyz se podrazdi. Takze moje telo zatez zatezoveho testu neuneslo. Ted jsem tehotna znovu a zatezovy test uz nepodstoupim, protoze se bojim, ze by se to mohlo opakovat. Rozhodla jsem se jit cestou nezatezoveho testu, tj. pujcim si nebo koupim glukometr a bude si jeden den merit cukr. Pred jidlem, hodinu po jidle, 2h po jidle. Neni to tak presne, nicmene ty, ktere cukrovku maji, tak si stejne cukr takto meri a kdyz sni neceho moc nebo nevhodne jidlo, tak jim to glukometr ukaze.
Ahoj Tak já jsem byla před měsícem ve Zlíně, takže ti řeknu přesně. Ráno v 7 ti vezmou krev ze žíly (ne z prstu), dají ti vypít hodně přeslazený čaj, ale dá se to, já si čaj a kafe nesladím a vypila jsem to. Někdo říká, že si můžeš do toho donést citron, ale já se na to neptala, tak nevím jestli by to povolili, jestli máš strach že to bude moc sladké, tak si ho vezmi a uvidíš. Sebou si ale určitě vezmi neslazenou vodu a svačinu. Po vypití toho sajrajtu nemáš nic jíst ani pít, ale já to pak venku zapila tou vodou a musela jsem si dát žvýkačku. Pak musíš dvě hodiny čekat a nevyvíjet moc velkou aktivitu. Ven jít můžeš, ale jen se projít po areálu nebo sednout ven, ne do města nebo domů. No a za dvě hodiny tzn. v 9h. ti znova vezmou krev a je to. Pak si můžeš dát svačinu a pro výsledky se chodí za 2 hodiny v 11h. Takže to bez jídla není na celé dopoledne, ale jen do 9h. Přeji ať to zvládneš v pohodě.
U nás to bylo vpodstatě stejné jak píšou holky, akorát pokud jsi třeba nachlazená, nemáš jistotu, že ti ten slaďák vůbec dají, tu krev musíš mít nejdřív ok. A ty dvě hodiny čekání, tak jsme museli být buď přímo v tom náběrovém centru, odejít jsme mohli jeno´m s doprovodem, ale nikdo to nekontroloval. A asi to zní ujetě
, ale ten slaďák mi chutnal ![]()
Tak u mě to bylo takové, že mi ráno nalačno vzaly ktev z žíly a chtěli mou moč. Vypila jsem roztok a hodinu po vypití byl další odběr krve a čůrání. Po dvou hodinách po vypití opět krev a moč. Tu poslední moč jsem měla úplně zakalenou, jako bych tu jejich glukosu vyčůrala. I Dr to překvapilo.
já na tom byla dnes ráno, přišla jsem odevzdala moč, nabrali mi krev. pak jsem pila ten sajrajt rozmíchanej ve vodě, měla jsem na to 10 minut a nebylo to tak hrozný. bylo mi fajn ale po hodině mžitky před očima a zalehly mi uši, už jsem myslela že to v sobě neudržím ale naštěstí to behěm chvíle odeznělo. celý dvě hodiny jsem musela sedět v čekárně a asi jsem i ráda protože kdybych někam šla tak sebou asi seknu. po dvou hodinách jsem musela jít čůrat a znovu na odběr. až na tu chvilkovou nevolnost se to dalo ![]()
Ahoj, chci se zeptat, na ty testy na cukrovku chodí každá maminka? Já budu 28týden v neděli a na žádný test mě doktorka zatím neposlala ![]()
@Laetitia možná budu kecat, tak mě někdo opraví. Nevím z vlastní zkušenosti, já na testu byla, bylo mi 27 let, ale kamarádka, co má 2 děti nebyla ani jednou a prý nešla proto, že se to dělá až od 25 let.
@martinape Aha děkuju, mě je 21. Jsem se lekla aby na to doktorka třeba nezapoměla a něco se nezanedbalo ![]()
A moje zkušenost - v sedm tam být, na lačno, v čekárně +- 20 lidí - těhule, důchodci, děti… Pak si nás postupně volali, krev z žíly, 20 minut na vypití toho sajrajtu, dle mého šílenej hnus a taky se mi dělalo špatně z tý krve. Pak dvě hodiny v čekárně, bez zátěže, nikam se nesmělo jít, nic jíst a po dvou hodinách kontrolní odběr krve a domu. - no, tak to mělo být, jenže já jim tam po dvaceti minutách omdlela, takže jsem to pak proležela na lehátku.
@Laetitia
Mě Mudr. taky říkal, že se to dělá od 25 let. Tehdy mi bylo 24, tak nebylo třeba. Známá na tom byla a to jí bylo při 1. těhotenství 18. Asi záleží na názoru doktora.
Test jsem chtěl původně odmítnout, ale abych nějak neohrozila miminko špatnou hladinou cukru v krvi, tak jsem na test na konec přistoupila. V těhotenství jsem trpěla do 5. měsíce nevolností a na test jsem se vůbec necítila. Mám v těhotenství nízký tlak a potravinové alergie, slabý žaludek.
Nápoj nebyl tak nechutný. Nebyla jsem schopná ho vypít za 10 min. Pila jsem ho 20 min a bylo mi více a více špatně. Po 30 minutách od vypití nápoje mi bylo hrozně špatně
od žaludku, horko a na omdlení. Šla jsem na WC a všechno vyzvracela. Nebylo vůbec v mých silách nápoj v sobě udržet. Po té mě poslali domů, že tím test končí. Bylo mi zle ještě 2 dny. Další test nepodstoupím.