Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, mám takový dotaz??… syn 28 měsíců již dejme tomu rok miluje mašinky… o to nic, to je asi u dětí normální, ale manžel ho naučil koukat na video s mašinkami, pohádky o mašinkách atd… a on je teď ve fázi, kdy mašinky respektive koukání na ně vyžaduje snad nonstop, je nervozní, a poté hysterický když mu je nepustím, nebo když někam přijdeme mašinky nejsou tak dělá scény, on ještě nemluví, tudíž křičí a bouchá okolo sebe, když není po jeho… je to normální nebo už je to za hranicí?
Normální je jeho reakce, jak vyžaduje něco, co se mu líbí. nenazvala bych to závislostí ve smyslu jako u dospělých, ty hysteráky jsou prostě jen prostředkem úměrně věku, jak volá po něčem, co chce te´d. Jinak taky že si dítě abnormálně něco oblíbí, je taky vcelku běžné, ať je to pohádková postavička, nebo plyšový medvídek - bez kterých se nehodlá hnout, a jakmile se plyšák nechá doma, je řev.
Doporučila bych pravidelný režim, kdy pohádky pouštět, a přes to by neměl jet vlak. A denně v jeho věku tak maximálně půl hodiny.
Je to za hranicí. Jak dlouho denně pohádky sleduje? 2leté dítě by mělo mít nějakých 10-20min pohádek denně maximum…
Syn jeden čas taky doma vyžadoval neustále pohádku, tak se nám televize „rozbila“ a po několika denním detoxu jsme najeli na pohádky jen jednou denně nebo vůbec a už to bylo v pohodě.
Ale ani tehdy nevyžadoval pohádky venku, to se byl schopný zabavit bez pohádek ![]()
On je jakože nešťastný, když někam přijdeme, že tam nejsou mašinky… né pohádky jako takové… a jak přijde muž domů vyžaduje od něj pustit internet s vlakama… nesedí celé dny u televize, hrajeme si, chodíme ven… jen jsem chtěla vědět, zda taky mají ostatní takovou fixaci na něco… milovaný plyšák pejsek je samo s námi pořád ![]()
Těžko říct, jestli to je nebo není za hranicí, ale asi bych z toho nepanikařila. můj 2,5 leťák zase fanaticky miluje hadrový kapesníky, už od necelého roka, hodinu si vydrží tahat jeden kapesník, když je protivnej, a dostane kapesník, tak najednou je jak beránek, spokojenej..taky tak trochu závislák, a zatím nemám potřebu to řešit.
@peta.nohejlova Syn taky miluje mašinky, jsou mu 3 roky a 3 měsíce. On je spíš nadšený když nějakou vidí, ale rozhodně kvůli tomu takto nevyvádí a to taky nemluví.