Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte,
už jsem fakt unavená z toho, co těhotná žena muže a nemůže.
Už od úterý se trápím s nachlazenim. Tak si mazu pod nosem tymianovou mast, abych nerozjela rýmu a trochu masticky jsem si vždy dala i na bolavy krk. No a pak jsem zjistila, ze se tymián v mastickach/oleji apod. vůbec nedoporučuje.
No super, takze tady už skoro týden ubližuju embryu? Paráda.
Už mě to začíná všechno štvat. Hlavně ten psychicky stav, neustále obavy, co můžu, nemůžu a jestli potratim, nepotratim. ![]()
Tak at se sakra snaží i to embryo ve mne, proč bych to měla všechno odskakat já? Pokud se u mě chce udržet, tak ať kašle na trochu tymianové masti a jiné nevědomé přešlapy..jinak se už z toho fakt zcvoknu.
Mokrej hadr na hlavu..Dulezity se z niceho neposr…, ja taky tehotna byla.. ale ridila jsem se hlavne selskym rozumem. Pac jinak by se clovek zcvoknul.
Trocha masti pod nosem urcite neuskodi.
@Konys Já jsem obecně hodně racionální člověk, takze tohle mě samotnou překvapuje, jak dokážu panikarit zvláště u těhotenství, kdy jsem razila úplně stejné heslo: hlavně se z zničeno neposrat.
Teď se připosrávám skoro ze všeho.
Pritom se říká, všeho s mírou a pokud má těhotenství vydržet, tak vydrží.
Jdu si dat ten mokrý hadr na hlavu.
@Havlova Přesné důvody jsem nikde nedohledala, ale většinou odkazují na větší prokrevní pánevniho dna při užívání.
Měla jsem v těhotenství 7.nemoc, která se léčí symptomaticky, tehdy jsem taky nic nemohla, žádný pořádný léky na bolest v krku, horečku nic. Byla jsem z toho taky zoufalá, ale nakonec, když je vám fakt špatně, tak je lepší si ulevit něčím, co se “nedoporučuje”, než se trápit.
@Holka Lolka ahoj, pokud by byl ve větším množství, účinné látky prochází placentou, prekrvuji pánev a mohou způsobit kontrakce. Nicméně jde o vnitřní užití ve vyšší koncentraci - tj. čaje, pastilky, sirupy. Dokonce i v jídlech by vadit neměl 🙂 A v mastich už vůbec ne, většina základu celkem špatně uvolňuje účinné látky a pokud jde o mast pod nos, s největší pravděpodobností půjde o vazelinu, která neuvolnuje téměř vůbec 🙂
Pokud jsi vyplasena, dal neuzivej, ale nebála bych se, žes něco zanedbala 🙂
@Clue Ani ne tak vyplašená, jako naštvaná. Na celé to, co mužů a nemůžu. Masticku použiju pouze, pokud by se mi do toho hnusneho suchého kašle přimotala ještě rýma jako trám.
Teď jsem si i uvařila materidouskovy čaj, který jsem byla zvyklá pit, ale kvůli těhotenství ho už nepiju, abych si dokázala, že mužů všechno, ale s mírou.
@Holka Lolka Rozumím ti, měla jsem to úplně stejně. Je to paradoxní - těhotenství snižuje imunitu a člověk nesmí z léků skoro nic. A nejen z léků, i z prevence, já byla zvyklá si vařit v sezóně nemocí kotle čerstvého zázvorového čaje a i na blbých vitaminech (tam chápu, že se výrobci chrání, ale člověk to nechce riskovat) se dočetla, že nejsou vhodné pro těhotné. Stejně tak nejrůznější bylinné směsi atd. Zoufalství přišlo s covidem, kdy jsem 39 srážela slaboučkým paralenem… I proto jsem se těšila na porod, kdy jsem v tomto (nekojím) získala absolutní svobodu. Mastička ti nic neudělá, ale jinak prostě vydrž.
@Holka Lolka Mně řekli v lékárně, že v těhotenství se vyloženě může sirup StopKašel, který je taky unikátní směsí nejrůznějších bylin. A je opravdu účinný, vlastní zkušenost. Je na všechny druhy kašle a uvolňuje zahlenění celkově.
Dále jsem používala všechny dostupné lokální prostředky - nosní spreje i pastilky do krku, potom dokonce dceřin Ventolin na astma ve spreji, dále léky na oplasknutí sliznic pro alergiky, se souhlasem lékaře, dále nosní sprej s kortikoidy opět psaný lékařem.
Trpím chronickým zánětem dutin, který se v těhotenstvích zhoršoval. Sliznice mají vlivem hormonů tendenci napuchovat. Kromě tohoto jsem měla v každém těhotenství ATB a děti jsou zdravé.
@wiwiOL Někde jsem četla odborný názor, že v těhotenství by se imunita ani moc cíleně zvyšovat neměla, mohlo by se to obrátit proti plodu. Třeba rozvojem nějakému auto imunitního onemocnění. Je potřeba to vydržet.
Ale potom názor nějakého bylinkáře, že těhotné mohou užívat sirup z plodů argónie(černého jeřábu), který na zvýšení imunity působí.
@wiwiOL ani nevíš, jak mi mluvíš z duše. Mám každoročně silný davivy kašel, léky na něj bohužel v těhotenství nemůžu. Kašel začíná na konci ledna a končí někdy v začátku března. V prvním těhotenství mi (myslím si teda) díky tomu povolil čípek a třetinu jsem otevřená prolezela v nemocnici. Vím, že to nebyl jediný důvod, teď jsem v 33tt a čípek už se zase zkracuje, ale minule to bylo opravdu 14 dnů po kašli v 27tt otevřená, před tím každý týden na kontrole. Teď mám malého sice dole, ale čípek relativně ještě drží a fakt jsem dál, než jsem byla už o šest týdnů.
Co se týče vitamínů, tam je problém vitamín A, může působit teratogenně.
@1Pears1 mě tedy moc nepomáhal Stopkasel.. ![]()
Já měla v druhém těhotenství v 11.tt brutální neštovice, silenej kašel k tomu, bolesti všeho a málem jsem skončila na Bulovce na infekčním. Brala jsem tunu prášku a antibiotik.
Strašili mě, že budu muset jít na ukončení a že když to bude dobré, zase bude dítě hluché a já nevím co ![]()
Můj doktor mi dělal častěji utz a bral krev pro kontrolu. Nakonec vše dobře dopadlo a holka měla skoro 4,5kg ![]()
@Holka Lolka píše:
@Clue Ani ne tak vyplašená, jako naštvaná. Na celé to, co mužů a nemůžu. Masticku použiju pouze, pokud by se mi do toho hnusneho suchého kašle přimotala ještě rýma jako trám.
Teď jsem si i uvařila materidouskovy čaj, který jsem byla zvyklá pit, ale kvůli těhotenství ho už nepiju, abych si dokázala, že mužů všechno, ale s mírou.
Mastička bude mít tak slabý tymiánový účinek, že bych se toho nebála.
Mateřídouškový taky hodně piju, ale dočetla jsem se, že se nemá dlouhodobě, má se dělat pauza, nemá se pít větší množství dlouhodobě, kvůli ledvinám.
Tak mám spoustu usušené lípy, ta by mohla být i pro Tebe, těhotným nevadí.