Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky já už na týden nenakupuju. Všimla jsem si, že když jedem na velký nákup, že nakoupíme samé blbosti.. od sladkého, tam vidíme šup dáme si něco slaného, samé stejné a pak doma zjistím, že máme jedno maso, jeden třeba květák na smažení, a za dva dny nic nemáme, protože se slané dá k televizi, ovoce - meloun, jahody se s ní taky někde u televize u posedu atd.
Když chodím obden, tak víc ušetříme, aspoň u nás..
kvaček píše:
Holky já už na týden nenakupuju. Všimla jsem si, že když jedem na velký nákup, že nakoupíme samé blbosti.. od sladkého, tam vidíme šup dáme si něco slaného, samé stejné a pak doma zjistím, že máme jedno maso, jeden třeba květák na smažení, a za dva dny nic nemáme, protože se slané dá k televizi, ovoce - meloun, jahody se s ní taky někde u televize u posedu atd.
Já bych taky takhle ráda chodila, ale bydlíme na vesnici. A tady se prostě nic sehnat nedá, ledatak něco zkaženýho.
![]()
tak to jo, ale orpavdu takové ty Tesco nákupy tak většinou se nakoupí samé laskominy nebo jak to napsat a nic normálního… ![]()
kvaček píše:
kvaček píše:
tak to jo, ale orpavdu takové ty Tesco nákupy tak většinou se nakoupí samé laskominy nebo jak to napsat a nic normálního…
Máš naprostou pravdu, takhle dopadají nákupy u nás. Spousta věcí, ale nic „normálního“ ![]()
my jezdíme spíš u taky do většího obchodu než nákukpního centra, protože tam je to spíš jako procházka- výlet, jedete si s košíkem a prostě hážete. Za to ve větším obchodě jdete lidi se tam taky pletou nahážete co potřebujete a jedete ![]()
Ale taky tam jezdíme to je jasné,a le ty peníze tam letí víc - vidíme grilované kuřátko, tam zákusečky, tam hromada sladksotí v akci, tak to či on, do toho hromada hader akce- takže hrr a už aby teda něco bylo, když už tam jsme , do toho malý uvidí tam ty hračky opět slevaaaaaa a už se něco tahá do vozíku ![]()
kvaček píše: …Všimla jsem si, že když jedem na velký nákup, že nakoupíme samé blbosti.. od sladkého, tam vidíme šup dáme si něco slaného, samé stejné a pak doma zjistím, že máme jedno maso, jeden třeba květák na smažení, a za dva dny nic nemáme, …
Musíš mít seznam, ve kterém budou věci, které se MUSÍ koupit (maso, pečivo, jogurty, termixy, máslo, zelenina atd.). To, že k tomu pak přihodíš i blbost, to je jiná, to se stává asi všem.
Ale když nakoupíš vše ze seznamu (a máš ho dobře udělanej), tak nemůžeš být za 2 dny vyjezená.
Btw, týdenní nákupy se mi občas zvrhnout do nákupů 2× týdně a nechám tam vždy nehoráznou sumu peněz (až ke 2.000 Kč
). No jo, ale já chodím do hypermarketu Tesco, kde jsou i domácí potřeby, oblečky Cherokee, kde je vedle prodejna Tchibo, DM drogerie, Baťa atd. Takže to prostě bez velké útraty nejde…
![]()
Nejvíc se mi osvědčilo, udělat 1× týdně velký nákup a pak cca ob den chodit třeba pro pečivo nebo nějakou drobnost do Večerky, či pro ovoce/zeleninku do kiosku se zeleninou… A nejvíc jsme ušetřili, když jsem nemohla řídit auto!
A nikdy jsme hlady neumřeli - chleba sem pekla v pekárně, sýr a šunku koupil chlap cestou z práce, maso jsem tahala z mrazáku, případně vařila i bez masa.
![]()
weruuunka píše:
Holky vy jste mi teda zatím moc neporadili.![]()
![]()
![]()
A nemáte alespoň nějakej tip na týdenní jídelníček, protže pořád nevim co vařit.
![]()
Ahoj weru, vezmi papír a udělej si „tahák“ - vyptej se drahýho, co má rád a piš, k tomu dej svoje favority, nějaký kompromisy a odvozeniny. Některý jídla vyplývaj ze sezonní nabídky zeleniny/ovoce a mě ve vymýšlení jídel pomáhají akční letáky krámů v okolí (Tesco, Spar, Terno, Albert …) - co je levný v akci, z toho vymyslim pokrm.
