kdo děláte doma jogurt?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5846
4.3.06 18:39

kdo děláte doma jogurt?

Ahojte, umíte někdo dělat doma jogurt bez jogurtovače z věcí běžně dostupných v obchodě? Slyšela jsem, že to jde, ale nevím jak. Sníme jich moc, leze to do peněz a těch plastových kelímků, co vyhazujeme… :roll:

Díky za tipy. Eva (žravá)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1242
4.3.06 18:44

Ahoj Evo

Domácí jogurt

Ingredience: 2 litry mléka, 3 kelímky bílého jogurtu (obsahující jen mléko nebo smetanu a jogurtové kultury např. Hollandia, Yoplait, Choceňský…)

Postup přípravy: Ohřejeme mléko na 40 °C, přidáme jogurty, promícháme, necháme na teplém místě. Do 12 hodin je jogurt hotový.

Nemam vyzkouseno, jen jsem to nasla na netu a dokonce jsme se tento postup ucili na gymplu v chemii :D :D

Nicol a Stella 9 tydnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
4.3.06 18:46

Jů, ty jsi rychlá, doufám, že to přežiju ve zdraví :wink: , škoda že to nemáš vyzkoušený. Dík moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
4.3.06 18:48

Ahojky, dělala jsem si kdysi jogurty doma, ale v jogurtovači, mám od fy ETA a nebyl moc drahý (už si nepamatuju cenu). Udělá se jich 6 najednou.
Postup: do litru mléka polotučného se nasype asi 6 lžic nízkotučného sušeného mléka, pořádně rozmíchá a zahřeje na teplotu 37 st C- přibližně. Do toho se pak zamíchá připravená jogurtová kultura a nalije do skleniček a dá do jogurtovače. Jogurtová kultura: kupovala jsem si bílký jogurt ve skleničce, ten klasický se smetankou nahoře- asi 1/3 skleničky jsem rozmíchala s trochou mléka.
V tom jogurtovači se udržuje stálá teplota 37 st. C, takže se pěkně rozmnoží ty laktobacily a jogurt ztuhne asi za 4 hodiny, pak se jen šoupnou do lednice a hotovo. Dá se to dělat i na topení, ale při tomlhle způsobu se neudrží ta stálá teplota, lepší je zainvestovat do jogurtovače.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
4.3.06 19:19

Díky za receptík, já právě jogurtovač kupovat nechtěla, protože se pořád stěhujem (co 2 roky) a tak co nutně nepotřebuju, nemám :lol: - i tak máme těch krámů vždycky až moc :roll:
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
4.3.06 19:35

Je malej, koukni se na něj někde v obchodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1754
4.3.06 20:25

Ahoj Evo,

ja jsem naposled delala jogurt asi pred rokem z bileho jogurtu s zivou kulturou, mleka (bylo normalni teploty) a pridavala jsem jeste susene mleko. Vse jsem smichala (pomer podle oka) a dala na topeni. V lete se da dat i za okno. Trvalo to trosku dele nez v jogurtovaci, pokud si dobre pamatuju, tak snad 2 dny.

Jo, jo, ja jsem loni byla tehotna a jednu dobu jsem jedla bile jogurty po kilech. Tak jsem je delala doma. Receptu jsem tenkrat nasla na netu spousty, zadej do vyhledavace domaci vyroba jogurtu. Jen manzel nedokazal pochopit, proc to delam doma, kdyz muzu zajit do obchodu si je koupit. Ale ty domaci jsou proste lepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
4.3.06 20:38

Já jsem právě chtěla něco ověřeného, ať nám z toho náhodou není zle, a jednoduchého, ať to nezkazím (spálím i brambory :oops: )
 E

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
6.3.06 19:36

Ahoja Evo,
jogurt dělám minimálně jednou týdně,ale spíše dvakrát :wink: :Ohřeju litr jakéhokoli čerstvého mléka(nejlépe Bio od Olmy)-nevím ,na jakou teplotu,prostě teplé až horké,ale nikoli vařící,asi tak ,abys ho ještě mohla vypít,do něj vmíchám 1 malý Choceňský jogurt(nebo jakýkoli jiný živý),naliju do zavíracích sklenic(já mám 2 od okurek) a šupnu do deky,peřiny,fusaku…co je zrovna po ruce.A je to .Dělám ho obvykle večer,a ráno je hotový.A pokud ho vyrábím přes den ,tak je už za 6-8 hodin hotový.Fakt na tom nic není :lol:
Mojřička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
6.3.06 19:59

A Mojřičko když jsi taková zkušená - mě se kolikrát stalo, že mi to „nezjogurtovalo“, prostě jsem z toho měla jog. mlíko, nevíš kde může být chyba? Přitom postup takový jak popisuješ, akorát že máme teploměr, tak jsem tu teplotu mlíka dokonce měřila a jak doporučují byla něco přes 40st…
 Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
6.3.06 20:13

Ahoja Klaris,
taky se mi to párkrát stalo,a přičítám to nízké teplotě-buď málo ohřáté mléko,anebo nedostatečně hřející pelíšek :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
6.3.06 20:14

No ,ale to jsem Ti asi moc nepomohla,když Ty to měříš teploměrem,že? :oops: :wink: Mojřička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
6.3.06 21:08

my jsme jeste za komousu meli doma takovej kbelik, do ktereho se dali sklinky s jogurtem pripravenym podle receptu, ktery holky popisovaly (se vsi pravdepodobnosti, byla jsem mala) a ten kbelik mel poklop a byl okolo sklinek vycpanej polystyrenem, takze to krasne drzelo teplo a nemuselo se zastylat… treba by to slo vyrobit i svepomoci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
12.3.06 20:12

My delame domaci jogurt bez jogurtovace…
Ale na to, abys ho mohla udelat, potrebujes nejake Turky.
Totiz, princip je takovy, ze prevaris mliko (my delame 2 az 2,5l), nalejes ho do plastove nadoby, nechas to stat (je tam dulezita ta pena nahore, i ten skraloup, takze se s tim nesmi moc hybat), a az to schladne pod telesnou teplotu (proste tam strcime prst, pokud to pali, je to moc horke, melo by to byt zhruba tak teple, jak ten prst), nalejeme tam tak dve az tri lzice jogurtu (opet doma delaneho), smichane s troskou vody. Pak se to zakryje sitkem a uterkou a necha se to stat pri pokojove teplote do druheho dne. Moje svagrova tvrdi, ze to jde delat i z kupovaneho jogurtu, ale pry to ma potom takovou „soplovou“ konzistenci.
Proto, kdybys znala nejake Turky, snad by Ti par lzic domaciho jogurtu dali. Od tchyne jsem vyzvidala, jak se udelal ten uplne nejprvnejsi jogurt, a ona rikala, ze se do mlika dala hruza veci, nejake bylinky a nevim co, ale hlavne jehneci zaludek. Jakym zpusobem ten zaludek upravovali netusim, ale ten je tam potreba, aby se to srazilo.
Zkus to kdyz tak z kupovaneho jogurtu s kulturou, ale kdyby to nevyslo, tak se na me nezlob.
Moc jsem asi nepomohla.
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
12.3.06 20:59

Mojřičko díky, zítra zakoupím suroviny a s chutí do toho. :lol: Já ráda i to jogurtové mléko, kdyby to náhodou nedopadlo. :wink: Jediné, co nerada, je průjem. 8)
Ještě jednou Ď. Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný