Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj vsem maminkam,
Ja jen chci se zeptat- nas syn od nedele ma zvysenou teplotu az do ted. Chvilkama to byli horecky 38,5 na to jsem mu davala panadol sirup. Ted ma zvysenou teplotu 37,2 nekdy 37,8 je to normalni? Nebo mam mu dat taky panadol na zvysenou teplotu? Synovi bude za 14 dni rok a pul. Zuby vepredu mame vsechny uz zbyvaji vzadu posledni stolicky. Je normalni ze od nedele ma stale zvysenou teplotu? Nekdy byva knouravy, nekdy mi nechce jist ale zas hodne pije, tak pak ma ridkou stolici. A dneska se mu spustila ryma a kasle
ze by viroza? ![]()
A proč to řešíš tu a ne s Dr? Asi tak ti řeknu. Jsem lékařka, chvíli jsem dělala na dětském, ale je to dost dávno. A i teď, když mají děcka 4 dny teplotu kol 38 a víc, nelepší se, jdu k jejich děckařce. (fonendoskop mi rozbili, ani poslechnout nemůžu). Bude víkend, svátky- to budeš lítat po pohotovosti? Třeba to nic není, ale takhle to nikdo nepozná.
Načítám citovaný příspěvek, čekejte prosím…
U doktora jsme byli v utery predepsal sirup poslechl si syna a tim to skoncilo a uz se tim nezabyval
@paoline
Aha, tak to jo. Jinak léky od teploty dávat až od 38. I když já třeba u prcka dávám už při 37,5 - při vyšší teplotě zvrací. Taky záleží na tvém pocitu, jak je čilý…
@poplach píše:
@paoline
Aha, tak to jo. Jinak léky od teploty dávat až od 38. I když já třeba u prcka dávám už při 37,5 - při vyšší teplotě zvrací. Taky záleží na tvém pocitu, jak je čilý…
a teplotu meris v zadecku po odectu? Nebo normalne v podpazi? Ja uz v tom mam zmatek. Kdyz se meri teplota v zadecku tak se odecita -5 ze? A to tak plati i do ted kdyz mame 17mesicu? ![]()
Bral dr. CRP?
Dcera má teky tepltu, nic jiného ji nneí, ani kašel ani rýma, ani průjem ani zácpa, ale po 3 dnech jsem šla k dr. a ta jí po CRP dala antibiotka, i když vidět nic není, tak někde něco bakteriálního je a je třeba to řešit.
@subsomi píše:
Bral dr. CRP?
Dcera má teky tepltu, nic jiného ji nneí, ani kašel ani rýma, ani průjem ani zácpa, ale po 3 dnech jsem šla k dr. a ta jí po CRP dala antibiotka, i když vidět nic není, tak někde něco bakteriálního je a je třeba to řešit.
a co to je CRP? Nic nam dr nebral. My mame ode dneska rymu. A kasel od pondelka. Na ten mu davam sirup.
@paoline
to by vysvětlil spíš nějaký doktor, je to nějaký protin v krvi
Bere se krv z prstu, prostě jen píchne a pár kapek nabere do kapátka, takže pro dítě to není nijak bolestivé a je to během 3 minut vyšetřeno.
Podle hodnoty co vyjde dr. hned pozná jestli je to v normě (myslím do 10) nebo virové (10-40) nebo bakteriální (40 a více) a podle toho dá antibitika nebo jen něco na tlumení horečky a jiných příznaků. Jo, ale za ty hodnoty neručím, takhle si to pamatuju, že jsme to někde četla, ale neříkám, že je to přesně, nejsem dr.
Jak starý je dr.? Má moderní zařízení? Někteří starší mají dost zkušeností, ale někteří mladší zase investujou do zařízení díky kterému poznají už při prvním vyšetření o co jde a nezkouší něco a po týdnu něco jiného
@paoline
Po odečtu, když měřím v zadečku. Odečítá se pořád. Je to tzv. centrální teplota ( ta je i v uchu). Pod paží, na čele je periferní- ta je o toho půl stupně nižší = ta, která se běžně udává,