K tomu vyjídání ledničky - už od mamky z domova mám osvědčenou praxi, kterou provozuju i ve svý domácnosti: systém košíčků v lednici. Aby otec nevyžral mamce suroviny na vaření, tak prostě dělala příděly a byly zakázaný území v ledici. Jakože měla plastovej košíček se surovinama a pak plastovej košíček, kam oddělila část jogurtů, mazadel (sýr, paštika apod.), plátků (salámy, sýry apod.) a prostě pečlivě oddělovala a přidělovala a hospodařila. Já se o to tedy taky snažim, i když neumim bejt tak důsledná a někdy se z chuti vyžere i zakázaný území
![]()
A co navařit - to taky záleží, jak velká jsi kuchtička a jak tě to baví, co umíš a kolik máš času.
Já jsem totální NEKUCHAŘKA, takže muj repertoár je spíš takovej sprostej:
rybí prsty s bramborama (levný a moc chutný prsty jsou v Lidlu)
pizzu (sama celou nebo koupit korpus a na to naházet cibuli, česnek, kečup, sýr a cokoliv dle chuti a zásob)
rizoto - kuřecí, z vepř. konzervy, mrkev+hrášek ve sleničce cca 16kč, kyselá okurka špagety na špeku nebo s vejcem, s česnekem, sýrem, kečupem …
játra s rejží
maso na špejli pečený
karbanátky, čevabčiči - s bramborem a hořčicí nebo s rajskou
rajská s kolenama a koupenou sekanou (třeba z Lidlu, Penny, Sparu do 30kč šiška) šunkofleky - zapečený
flekozelo - zapečený fleky s kyselým zelím
buřtguláš, br.guláš
francouzský brambory
zapečený těstoviny s čímkoliv čočku s párkem/vejcem
kuře pečný, kuře na paprice špenát s vejcem a klobáskou
dušená mrkev
segedýn
fazole s párkem a chlebem (z konzervy nebo si namočit a uvařit z pytlíku)
dušenou kapustu s cizrnou
plněný knedlíky uzeným - nebo jejich napodobeninu: špekáček na kousky hozenej do cibulky do hněda, nakrájet koupenej br.knedlík a k tomu kyselý zelí uvařit ![]()
sloupnutý rajčata na posmahlou cibulku a do toho zamíchat tuňákovou konzervu - neskutečná lahoda
květák na mozeček
smažená brokolice
houbová omáčka s těstovinama z houbiček v láku
friko/kulajda/bílá polívka
smaženej celer
smažený žampiony
smaženej květák
kapustový karbanátky
falešná svíčková - mrkev, celer, petržel rozdušený s divokým kořením, k tomu knedl, těstovina nebo brambor a jakýkoliv maso
vepřový výpečky se zelím
plněný papriky
kuba
smažák
hranolky, čínský nudle …
jsou tu určitě i diskuse na téma, co vařit ![]()
Rampepurna
mockrát děkuji. Já jsem taky nekuchařka, tak se seznam jídel hodí.
![]()
Rampepurna píše:
K tomu vyjídání ledničky - už od mamky z domova mám osvědčenou praxi, kterou provozuju i ve svý domácnosti: systém košíčků v lednici. Aby otec nevyžral mamce suroviny na vaření, tak prostě dělala příděly a byly zakázaný území v ledici. Jakože měla plastovej košíček se surovinama
Ano
, to je videt zkusenost, k tomuhle jsem po letech taky dospela. To je sice spis k tematu „vyzirani lednicky“ , nez jak nakoupit na tyden, ale naprosto souhlasim. Co dam v lednici dole do supliku, na to se proste nesahne. Muj manzel je totiz schopnej vecer (zejmena, kdyz prijde z piva) otevrit vaku.baleni s 10ti parky (ktery si treba koupim jako zeleznou zasobu na nektrerou z veceri), snist jednu nozicku (prip si jen parkrat kousnout
), a jit. Tudiz ja mam rozbaleny parky, ktery jsem nemela vubec v umyslu jeste otvirat treba. A bylo by toho vic, na toto tema ![]()
Jee, ja koukam, jak je to casem vsude podobny ![]()
nakukovatelka píše:Rampepurna píše:Ano
K tomu vyjídání ledničky - už od mamky z domova mám osvědčenou praxi, kterou provozuju i ve svý domácnosti: systém košíčků v lednici. Aby otec nevyžral mamce suroviny na vaření, tak prostě dělala příděly a byly zakázaný území v ledici. Jakože měla plastovej košíček se surovinama, to je videt zkusenost, k tomuhle jsem po letech taky dospela. To je sice spis k tematu „vyzirani lednicky“ , nez jak nakoupit na tyden, ale naprosto souhlasim. Co dam v lednici dole do supliku, na to se proste nesahne. Muj manzel je totiz schopnej vecer (zejmena, kdyz prijde z piva) otevrit vaku.baleni s 10ti parky (ktery si treba koupim jako zeleznou zasobu na nektrerou z veceri), snist jednu nozicku (prip si jen parkrat kousnout
), a jit. Tudiz ja mam rozbaleny parky, ktery jsem nemela vubec v umyslu jeste otvirat treba. A bylo by toho vic, na toto tema
Jee, ja koukam, jak je to casem vsude podobny
A jeste k tomu - taky Vas to tak stve, to vyjidani lednice ?
