Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny maminky a majitelky myček nádobí. Obracím se na vás s prosbou o radu. Obědnala jsem si myčku a zítra mi ji mají přivéset no a já nevím, kde se dozvím jak tvrdou vodu u nás máme, nevíte někdo, kde se to dá zjistit? Moc všem děkuju.
Kitten
Zkus popátrat na vodárenských stránkách dle tvého bydliště na http://www.somat.cz/vodarny.php
Já se tím musela trošu prokousat,ale jde to tam najít ![]()
Papa
ahoj,
kdyz jsme kupovali mycku, tak tam byl prilozeny takovy papirek na urceni tvrdosti vody, tak mozna vam ho k tomu taky pribali. jinak si zavolej na vasi vodarnu, tam by ti to meli rict.
marka
Ahoj holky, to je normální, že teda k tomu přikládají papírek jak máš mít tvrdou vodu? A co když jí máš moc tvrdou a spotřebič se ti zničí… Co pak? Máte s tím někdo zkušenosti?
@Darcakarca píše:
Ahoj holky, to je normální, že teda k tomu přikládají papírek jak máš mít tvrdou vodu? A co když jí máš moc tvrdou a spotřebič se ti zničí… Co pak? Máte s tím někdo zkušenosti?
Pokud se zničí tvrdou vodou tak se zničí… máš používat změkčovače vody (myčka, pračka) nebo filtrovat (konvice)
ale popravdě my máme tvrdou vodu a nikdy sem kamenem nic nezničila…
Na tvrdou vodu u myčky pomůže vyšší dávka soli, u pračky pomůže bud chemický změkčovač který se dá před spotřebič nebo osmóza to je filtr přes který projdou jen molekuly vody. Pokud by jsi chtěla mít měkkou vodu i na vaření tak se voda která projde přes osmotický filtr musí doplnit o minerály, protože destilovaná voda se pít nedá.
Víte někdo jaká jej v ČR norma tvrdosti vody? Jak může bát tvrdá? Za jakou hranici už se nesmí jít?
Není norma, je jen stupnice tvrdosti vody. Např. když kupuješ myčku, nastavuješ na ní tvrdost vody, aby věděla, kolik soli si brát. Tvrdost Ti sdělí Tvé vodárny. my máme nejvyšší (okr. Kladno), předtím v Praze jsme netušila, co je vodní kámen a např. varnou konev kyselinou citronovou jsem vyvářela spíš jen pro forma a jednou za kvartál. Tady musím každý týden.
Neřikej mi, že eni nějaká norma? Proč to tedy ty vodárny upravujou. Nějaká norma být přece musí.
Pravděpodobně vrchol stupnice 8,9 mmol bude ta poslední norma
, na kterou upravují, ale teda z praktického a ekonomického hlediska je to na prd. Prostě je to hnusná voda.
Přečti si to pořádne je to z 29.zari 2003, není potřeba aktualizovat normy na složení pitné vody každých 5 let