My to jako vetsi deti doma taky delali, a mama vzdycky nadavala, a ja jsem ted uplne to samy … o manzelovi a st.synovi ani nemluvim, ale i ten mrnous uz si to otevre a cuci a cuci …
Vcera meli vecer talir cockovy polivky, kazdej misku testovin.salatu (misku, ze bych praskla, kdybych to mela snist), a presto dokazou za vecer jeste 5× vylezt ze svejch brlohu a stat u otevreny lednice a cucet dovnitr
Takze ja nemit veci dole pekne v suplicku stranou, tak to vyzerou do mrte.
Chapu, kdyz si nekdo vezme treba jeste jogurt, taky to nekdy udelam, nebo kousek syra pro chut, ale oni by zr..i a zr..i porad ![]()
ppalea píše:
Jsou holt ve vývoji..
To teda nevim kam se přítel vyvyjí.
![]()
To já nevim, ale muj chlap tvrdi, že chlapy se proste holt vyvýjí dýl…
Ale aby se nevyvýjel celej život…
![]()
Nečetla jsem zatím diskuzi..
Nakupujeme jednou týdně až za deset dní ve velkém, nemám potřebu místo být s dětmi venku tahat je po supermarketech..
Nakupuju do zásoby pečivo(mrazák), maso(pokud je něco v akci, od každého něco, porcuju do mrazáku), těstoviny(různé druhy, které jíme), rýži, luštěniny, sýry(druhy, které jíme, tvrdý i do mrazáku), máslo(v akci i do mrazáku), tvarohy a pomazánková másla(na pomazánky, k pečeným bramborům), uzeniny a šunku(i do mrazáku, ale malé množství),mraženou zeleninu, špenát, čerstvou zeleninu a ovoce. Potom kupuju podle aktuální chuti nějaké sladkosti, pochutiny, vážené saláty, to se různě obměňuje..Potom kupuju ještě do zásoby mouky, krupici, vajíčka,brambory, kakao, prášky do pečiva a vanilkové cukry.Potom mám ještě v zásobě pasterovaná loupaná rajčata, oleje slunečnicové a olivové(když jsou v akci, tak ve větším množství)
Bydlím kousek od centra města, když mají v řeznictví akci na maso, nakoupím tam, zeleninu v létě kupuju v trhu..
Prostě si tvořím jídelníček a nákupní seznam tak, abych pro nějakou zapomenutou drobnost musela jít tak jednou, dvakrát za týden..Nepřipadá mi, že bychom nakoupili blbosti a hned je snědli..A když sníme, tak prostě nebude, nepůjdu hned koupit další..Ze zásob, co mám doma, tak lze vždy uvařit hlavní jídlo i upéct buchtu nebo bábovku..
Co se týče lednice, po nákupu je plná, před nákupem téměř prázdná. Ale vždy je čistá, žádné zkažené potraviny, nic nevyhazuju. Mám v ní plastové krabičky, potraviny roztříděné podle druhu, už při uložení kontroluju datum spotřeby. A taky podle toho, jestli je to volně na jídlo nebo do vaření..
Ještě jsem zapomněla na jogurty do zásoby, kupuju aktuálně to, co mají děti rády..Většinou activie nebo Pribináčka, Lipánka..Jiné kvalitní rády nemají a paskvily nakupuju jen občas..
Dále do zásoby hořčice, kečupy,tatarku, majonézu, nějaké dresingy. Nakupuju v akci a to, co jíme..Nakupuju kvalitnější věci. Většinou nám toto vydrží celý měsíc..Zase tak moc negrilujeme a nemusíme to ke každému jídlu..